Cüceler - Dokuzuncu Kitap - Türkçe

odenat

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
4 Eki 2012
1,278
16,803
Sevgili dostlar,

Cüceler serimiz dokuzuncu kitapla devam ediyor. Tıpkı serinin diğer kitapları gibi bu kitap da çok güzel çizimlere ve harika bir konuya sahip. Özellikle de liderlik konusunda çok düşündürücü pasajlar mevcut. Bildiğiniz gibi serinin her bir kitabı beş cüce loncasından birisini anlatıyordu, bu kitap da dördüncü kitabın direkt devamı, dolayısıyla sıra göçebe loncasında.

Dördüncü kitapta göçebe loncasının diğer loncalar tarafından ezildiğini görmüştük. Ortaçağ Avrupa'sındaki toprak kölelerine benzer şekilde düzenlenmiş bu loncanın cüceleri, Oösram önderliğinde ayaklanmışlar ancak yenilmişlerdi. Aradan yedi yıl geçmiş ve Oösram'ın oğlu Droh, ülkesine geri dönmüştür. Tıpkı babası gibi, halkının başına geçmek ve onlara özgürlüklerini kazandırmak istemektedir. Ancak, geçen yıllar, hem halkını, hem de kendisini çok değiştirmiştir, acaba Droh bir lider olmanın sorumluluğunu almaya hazır mıdır?

Herkese keyifli okumalar,











Couv_312569.jpg
 

a.lee

Kıdemli Üye
12 Mar 2015
108
218
efsane işler devam ediyor.. her zamanki gibi, b ütün ortadünya halkları adına teşekkürler üstad.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Sevgili odenat çok teşekkür ederim, çok kıymetli bir külliyat oluştu sayenizde. Hem kıymetli hem de paha biçilemez.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Elfler mi cüceler mi diye sorsalar hiç düşünmeden tercihimi cücelerden yana yapardım.
Çizgi roman böyle olunca bin kat daha güzel...
Teşekkürler odenat.
 

odenat

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
4 Eki 2012
1,278
16,803


Benim de tercihim cücelerden yana. Konu derinliği, hikaye örgüsü, hatta çizgiler ve renkler Cücelerde daha bir çekici geliyor bana.

Ellerinize sağlık

Cüceler serisinin başarısı bence senaristi olan Nicolas Jarry'nin yeteneğinden geliyor. Bu seriyi kendisi planlayıp, yarattı. Tüm kitapların senaryosunu da o yazıyor. Halbuki Elfler serisi farklı senaristler tarafından yazılıyor, bu da biraz kopukluk yaratıyor. Ancak Elfler serisinde daha fazla kişi çalıştığı için çok daha hızlı ilerlediğini de söylemek lâzım.

Nicolas Jarry röportajında şöyle diyor;

Soru - Cüceler serisini yaratmaya ne zaman karar verdiniz?

Cevap - Elfler serisi yaratılır yaratılmaz! Daha kesin bir şey olmasa da, elflerden bahsedip cücelerden bahsetmemek tıpkı kovboylardan bahsedip kızılderililerden bahsetmemek gibi bir şeydi. O anda aklıma loncaların fikri geldi.

Soru - Cüceler serisini yaratırken nelerden ilham aldınız?

Cevap - Gençliğimden beri Warhammer oynuyorum ve cüce ırkı en tercih ettiğim ırk. Ne yazık ki artık işlerimin yoğunluğu sebebiyle fazla oyun oynamaya zamanım yok ama cücelere olan sevgimi kaybetmedim.

Soru - Elfler serisinde beş ayrı senarist var, cüceler serisini ise tek başınıza götüreceksiniz

Cevap - Evet, Elfler için senaristler daha fazla özgürlüğe sahipler, ana konuya sadık kalıp, yaratılmış fantastik dünyaya zarar vermedikleri sürece bu özgürlüğü kullanabiliyorlar. Ancak benim işimin beş kat fazla olmasına rağmen yarattığım hikayeler daha fazla bütünlüğe sahip olacak.

Frankofonlarda genelde hikayeleri çizecek kişilere senaristlerin karar verdiklerini eklemem gerekiyor. Nicolas Jarry de kendi hikayelerine en uygun çizerleri belirleyip onlara teklif yapmış. Bu arada Orman Elflerini de Jarry'nin yazdığını eklemek lâzım.
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,512
Ankara

Cevap - Evet, Elfler için senaristler daha fazla özgürlüğe sahipler, ana konuya sadık kalıp, yaratılmış fantastik dünyaya zarar vermedikleri sürece bu özgürlüğü kullanabiliyorlar. Ancak benim işimin beş kat fazla olmasına rağmen yarattığım hikayeler daha fazla bütünlüğe sahip olacak.

Elfler bana orta dünyanın burjuvaları, cüceler ise proleteryaları gibi geliyor. Bu iki hikayenin konu bütünlüğünün yanı sıra, bu nüans da bana çekici gelen yönlerinden biri.
 
Üst