bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand

René GOSCINNY, (1926-1976)


goscinny.jpg

14 Ağustos 1926 tarihinde Paris'te doğan René Goscinny, ailesinin Arjantin'e taşınmasıyla iki yaşından itibaren bu Güney Amerika ülkesinde yaşamaya başlamıştır.

René Goscinny, 1944 yılında çizim yeteneklerini ve deneyimlerini artırmak adına bir reklam ajansında çalıştıktan bir yıl sonra ABD'ye geçmiştir. Burada çizgiromana tutkun ve girişimci biri olan Harvey Kurtman ve arkadaşları olan Jack Davis, Willy Elder gibi çizerlerle tanışma fırsatı yakalamış, onlarla gerçekleştirmeye çalıştığı projeler olmayınca soluğu baba memleketi olan Fransa'da almıştır. Gerçi Kurtzman daha sonra beklediği başarıyı yakalayarak Mad'i çıkarmıştır, ancak René Goscinny'nin bunu bekleyecek zamanı yoktur. Bu dönemde, yani İkinci Dünya Savaşı sırasında Gillain, Dupuis, Morris gibi pek çok Avrupalı çizer ABD'de iş imkanı aramaktadır. Bunlarla da tanışan Goscinny, hem çevresini genişletmiş hem de geri dönüşünde ayak bastığı ilk Avrupa ülkesi olan Belçika'da kendisine yapılan teklifi kabul ederek Albert Uderzo ile tanışma firsatını sağlayacak Troisfonaines adlı ajansın Paris bürosuna müdür olarak atanacak deneyimi kazanmıştır.

Bir süre sonra yaşanan anlaşmazlık sonucu ayrıldığı görevini takiben 1959 yılında ve Goscinny'nin önderliğinde Pilote'u kuracak ekip teker teker bir araya gelmeye başlamıştır. Jean-Michel Charlier'ın da katılımıyla kadrosu güçlenen bu ekibi yönlendirmeye başlayan Goscinny, Pilote'da Uderzo ile birlikte yarattıkları Galyalı Asterix/Asteriks'den bir yıl önce sevimli kızılderili Oumpah-Pah/Umpah-Pah'ı ortaya çıkarmışlardır.

Üretmeyi seven ve kaliteli olarak bunu gerçekleştiren müthiş bir ekibin de verdiği güvenle René Goscinny'i ardarda çoğu mizahi konular içeren çizgiroman karakterleri yaratmıştır. Morris takma adını kullanan Maurice de Bévere ile daha henüz ABD'deyken yardım etmeye başladığı Lucky Luke/Red Kit senaryolarını bir tarafa bırakırsak, Dino Attanasio ile Signor Spaghetti/Sinyor Spagetti'yi, Sempé ile Le Petit Nicolas/Ptırcık'ı, Jean Tabary ile de Iznogoud'u yaratmış ve her üçüne de senaryo yazmıştır. René Goscinny, bilhassa Red Kit başlığına kazandırdığı yargıç Roy Bean, Dalton Kardeşler, RinTinTin, Dalton Ana gibi yan karakterlerle adını duyurmuştur. 1967 yılında 'Chevalier Arts and Letters Ödülü'nü Fransa Kültür Bakanı'nın elinden alan ve dokuzuncu sanatın Avrupa ayağına büyük katkılar sağlayan René Goscinny, 5 Ekim 1976 tarihinde ölmüştür.
 
Üst