bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Steve DITKO, (1927- )


2 Kasım 1927'de Pennysylvania, Johnstown'da doğan Steve Ditko, eğitmenliğini ünlü çizer Jerry Robinson'un yaptığı Cartoonist and Illustrators School'u bitirdikten sonra 1953 yılında korku çizgiroman yayıncıları Farrell, Charlton, Prize ve St.John'un yanında sektördeki ilk çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Ditko, 1956'dan itibaren ise sonradan adı Marvel Comics olacak Atlas Comics'e korku ve süper kahramanları hazırlamaya başlamıştır.

Charlton'daki kariyerinden hemen sonra çizdiği Captain Atom ve Gorgo adlı iki kısa ömürlü çalışmadan sonra, 1962'de marka olacak ilk dev süper kahramanı olan Spider-Man/Örümcek-Adam'ın yaratımında söz sahibi olmuştur. Bu tarihte yayınlanan Amazing Fantasy adlı çizgiroman dergisinde ilk kez gözüken Spider-Man'in mürekkeplemesini de gerçekleştirmiştir. Bu fenomal başlıkta, alt kimliği olan maskeli adalet savunucusu Spider-Man ile çatışan Peter Parker adlı genç bir karakteri ele almıştır. Paranoidlik sınırlarda dolaşan Peter Parker, Steve Ditko'nun yumuşak stildeki atmosfer ve konturleriyle makul bir platforma oturmuştur. Spider-Man'den sonra yarattığı ikinci Marvel Comics patentli süper kahraman ise 1963'deki Doctor Strange'dir. 1966'da Marvel'den kopan çizer, sırasıyla Warren, Tower, Dell, National (sonradan DC Comics) ve başka bazı küçük ölçekli çizgiroman yayıncılarıyla çalışmalar yapmıştır. 1966-1968 yılları arasında Charlton için Blue Beetle ve Captain Atom'u çizmiş ve The Questions bantını hazırlamıştır. Charlton sonrasında başlayıp biten kısa öyküler çizen Steve Ditko, National'a geri dönerek kendi yaratımı olan The Question'a benzeyen The Creeper ve The Hawk and The Dove'u hazırlamıştır. Bir süre çizim çalışmalarına ara vermesinin ardından, 1969'da korku ve süper kahraman çizmek için yine Charlton'la işbirliğine gitmiştir.

mr_a1_1973-756424.gif
WitzendSteveDitkoMrA.jpg


Mr.A'dan bir kapak ve bir sayfa.

Çizgiroman felsefesi üzerine de çalışmalar yapan Steve Ditko, 1973'de 'Mr.A' ve bir yıl sonra da Avening World adlı kuramsal kitaplarla dokuzuncu sanat kariyerine farklı bir pencere daha açmıştır. 1979 yılında bir kez daha ve bu defa Jack Kirby ile Machine Man, Captain Universe ve Bill Mantlo ile de bazı Rom bölümleri ve Speedball başlığını çizdiği Marvel Comics'e dönmüştür.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323

Steve Ditko Öldü
"Örümcek Adam'ın İçindeki İnsan Öldü"
Aşağıdaki Yazı "#Tarih Dergisi"nin Ağustos 2018 Tarihli 51. Sayısında Çıktı
10 sayfa, 1.8 MB, pdf/s



Steve_Ditko_ld_Tarih_Derg_2018_Aug_kpk.jpg

(Mega)

 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,617
hiçbiryerde :)
Spiderman hakkında da bir çok
şey öğreniyoruz bu dosyada.
Teşekkürler scanfan üstadım.

Murat Başekim, aynı zamanda
Levent Cantek'in editörlüğünü
yaptığı kollektif çalışma "Deli
Gücük" çizgi roman kitabının da
yazarlarından, hatta "DG" diye
ayrı bir kitabı da var, iletişim
yayınlarından çıkan.

"Ditko, 60’lı yıllarda kendini
kaptırdığı Ayn Rand’in objektivizm
hareketinin etkisiyle iyice münzevi
bir hayata geçer." Kerem Yalçıner'in
bu yorumu bana biraz mantıksız geldi.
Ayn Rand'ı bilmiyordum, biraz baktım;
kapitalizm çerçevesinde minimal devleti
savunan, pek "farklı" bir önermesi olmayan
bir felsefesi var gibi geldi bana. Steve Ditko
neden bundan dolayı münzevi bir hayat
seçsin ki?

Levent Cantek'in yazısı da can alıcı soruları
ve farklı yorumlarıyla çok doyurucu ve keyifliydi...
 
Üst