Rino ALBERTARELLI

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,913
NeverLand
Rino ALBERTARELLI, (1908-1974)


İtalyan tasvirci ve çizgiromancısı. 1908'de Cesena'da doğmuştur. Birçok alandaki denemelerinden sonra -ressamlık, çinicilik, yazarlık, aktör ve set düzenleyiciliği bunlardan bazılarıdır- Albertarelli, yirmi yaşında sanat merkezi Milano'ya gitmiştir. Orada haftalık çocuk dergisi II Balilla'da çalışması için ona olanak sağlayan Antonio Rubino ile tanışmıştır. Albertarelli, askerlik görevinden sonra, aralarında Paravia ve Vallardi'nin de bulunduğu birçok yayıneviyle çalışmıştır. Çizimleri birbiri ardına dergilerde yayınlanmış ve kısa sürede Viaggi Avventure ve Cartoccino dei Picoli'ye gibi seçkin dergilere dek şöhreti ulaşmıştır.

Rino Albertarelli, 1933 yılı sonlarından 1935'e kadar editörlük görevi üstlenmiştir. 1936'dan itibaren ilk çizgiroman serilerini yayınlatmaya başlamıştır. Argentovivo dergisi için I Prati del Pacifico'ya ve L'Audace için Capitan Fortuna ve Big Bill'i yaratmıştır. 1937'de en ünlü yapıtları olan Kit Carson, Cimo e Clanni, Baghongi il Pagliaccino, II Dottor Faust, Mefistofele, Un Gentiluomo di 16 Anni ve Gioietta Portafortuna gibi serileri meydana çıkartarak Mondadori'de çalışmaya başlamıştır. Aralarında Salgari'nin romanlarının uyarlamarıyla, II Corsaro Nero gibi uzun, destansı yapıtların hepsini yüksek tirajlı haftalık dergi Topolino ve Paperino'da. yayınlanmıştır. Albertarelli, Marc' Aurelio, Setebbello, II Galantuomo ve Frö Diavolo gibi taşlama niteliğindeki dergilerle alanını iyice genişletmiştir. Le Grande Firme'nin personelinin bir üyesi olduktan sonra, 1942'de orduya çağrılmış ve savaşın sona ermesiyle Pepino De Filippo ile II Simulatore'yi yazarak artık çok başarılılardan biri olduğu işine devam etmiştir. 1946'da bazı ünlü yazarların öykülerini periyodik olarak Salgari şirketi için resimleyip, üstün performan sıyla Salgari çalışmalarına da devam etmeyi başarmıştır. Bunlar, onun 1946'dan 1948'e değin çocuklar için çizdiği hemen hemen son çalışmalardır.

Albertarelli, 1948'de yayıncı Cino del Duo için romantik çizgiroman örnekleri denemiş, ve bu çalışmaları Fransız dergisi Nous Deux'da yayınlanmıştır. Yabancı yayıncılarla bazı çalışmalarından sonra Albertarelli kendini tamamen didaktik, dini ve batılı, türde makale ve öyküleri tasvire adamıştır. Onun bu çalışmaları ise Successo, Historia, Tempo, Settimo Giono, Visto ve Marie Claire gibi dergilerde sıklıkla yayınlanmıştır. Çizimlerinden önemli bir kısmı 1965'de Dardo yayınevince yeniden basılmıştır. Albertarelli ölmeden önceki son yıllarında çizgiroman sanatına geri dönmüştür. Daim Press için I Protagonist serisini ve Billy the Kid'in de aralarında olduğu ünlü kişilerin monografi koleksiyonunu yaratmıştır. Bunların tamamını titizce belgeleyerek 21 Eylül 1974'deki ani ölümüne kadar onlarla uğraşmış, ancak ölümü onu bu son projelerini gerçekleştirmekten alıkoymuştur.
 
Üst