Örümcek Adam'ın Cinsel Tacize Uğradığı Özel Sayı: Secrets (Sırlar)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Örümcek Adam'ın Gizli Bir Sırrı Varmış
İlginç Bir "Spider-Man" Özel Sayısı: Power Pack "Secrets" (Sırlar)

(Meğer Çocukken Cinsel Tacize Uğramış)
Marvel One-Shot, Eylül 1984, ücretsiz
12 sayfa, 1136px, 4,3 MB, CBR


powerpack.jpg

(Mega)

Şimdi sıkı durun: Yetim "Peter Parker", radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılmasının ardından "Örümcek Adam"a dönüşerek süper güçlerine kavuşmadan epey önce, yani henüz utangaç bir yeniyetme iken cinsel tacize uğramış. Bunu, başta "Stan Lee" olmak üzere "Marvel Comics"teki yaratıcılarının çizgileriyle kendi ağzından duyuyoruz. Nerede mi? Örümcek Adam'ın 1984 yılında çıkartılan 10 sayfalık özel bir sayısında (one-shot). Bu özel sayının başlığı "Örümcek Adam: Power Pack- Secrets", alt başlık "Cinsel Tacizi Engellemenin Yöntemleriyle İlgili Tavsiyeler". Bu kitapçık "Marvel Comics Grubu" tarafından ABD'deki "Çocuk Tacizini Önleme Ulusal Komitesi"yle işbirliği" yapılarak yayımlanmış. Çizimler ve sayfa yapısının diğer "Örümcek Adam" nüshalarından farkı yok. Tek farkı sayfa sayısının azlığı. Haliyle ücretsiz dağıtılmış. Çizgi roman formatı cinsel taciz konusunda çocukların kitle halinde eğitiminde ilk kez kullanılmış ve bu yöntemin çok güçlü bir araç olduğu bir kez daha kanıtlanmış.

r_mcek_Adam_n_zor_an.jpg


Çizgi romanın konusu şöyle: "Örümcek Adam" mahallesindeki bir oğlan çocuğunu, şehvet düşkünü çocuk bakıcısı kızın tacizinden kurtarır. Sonra çocukla ilgilenir, onu teselli edip güvenini kazanarak, başlangıçta suçluluk duygusu nedeniyle suskun kalan çocuğu konuşturmayı başarır. Bu olayın sadece onun başına gelmediğini, geçmişte kendisinin de tacize uğradığını söyler ve başından geçen olayı çocuğa ayrıntılarıyla anlatır. Kendi deneyimini çocukla paylaşır. Bu gibi durumlarda olayın aile büyüklerine anlatılması gerektiğine çocuğu ikna eder ve onu ailesine götürür (uçarak kucağında tabii!) Çizgi romanda, Toplumda büyük bir sorun olan çocuk tacizinin süper kahramanların bile başına gelebileceği vurgulanır. Son sayfada ise bir epilog vardır. Burada resmi bilgiler, başvuru telefonları vb vardır. Hikâyenin ilginç noktası, Örümcek Adam'ın çok güvendiği okul arkadaşı tarafından cinsel tacize uğradığı karelerden sonra birden teyzesi ve amcasıyla konuştuğu kareye atlanmış, taciz olayının sonu müphem bırakılmıştır, yani tacizin hangi aşamaya kadar ilerlediği soru işareti olarak kalmıştır, zira kahramanımız (Peter Parker) oradan kaçmamıştır, kaçma teşebbüsünde de bulunmamıştır. Acaba çok korktuğu için mi kaçamamıştır? Senarist bu noktayı bilerek veya bilmeyerek karanlıkta bırakmıştır. Ama bilindiği gibi "Örümcek Adam" bu sırrını onca yıl boyunca herkesten saklamıştır ve ilk defa komşu çocuğa söylemektedir. Zira O geceye gelinceye kadar geçmişte başına gelenlerden sürekli olarak kendisini sorumlu tutarak kendisini suçlamıştır. ilk defa benzer bir olaya şahit olduğu o gece, geçmişte başına gelenlerden kendi suçunun olmadığını anlamış ve artık rahatlamıştır.

Dergiyi ben taramadım. Yabancı bir-iki siteden alıntılayıp derledim, birtakım düzenlemeler yaptım. Çizgi roman tarihi ve kültürü açısından önemi olduğunu düşünüyorum, bu nedenle ÇD arşivinde bulunmasını istedim. Az sayfalı olduğu için hem burada sayfa imajlarını sunuyorum, hem de indirip arşivlemek isteyenler için Mega linkini veriyorum.
Saygılar.

İndirmeden okumak isteyenler için:
r_mcek_Adam_n_S_rr_iftsayfa_01.jpg

r_mcek_Adam_n_S_rr_iftsayfa_02.jpg

r_mcek_Adam_n_S_rr_iftsayfa_03.jpg

r_mcek_Adam_n_S_rr_iftsayfa_04.jpg

r_mcek_Adam_n_S_rr_iftsayfa_05.jpg

r_mcek_Adam_n_S_rr_iftsayfa_06.jpg


 
Son düzenleme:

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,523
13,633
Denizli - İstanbul
Bilka yayınları tarafından Türkçe olarak yayınlanmıştı ama orijinalini de görmek güzel tabi.

Emek ve güzel sunum için Teşekkürler.


Türkçe sayfaları da ben ekleyeyim. Macera Bilka Albüm 114 ve Cilt 82'de bulanabilir;


XJRqp0.jpg


bY7MRG.jpg


d0gZE7.jpg


Agr6Pz.jpg


0LJNAR.jpg


48yqOp.jpg


J6bkBW.jpg


OB49Oz.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Beni bir zahmetten kurtardınız, sevgili "BlackBishop", zira bu kısa macerayı çevirip balonlamayı planlıyordum. Sizin Türkçesini konuya eklemeniz çok iyi oldu. Teşekkürler.
Bu hikaye yurt dışında bayağı ses getirmiş, gazete ve dergilerde hakkında makaleler yayımlanmış. Medyada geniş yer almış. Bizde ise sessiz sedasız standart bir cildin içinde geçiştirilmiş gitmiş. Oldukça düşündürücü.

 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Sevgili scanfan'ın tanıtımını okurken ''Ben bunu daha önce görüp okumuştum ama ?'' diyorken imdada blackbishop yetişti.
Teşekkürler scanfan, teşekkürler blackbishop.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Teşekkürler sevgili Scanfan ve sevgili BlackBishop... Çok güzel paylaşımlar...
 
Üst