Nokta - 1986 - Sayı: 8

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,326

Nokta - 1986 Sayı: 08
2 Mart 1986, Yıl 4, Sayı 8
Gelişim Yayınları, 300 TL
Türkçe, 68 sayfa, 300 dpi, 73 MB, CBR



af1l2lw.jpg

(MediaFire)


Dosyaların birden çok hard diske dağılmış olmasını her zaman dert etmişimdir. Yüksek kapasiteli hard diskler başından beri hep pahalıydı. O nedenle serileri hiçbir zaman tam olarak tek bir hard diskte toplayamadım. Buna bir de bazı bilgisayarların çok yüksek kapasiteli diskleri desteklemediği gerçeğini ekleyin. Mesela benim eski emektar PC'nin desteklediği kapasite maksimum 2 TB. Bunun üzerinde HD taksanız bile onun ancak 2 TB'lık kısmını görüyor. Ayrıca kasanın içinde genişleme yuvası da kalmadı (ek kartlara rağmen). Harici diskler de var ama onlar da tüm USB yuvalarını işgal ediyorlar, üstelik sürekli çalışmaları bence sakıncalı (arıza, emniyet vs) bence onlar yedekleme amacıyla kullanılıp seyrek çalıştırılmalılar.

Ancak kafa karıştırıcı ve eziyet verici olsalar da disklere dağılmış dosyalar bazen sevindirici olabiliyor. Kaybettiğinizi sandığınız bir dosyayla karşılaştığınız zaman seviniyorsunuz. Örneğin arızalı olduğu için bir köşeye attığım (çöpe atmayı sakıncalı bulduğum için) çok eski bir dahili HD'im vardı, geçen gün kontrol amacıyla çalıştırdığımda yine eskiden olduğu gibi takır tukur sesler gelmeye başladı, haliyle bilgisayar görmedi. Bir de harici kutum vardı, onun da USB kartı mı ne yanmıştı, o da arızlıydı yani. Ama tekrar bakınca bu kutunun USB bağlantısının yanı sıra bir de Firewire (IE1394) bağlantısı olduğunu farkettim. Evde Firewire kablosu da varmış. Çocuklardan kalan eski laptopun Firewire bağlantısı olduğunu da farkedince bir denemek istedim ve çalıştı (hem de sessiz). HD'ten bir sürü dosya kurtardım. Onlardan biri de buradaki Nokta dergisiydi.​

 

samihakan

Süper Üye
5 Eyl 2017
1,193
2,013
Üstadım,
Nokta Dergisi, 1986 yılı, 8. sayı için teşekkürler.
Harici Hard Diskler, sizin olduğu gibi bizim de sorunumuz, bozulursa içerisindekiler silinir diye endişeleniyoruz.
HHD yer kalmadığı için, onlarca filmi, şarkıyı vb. silmek zorunda kalıyoruz.
HHD'ler eskiden de pahalı idi ama bugün çok daha pahalı, daha büyük kapasiteli HHD de hemen alamıyoruz, elimizdekilerde idare ediyoruz.
 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,871
5,108

Sayın scanfan ;

İlginç olmuş. Bir kaydın serüveni ....

Bizim için de şans olmuş...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...




 
Üst