Nathan Never Sayı 07 - Yasak Bölge (Doğan Egmont Yayın 07)

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,372
82,235
hiçbiryerde :)
file

Bu maceramız yine "kıyamet sonrası" tarzı ögeler içeren
bir bilim kurgu. Kitabın ilk sayfasını çevirdiğimizde Ege
Görgün'ün editör yazısıyla başlıyoruz konuyu kavramaya:

file

file

losAngeles201302.jpg

Bir sonraki sayfada Nathan Never evrenini-çağını tanıtan
zaman zaman görmeye başladığımız gazete haberleri var.
Bugünkü makalenin yazarı da biraz tanıdık: Kenneth Clark

file

Tanıdık olan bir kaç kişi daha var bu macerada, bir isim yabancı
gelmeyecek size, pilot olan bir dostumuzun torunlarından :),
diğerini de "Shoryuken" dostum daha iyi bilir sanırım:

file

file

Yine uzattım ama ne yapıyorsam Nathan Never için

İyi Okumalar Bilim Kurgu Seven Duyarlı Dostlar:

Moderatör tarafında düzenlendi:

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
19,559
55,765
Kendi Koltuğunda
Şirin gülen mutlu doktorumuza teşekkür ederiz.
Anladım indirme linkini bulamadınız.
Neyse canım sevimli gülen adamın linki
en alltaki gülen iconudur.gülen ikona basınız.

Son düzenleme:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,652
22,793
Adana
Harika açıklamalar, nefis tanıtım ve mükemmel paylaşım için, çok teşekkürler sevgili Yeryüzü...

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,088
21,762
Kamlançu
Bir solukta okudum ve maceranın sonu diğer kitaptaymış, onu beklemeye başladım. Bu arada abi o "Ken" sahte, gerçek olsa sonuç öyle olmazdı :)

Teşekkür ederim doktorum. Ellerine sağlık.

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,449
309,008
Harika sunum için,
tüm emekleriniz için,
paylaşımınız için
ve de dostluğunuz için teşekkür ediyorum kardeşim...
Saygılarımla...

52308R.gif

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
2,060
5,338
Navajo Köyü
Önceleri pek tercih etmezken kırk yılda bir akıllıca bir karar alıp şans verdim bu ÇR'na.
Sonuç mu?
Artık tiryaki olduğum bir kahraman daha var. :)

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,939
145,985
Doktorum bizi bu ara uzay da gezdirmeye başladın.
Ama harika paylaşımlar.
Teşekkür ederim.
Yakında uçarsak şaşırmam.:D:D

12 Şub 2010
15,002
548,867
Kenneth Clark da Süpermendn esinlenme
Hep yapıyorlar bunu fumettilerde son dönem maceralarda

Mükemmel ama gerçekten mükemmel sunumlar sevgili doktorum
Nathan Never sevginle sanırım pek çok dostumuz da Nathan Never'cı:) olacak bu gidişle

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,361
5,668
YASAK BÖLGE

Orijinal Kapağı:

1523355675696.jpg--la_zona_proibita___nathan_never_07_cover.jpg

Orijinal Adı: La zona proibita (İsmin tercümesi: Yasak Bölge)
İtalya Baskısı: Serie Regolare #7 (Aralık 1991)
Türkiye Baskısı: AD Yayıncılık #7 (1997)

Yazar: Antonio Serra
Çizer: Nicola Mari
Kapak: Claudio Castellini

Konu:
Bir yolcu mekiğinden genç bir kız ve eşlik eden adam kaçırılarak, 20 yıldır kapalı bir bölgeye götürülür. Onları kurtarmak için Nathan Never tutulur ve tek başına, sınırlı bir süre için, türlü türlü tehlikeyi barındıran o bölgeye girmek durumundadır. Nathan'ın kendi geçmişinde de o bölgeyle ilgili kötü bir anısı vardır.

TAGS: gölge adamlar, baş rahip, Cehennem Adası, Kal Skotos, janine, monomoleküler ışın silahı

Eleştirim: (Ağır spoiler içerir)
En ilk macerayı tek başına yazan Antonio Serra'dan yine tek başına yazdığı, iki maceralık, ve İtalyan Nathan hayranlarının bir çoğunun en iyi ilk 10 macera listesine koyduğu bir duble macera ile karşı karşıyayız. Hikayemizin ana yapısı ve doğası Escape From New York adlı meşhur John Carpenter filmine fazlasıyla yakın. Kapatılmış, hastalıklı, vahşi izole bir bölge, oraya kaçırılmış bir masum ve onu kurtarmak için gönderilmiş, zamanı kısıtlı, çeşit çeşit bilimkurgusal tehlikenin içine düşecek olan yalnız haldeki kahramanımız.
Bu macerayı, tam anlamıyla özgün olmasa bile, özellikle ilk kitabın sonundaki duygulara hitap eden kısımlar ve hüzünlü final bölümü dolayısıyla olduğunu düşündüğüm nedenlerden dolayı, (henüz ilk 250 sayı yayınlandığı dönemde, yani 2012 yılında) İtalyan Nathan Never forumundaki en iyi 10 macera listelerinin şu ana kadar çevirdiğim 13 tanesinin 5'inde Top 10 listesinde ikili olarak yer alıyor. Henüz ben 100 macera bile okumadım, ama bu listelerde Nathan'ın en iyi ilk on macerası arasında bu kadar sık yer almasını şüpheli buluyorum. Çok okunduğundan sempati duyuluyor olabilir, (klasiklik ruhu) bir çok macera olacak (2012'de 250 + maxi, speciale, gigente gibiseridışılar) kesin ilk ona daha sık girecek maceralar vardır. Bunları bu yolculuğumda beraber keşfedeceğiz aslında.

Özetle, iki kitaplık bu maceranın oldukça güzel ve akıcı olduğunu, güzel çizildiğini, güzel anlatıldığını söyleyeyim. Alternatif bir Escape From New York türevi. (O filmde de tüm New York suç oranının aşırı yüksekliği yüzünden kapatılıp dev bir hapishaneye dönüştürülmüştü. Giriş çıkış yoktu. Başkanın uçağı kaçırılırken, başkan oraya düşmüştü. Metal Gear Solid oyunlarının ana karakterinin de kopyalandığı, Kurt Russell'ın oynadığı meşhur Snake Plissken de kurtarmak için tek başına adaya girmişti.) Deminki paragrafta söylediklerim kesinlikle maceranın güzelliğine engel değil. Ama beklentim, daha neler neler görebileceğim üzerine.. Biraz da çizerimizden bahsedelim. Nicola Mari'yi ilk defa görüyoruz. Ve memnunum. Yer yer gerçekçi, yer yer tatlı bir stile sahip kareler çiziyor. sf10 mesela, o ana kadarki sayfalar benzemiyor. Çizer açılıştaki kaçırılma sahnesinde çok güzel, akışkan ve teknik açıdan da ilginç resimler çiziyor, ara ara da stilize takılıyor. Kendini göstermek de istiyor, Sigmund'un çizdiği mangavari cartoon karkaterlerde olduğu gibi. Bu albümde bir tek arabasının tasarımını çok sevmedim. Onun dışında, tam görmek istediğim Nathan Never çizgilerini, karelerini, teknik tasarımlarını ve karakter çizimlerini, sayfa düzenini bana sunuyor Mari.

Hikayede ilk sayfalardan Nathan'ın eşinin kaybı yüzünden yalnızlığını hatırlatarak başlıyoruz. Henüz Nathan'ın dramı anlamında, karakterin geçmişiyle ilgili sadece eşinin vefatını biliyoruz. Ne başka birşey, ne de nedeni.. Bir kaç mecarada bir bize bu hatırlatılıyor, ama bu macerada hatırlatılması anlam da kazanacak. Öykü evrildikçe. Bu arada bu sefer (belki ilk defa) maceraya Nathan ile başlıyoruz ve hemen uzaya geçiyoruz. Uzay Mekiğine oldukça benzeyen ama kanatları ve roketleri farklı bir uzay aracından, June adlı bir genç kızın son derece güzel, filmik, heyecanlı ve güzel çizilmiş kaçırılma sahnesiyle devam ediyoruz. Silahsız bir yolcu mekiğinin, kendisini yokedecek uyduya saldırabilemesi için korsanların bulduğu fikir de ilgi çekici. Ve bu macaerada ilk defa henüz adlarından emin olmadığımız, bir başrahip yönetimi ve bir-numara alt yönetimindeki karanlık adamlarla ve onların oluşumuyla tanışıyoruz. Mekiğin Cehennem Adası'ndaki köprüye inişi de çok güzel bir sekans. Cehennem Adası, suç oranının yüksekliği yüzünden 20 yıl önce kapatılmış, bir süre sonra da insanları dğeiştiren bir virüsun varlığı da keşfedilmiş. Nathan'ın ise kişisel bir anısı var, bir arkadaşını orada kaybetmiş. Tüm bunlar tabi ki hikayemizde kullanılacak. Yazarımız Antonio Serra çok iyi. 48 saat içinde dönmezse hasta da sayılacak. Tek başına ve işte zaman bombamız da var. Cehennem Adasında karşılaştığımız garip tipler, aynı Druuna çizgi-romanları ya da benzer bir çoğu gibi ilgimizi ayakta tutuyor. Ayrıca önceden yazdığı, başta anlaşılmayan teaser diyalogların hepsinin bir mantığı var. Bu yüzden ikinci kere okuduğunuzda da bu maceradan keyif alıyorsunuz.

Adada ilk karşılaştıkları, etleri kemikleri eriyen hastalıklılar. Sonra Smog ve cüceler. Ve.. Ve Kal Skotos. Mekanikleşmiş eliyle. Ve ilk defa Nathan Never maceralarında önceden tanıştığımız bri kötü tekrar boy gösteriyor. En ilk maceradaki baş kötümüz, ki o macera da, bu macera gibi Antonio Serra'nın yazdığı bir maceraydı, yani karakteri yaratan kişi de o. Ve şimdi işin içinden yine Kal Skotos çıkıyor. Nathan Never maceralarında zaman zaman rastladığımız, ama asıl ilk defa ilk macerada gördüğümüz tema, yani Nathan'ın karşısında, birbiriyle de uğraşan iki gücün olması (ilk macera da bir Serra macerası) bu macerada çok daha etkili kullanılmış. Kal Skotos'tan kaçar kaçmaz bu sefer, şimdilik Gölge Adamlar dediğimiz grup harekete geçiyor, ve adada onlar da boy gösteriyor. Drama kızışıyor. Nathan, kızı ve adamı kurtarmışken arabasından olunca, çıkışa gitmeleri tam bir kitap daha sürecek bir macera oluyor.

Bu arada bu kitabın en sevilenlerden olmasının nedeni olduğunu düşündüğüm sahne ilk kitabın sonu oluyor. Kitabın başında duyduğumuz lafları -eğer unutmadıysak- tekrar duyuyoruz ve anlıyoruz ki, aslında şu ana kadar izlediğimiz herşey bir geridönüşmüş. Yalnızlığından dem vuran Nathan, henüz tam olarak ne olduğunu bilmediği sadece yapay olduğunu anladığı June ile doğal bir konuşma içine giriyor. Meleksi, kopuk çizgilerle, hiç gölgelendirme kullanmadan (saçında dahi) saf bir görünümle çiziliyor ve saf bir dille konuşuyor.

İlk kısmı da burada bitiriyoruz. Akıcı, sayfa çeviren bir hikaye. Hafif bilim-kurgu diyebileceğimiz, daha çok dğeişmiş insanlar, yapay insan ve farklı silahlardan ibaret bir bilim-kurgu sosu ile süslenmiş, aksiyon drama hikayesi.

Notlar ve Referanslar: (Spoiler içermesi çok olasıdır)
  • sf5'te Nathan'ın rafındaki kitaplar: The Master of Marherita, Gazap Üzümleri (yine) ve albüm yine I Pagliacci (Albüm 2'de uzunca geçen)
  • sf11'de tutunulan ve kişiye çeken kol, #1 no'lu maceranın başında gözükmüştü.
  • sf12'deki kapı açma kolunu, en sevdiğim bilimkurgu filmlerinden birinde görmüştüm, ama aramama rağmen çıkaramadım. Sonra ekleyeceğim. Sanki Aliens ya da 2001 gibi geliyor.
  • Cehennem Adası nöbetçilerinden birinin mech zırhı, tasarım olarak Warhammer 40K'yı hatırlattı bana.
  • Sekreter Janine ile ilk defa tanışıyoruz, işe girdiği gün. Bu sayılara kadar kısa kısa gördüğümüz Helen bir şekilde değiştirilmişti.
  • sf38'de mekiğin sahibinin Drake adında birisi olduğunu görüyor ve tipine baktığımızda hemen uyanıyoruz, ki büyük dedesi Amazon'da havacılık şirketi kurmuş! :)
  • sf48'de Sony dükkanı ve Coca-Cola reklamı.
  • sf50'de Star Trek The Next Generation'ın Enterprise gemisi görünüyor.

(MuratS, 2024 okuması)​

1454516258507.jpg--.jpg
1454516265957.jpg--.jpg