Roy Doty

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Roy Doty
(1922-2015)

Roy_Doty1.jpg

Roy Doty

1922'de dünyaya gelen Amerikalı karikatürist, ressam ve illüstratör "Roy Doty", Columbus, Ohio'da yetişti. Karikatür çizmeye savaş sırasında orduda başladı. Savaştan sonra, 1946 yılında New York'ta serbest karikatürist olarak mesleğe atıldı. Ömrü boyunca hiçbir ajansa bağlı olmadan hep kendi hesabına çalıştı. Karikatür ve illüstrasyonları The New York Times, Field & Stream, Popular Science, the London Daily Mail, Make, Elle gibi yayınlarda basıldı. Kitap kapaklarından, tebrik kartlarına, ambalaj kartonlarından ve reklam sayfalarından, hayır için yapılan kampanyalara kadar çok çeşitli mecralar için çizimler yaptı. Aralarında eski eşinin yazdıkları da olan 170 çocuk kitabını resimledi, kendisi de 27 çocuk kitabı yazdı. Buick, Black & Decker, Ford, Macy's, Minute Maid, Mobil Oil, Texas Instruments ve Perrier gibi büyük şirketlerin reklamlarını hazırladı. 1953'te televizyonda kendi adını taşıyan ("The Roy Doty Show") bir çocuk programının sunuculuğunu yaptı. 1969-72 yılları arasında "Laugh-In" adında bir bant karikatür serisi çizdi, bu bant karikatürler yine aynı adı taşıyan skeç komedi türünden bir TV dizisine dayandırılmıştı. En uzun soluklu çalışması ise 50 yıl boyunca çizdiği "Wordless Workshop" (sözcüksüz atelye) adlı bir çizgi banttı. Ev gelişimiyle ilgili bu seri başta "Family Handyman" olmak üzere muhtelif dergilerde yayımlandı. Aşağıdaki örnek de konuyla ilgili dergilerden "Popular Science"da 1956 yılında çıkmış. Bu seride, evde işleri kolaylaştıracak ve herkes tarafından evdeki aletler kullanılarak kolaylıkla üretilebilecek pratik eşyaların ve araç gereçlerin yapım ipuçları çizgi roman panelleri tarzında veriliyordu. Adı üzerinde konuşma balonu, altyazı vs kullanılmamıştı.

Roy Doty hayatının son yıllarına kadar aktif olarak çizmeyi sürdürdü, hâlâ kendi hesabına çalışıyordu. Hayatı boyunca karikatürle ilgili derneklerden sayısız ödüller aldı. Amerikan Ulusal Karikatüristler Derneği, uzun ve sıradışı meslek hayatından dolayı 2010 yılında ona "yaşam boyu onur ödülü" verdi. Yaptığı işi çok seviyordu. 2006'da şöyle demişti, "Bundan daha güzel ne olabilir ki? Oturduğum yerden komik şeyler çiziyorum, ve insanlar bunun için bana para gönderiyorlar." Roy Doty 2015 yılında 93 yaşındayken yaşama veda etti.

Aylık "Popular Science" dergisinin Eylül 1956 sayısında yayımlanan
bir "Wordless Workshop" çizgi bandı (kendi kitaplığımdan)

POPULAR_SCIENCE_1956_Sept_160.jpg


Roy Doty'nin aynı adlı TV-Show'una dayanan "Laugh-in" adlı çizgi bantlarından bir örnek.
Buradaki karikatür bant, TV dizisinin de başladığı 1968 yılına ait
(Sonradan aynı adlı bir comics ve paperback kitaplar da çıkmıştı)

Roy_Doty_Laugh_In_1968.jpg


"Laugh-in" karikatür bantları sonradan bir araya toplanarak kitap haline de getirildi.
Aşağıda solda derleme paperback'lerden ikincisi.
Sağda ise eski eşinin yazdığı bir kitap. Kitabı Roy Doty resimlemiş.

Roy_Doty_Laugh_In_ve_Superfudge.jpg


Son yıllarında Karikatüristler Derneği'nde bir toplantıda Sergio Aragones'le birlikte
Roy_Doty_NCS_de_S_Aragones_le_Birlikte.jpg


Roy Doty'den iki karikatür:
Doty_Missed_the_Boat.jpg

Doty_Things_bunp.jpg



 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Değerli bilgiler ve bir o kadar değerli sunumunuz için çok teşekkürler sevgili Scanfan. Ellerinize sağlık.
Siz bu işi çok iyi yapıyorsunuz, gerçekten...
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Güzel bir sunum yazısı ve zengin görsellerle değerli bir çizgi ustasını daha tanımış ve ansiklopedimizde yer vermiş olduk.

Yaşamı ile özgür ruhlu bir sanatçıymış Roy Doty, çok sempatik geldi bana.
Hayattayken tanışmak isterdim.

Çok teşekkür ediyorum scanfan üstadım.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,661
Kasımpaşa
Çizgi Diyarı bir paylaşım sitesinden çok bir proje. Uzun sürede amaç çizgi romanın her alanda bilgi birikimini oluşturup bizden sonraki kuşaklara aktarmak. Scanfan gibi dostlar bu nedenle çok önemli üyelerimiz. Bu güzel tanıtım ve bilgilendirme için teşekkürler.
 
Üst