Öküz Sayı - 03 (24 Mayıs 1996)

garin

Yeni Üye
25 Ara 2016
4
3
usta eline sağlık çok teşekkür ediyorum, yalnız renklerle ilgili bir problem mi var? taramayla ilgili mi yoksa orijinal renkler mi böyle? :)
 

shalamars

Onursal Üye
25 Şub 2018
144
3,193
usta eline sağlık çok teşekkür ediyorum, yalnız renklerle ilgili bir problem mi var? taramayla ilgili mi yoksa orijinal renkler mi böyle? :)

Öncelikle dergilerin kağıt ve baskı kalitesi çok fazla iyi değil. Pek çok sayfada kalıplar üst üste gelmemiş renk kaymaları var, çok sağlıklı bir baskı yapılmamış bir de üstüne 20 yıllık bir yıpranma payını ekleyin. Ayrıca dergi yazı ağırlıklı olduğu için önceliğim yazıların beyaz bir zemin üzerinde sağlıklı bir şekilde okunması oluyor. O yüzden tarama sonrası Photoshop programında düzenleme yaparken, "brightness ve contrast" ayarlarını biraz fazla veriyorum ve bu da renkleri biraz patlatıyor, neticede bu taramalar tekrar baskıya gitmeyecek, amaç elektronik ortamda okumak bu sebepten çok fazla o bölgelerle uğraşmıyorum. Ha düzeltilebilir mi? E tabi yeterli zamanı ayırırsan birebir tıpkı basıma gidecek iş çıkarırsın. Değer mi, bu ayrı mevzu üzerine yığınla laf kalabalığı yaparız. Ki zaten yeterince laf kalabalığı yaptım:). Hülasa mevzu birazda amiyane tabir ile yoğurt yeme şekli ile ilgili, bu tarama ve paylaşım işinde uğraşan herkesin hassasiyeti farklı kimi daha fazla teknik olarak uğraşır ortaya muntazam bir iş çıkarır, kimi önemli olan paylaşım der ham tarama paylaşır, kimi benim gibi orta yolu bulmaya çalışır. Aslında bence de önemli olan çoğu zor bulunan arşivlerin paylaşılması, teknik bir anlamda teferruat ve kişinin ayırabileceği zaman ile ilgili.
 
Üst