Nokta - 1987 - Sayı: 33

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Kayıp Paylaşımı
(Orijinal yayın tarihi: 8 Şubat 2014)

Bugün aynı sayıyı sevgili "yaziciahmet"in paylaştığını görünce hiç yabancı gelmedi, "Sakallı Bebek" kapak konulu sayıyı beş yıl önce benim de paylaştığım aklıma geldi. Forumda aradım, ama silinmişti (muhtemelen teknik arızalar sırasında). Altına birkaç not da eklemiş olduğum için yedeğininden tekrar paylaştım:

Nokta dergisi 1987 Sayı-33
Kapak konusu meşhur "Sakallı Bebek"
Nokta dergisi 1987 Sayı-33
Kapak konusu meşhur "Sakallı Bebek"
Nokta Haftalık Haber - Aktüalite Dergisi
23 Ağustos 1987 tarihli 33. sayı
Fiyatı: 700 TL.
Gelişim Yayınları
Doğal tarama (tıpkı çekim)
105 MB, 2047px, 84 sayfa, CBR



NKTA-87-8-33-kpk.jpg

(MediaFire)
NKTA-87-8-33.gif



1987'den kalan haftalık aktüel haber ve yorum dergisi "Nokta" 23 Ağustos tarihli 33. sayısında, o yılın sansasyonel konusu "sakallı bebek" olayını kapağına taşımış. Daha önce bu konudan forumda bir iki yerde bahsedilmişti. Bana göre bu çok kuşkulu bir durum. Çağdaş geçinen 70 milyonluk bir ülke nasıl böylesine bir akıl tutulması yaşar, aklım ermiyor. Bugün ilkokul çocuklarının bile inanmayacağı bir dedikoduya milyonlarca kişi gerçekmiş gibi inanmıştı. Bu saçma sapan konu uzunca bir süre toplumu meşgul etti durdu. Paranoyak bir "komplo teorisyeni"nin gözünden baktığımda, acaba bir 'toplum mühendisliği' olayıyla mı karşı karşıyaydık diye düşünmeden duramıyorum.

Televizyonda izlediğimiz yardım dağıtma rezaletlerine de aynı şekilde hep kuşkuyla bakmışımdır (Bir gün gıda yerine "oyuncak top" dağıtılıyordu! Kelli felli bir adamın bu ucuz plastik toplardan üç dört tane birden kaptığını ve aynı toplara talip küçücük çocuklarla kıyasıya kavga ettiğine televizyonda bizzat şahit oldum!). İlgili odaklar bu olaylardan (ve benzerlerinden) kimbilir ne gibi sonuçlar çıkardılar ve zamanı gelince kullanmak üzere acaba hangi köşeye kaydettiler?. Dergide bir de üstelik toplumun önde gelen simalarına, kanaat önderlerine sormuşlar filan.

Şimdi aklıma gelen başka bir olay, komplo teorisi çerçevesi içine konmayı da haketmiyor aslında, yani o zaman bana daha inandırıcı gelmişti: Yakın bir tarihte devlet büyük aşı kampanyalarından birini daha başlatmıştı, büyük paralar harcayarak aşısız tüm çocukları "çocuk felci"ne karşı aşılamaya başlamıştı. Ancak başta doğu ve güneydoğu olmak üzere ülke genelinde bir söylenti yayıldı, buna göre aşı erkek çocukları kısırlaştırıyordu(!) Haliyle küçük yerleşim bölgelerinde halk erkek çocukları sağlık görevlilerinden sakladı, sadece kız çocuklarını ortaya çıkardılar. Teorisyenler olayı şöyle açıkladılar: Bu dedikoduyu dost olmayan ülkelerin ajanları fısıltı gazetesi kanalıyla yaymıştı, amaç erkek çocukların aşısız kalıp sakatlanmaları, üretimden düşmeleri, daha da önemlisi askerlik yapamayacak olmalarıydı.

Bir başka komplo teorisi de "kuş gribi"yle ilgili olanıydı. Bu daha yakın tarihte olduğu için daha iyi hatırlanacaktır. Teoriye göre "kuş gribi" tehdidi aslında köylerdeki, kasabalardaki tüm kanatlıların itlaf edilmesini gerektirecek boyutta değildi. Olay abartılıp ülkede doğal gelişimini sürdürmekte olan tüm sağlıklı tavuklar telef edilince, meydan suni yemlerle beslenmiş doğal olmayan market tavuklarına (endüstri tavuklarına) kalmış oldu. Oldukça akla yakın. Bu ve benzeri örnekler çoğaltılabilir.


Derginin 66-67. sayfalarında bir de "çizgi roman" haberi yer alıyor. Başlığı:
"He-Man Türkçede, Güç bende Artık"!.

NOKTA-1987-33a.jpg

NOKTA-1987-33b.jpg


 
Son düzenleme:

yazicizahmet

Onursal Üye
12 Nis 2011
2,308
38,597
Sevgili scanfan üstadım; itiraf etmeliyim ki; bilgilendirme sunumunuza hayranım. Bu paylaşımınızı indirdiğimi hatırlıyorum. Birkaç gün önce diyarımızda konuyla ilgili mesajlar paylaşılınca heyecanlanıp hemen taradım ve paylaştım. İnanın listeye bile bakmadım. Dikkat ve Disiplin konusunda sizin gibi olmak isterdim. Bu konuda ben biraz "salaş" sayılabilirim. Bir kez daha elinize sağlık. Sevgi ve saygılar.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Sevgili scanfan üstadım; itiraf etmeliyim ki; bilgilendirme sunumunuza hayranım. Bu paylaşımınızı indirdiğimi hatırlıyorum. Birkaç gün önce diyarımızda konuyla ilgili mesajlar paylaşılınca heyecanlanıp hemen taradım ve paylaştım. İnanın listeye bile bakmadım. Dikkat ve Disiplin konusunda sizin gibi olmak isterdim. Bu konuda ben biraz "salaş" sayılabilirim. Bir kez daha elinize sağlık. Sevgi ve saygılar.


Saygılar benden, sevgili "yaziciahmet". İltifatlarınız için teşekkür ederim. Çizgi Diyarı üyelerinin hepsine saygı duyuyorum, bu saygımın bir gereği olarak onlara yanlış bir bilgi verir miyim diye de ödüm kopuyor (mutlaka yanlışlarım olmuştur). Gerçi bu platform bir ansiklopedi veya bilimsel makale sitesi değil, dolayısıyla referans/kaynak belirtmek de zorunlu değil (Mesela Vikipedia'da zorunluydu). Ama yine de yazdıklarımın arkasında durabilmek için iyi bildiğim bir konu bile olsa genelde birkaç kaynağa bakmak ihtiyacını hissediyorum. Elimden geldiği kadar imla kurallarına uymaya çalışıyorum, zaman zaman dönüp gözümden kaçmış olanları düzeltiyorum. Bazı paylaşımlarımı düzenli olarak arşivlemeye 2014'te ÇD'nda meydana gelen büyük bir teknik arızadan ve buna bağlı data kayıplarından sonra başladım, arşivleme/yedek alma konusunda birçok diyardaşım da aynısını yapıyor sanırım. Bir de Çizgi Diyarı'nın en iyi çizgi roman sitesi haline geleceği (bence çoktan geldi) ve araştırma yapacak olanlar için bir referans kaynağı teşkil edebileceğine inancım vardı ve çorbada bir tuzum olacaksa bu beni memnun eder diye düşündüm. Günden güne daha iyi bir hale gelen bu özgür sitenin kalıcı olacağına inanıyorum, bu nedenle geriye daha düzenli ve güvenilir bilgiler kalsın istiyorum. Biraz da aramıza yeni katılan (veya eski olup da yeni yeni aktif hale geçen) üyelerimizi heveslendirmek, katkı yapmaya teşvik etmek fena olmaz diye düşündüm.
Değerli katkılarınızın devamını dilerim.
Sağlıcakla kalın.
 
Son düzenleme:
Üst