Robert CRUMB

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Robert CRUMB, (1934- )


30 Ağustos 1943 tarihinde Philadelphia'da doğan Robert Crumb, hiçbir sanat eğitimi almamış olmasına rağmen başlangıçtan itibaren 'underground' statüde kalarak çizgiroman yazarlığı ve çizerliği yapmıştır.

Robert Crumb'ın çizgiroman çalışmaları kendi ifadesiyle 'sanat ve para adına' değil tamamen eğlence amaçlıdır. Bununla birlikte Robert Crumb, yapı ve karakter olarak zaten çok değişken biridir ve insanlar üzerinde bıraktığı intibalar bile sık sık değişkenlik göstermiştir. Yarattığı en meşhur karakter olan Fritz the Cat, ilk olarak ergenlik çağlarındayken, kardeşiyle birlikte çizdiği tek nüshalık çizgiroman serilerinde ortaya çıkmıştır. Kedi Fritz, Crumb'ın daha sonra çizdiği insan tiplemelerden daha fazla insanımsı'dır, üstelik espri anlayışı çok gelişmiş soytarı ruhlu bir hayvandır. Daha sonraki yıllarda Help! adlı bir mizah dergisine çizimler yapan Crumb, Yarrowstalks ve East Village Other'ın başı çektiği gelişmekte olan 'underground' yayın piyasasına bol bol katkıda bulunmuştur. Bu yıllarda bir hippi olmayı hedefleyen Robert Crumb, bunu gerçekleştirememiştir; zira komşusu olan 'çiçek çocukları'ndan da oldukça 'farklı' biridir.

izgiromanAnsiklopedisi133.jpg


Robert Crumb'ın otoportresi.​


'Underground' çizgiroman piyasası, Jack Jaxon 1963 yılında Texas'da Godnose'u yayınladığında bir anlamda start almış, ancak şu anda bilinen anlamıyla tanınan modern hareketi başlatan Crumb'ın 1967' deki Zap#0 ve Zap#1 ve iki sayılık Snatch'ıyla gerçek kimliğini bulmuştur. Kendi kitaplarını hiçbir zaman yayınlamamış olan Crumb, bu yayınları Don Donahue ve Charlie Plymell vasıtasıyla okuruna ulaşmasını beklemiştir. Asla paranın peşinde koşmayıp, eforunu fantazilerini gerçekleştirmeye adayan Robert Crumb, bu durumu okurlarına da kabullendirmiştir. Bu nedenle de Crumb'ın çalışmaları düzinelerce kez başka 'underground' dergilerde gözükmüştür. Crumb'ın çalışmaları erotik ve felsefik boyutlu cinsellik olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu içeriklerden dolayı Zap#4'deki bir ensest öyküsü New York'daki bir mahkemede duruşma konusu olmuş ve yargılanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi133d.jpg


Robert Crumb'ın hazırladığı Mystic Funnies dergisi.


Robert Crumb'ın bunlar dışındaki çalışmaları arasından Mr. Natural'da soytarı kedisi gibi genç kuşak arasında tıpkı Flakey Foont, Whiteman, Schuman ve Human ile benzerleri gibi adeta bir idol olmuştur. Aslında Crumb; Segar, Wolverton, Barks ve George Herriman türü eski büyük ustalardan çıkarsamalar yapmış, sadece çizdiklerinin mümkün mertebe doğal, güçlü anlatımlı ve sinemasal olmasına çok dikkat etmiştir. Kendisini daha sonraki yıllarda yalnızca Howard Hughes eski stil caz bantlarıyla geçebilmiştir. 1990'ların başından itibaren Fransa'da yaşamını sürdüren çizer, 2002 yılı içinde Fantagraphics Yayınevi'nin logosuyla basılan ve Mystic Funnies serisine eklediği 3. sayıyla birlikte hayranlarına uzun bir aradan sonra yeniden ulaşmıştır.

ZapComix00-7-01.jpg


Robert Crumb tarafından çizilen Zap Dergisinin 0. sayı kapağı.​
 

aliimren

Yeni Üye
23 Tem 2010
2
2
Robert Crumb'un "GENESIS"i çıktı...




Çizgi roman dünyasının en yetenekli isimlerinden, yeraltı çizgi roman hareketinin yaratıcısı Robert Crumb’un, tartışmalar yaratan ve çok satan Çizgi romanı “Genesis.”

 
Üst