CEMAL RAGIP DERİN'i sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
12,032
317,721
CEMAL RAGIP DERİN,
sen benim,bizim kahramanımızsın.

KAHRAMANLAR ÖLÜNCE DEGİL ,UNUTULUNCA ÖLÜRLER.


UNUTMADIK,
UNUTMAYACAGIZ,
UNUTDURMAYACAGIZ.

ÇİZGİ ROMAN SEVDASININ TOHUMLARINI ATDIN,




Ne Acı Bakarsın Bana
Bugün Yabancı Mı Geldim Sana
Bugün Bana
Yarın Sana
Bir Fatiha Okusana.

CEMAL RAGIP DERİN KİMDİR.( Tüm cihan bilsin.)


Ragıp DERİN, (1950- )


10 Ekim 1950 tarihinde Kocaeli'de doğan Ragıp Derin, çok küçük yaştayken babasının görevi dolayısıyla ailesinin İstanbul'a yerleşmesiyle birlikte resim merakını kariyere dönüştürme imkânı yakalamıştır. Derin, 1960'ların sonuna doğru Dünya Gazetesi için Cengiz Noyan başlıklı tarihi bir kahraman yaratmış ve maceralarını çizmiştir.



Ragıp Derin, 1972-1973 yıllarında Şenol Kirpikçioğlu'nun sahibi olduğu APS Ajansı'nda çeşitli resim ve çizgiroman çalışmaları gerçekleştirdikten sonra, Hayat dergisine illüstrasyonlar çizmiştir. Hürriyet Gazetesi'nin Kelebek ilavesinde 'soap opera' tarzı aşk öyküleri hazırladıktan sonra Bülent Arabacıoğlu ile bu gazetenin Ponpon adlı mizah ilavesinde pek çok karikatür çizmiş, kapak yapmıştır.


Derin, ilerleyen senelerde önce Çarşaf, ardından da Semih Balcıoğlu ile birlikte Çivi mizah dergilerinde çalışmış ve sayısız karikatürle, televizyonda oynayan dizilerin parodilerini çizgiroman uyarlamıştır. Kandemir Konduk ile Kısmetsiz İsmet adlı mizahi konusu olan bir karakter yaratıp maceralarını çizmiş, akabinde Müjdat Gezen'le beraber Güldürü Üretim Merkezi (GÜM) kadrosunda yer almıştır. Ceylan Yayınları'nın Teksas ve Tommiks serilerine pek çok kapak resmi hazırlamış olan çizer, 1982 yılında faaliyete başlayan Güneş Gazetesi'ne geçmiş ve yeteneğini bu gazetenin sayfalarında sergilemeyi sürdürmüştür. 1984-1985 yıllarında Günaydın Gazetesi'nin kadrosuna dahil olan Derin, burada en popüler çizgiroman kahramanı olan Durakoğlu'nu yaratmış, kısa zamanda ona Doğan Bey başlıklı bir diğer tarihi karakter de katılmıştır. Sabah Gazetesinin kuruluşuyla beraber Rahmi Turan'ın teklifi üzerine bu gazeteye geçen ressam, Durakoğlu'nun maceralarını burada da hazırlamayı sürdürmüş, ayrıca gazete yönetimiyle anlaşamayarak ayrılan Abdullah Turhan'ın ilk 6 sayfasını çizdiği Hilmo başlıklı ses getiren çizgiroman öyküsünü yaklaşık altı ay boyunca çizerek tamamlamıştır.



Güneydoğu bölgesinde görev yapan bir astteğmenin hayatından kesitler sunan Hilmo'nun ardından, 1988 yılında yeniden Günaydın'a geri dönen Derin, Durakoğlu koleksiyonuna yeni maceralar eklemiş, ayrıca Çiğdem adlı karikatürize günlük bir bant çizmiştir. Doğan Bey adlı karakteri bir dönem kendisinden izin alınmadan Kara Murat dergisinde de tefrika edilmiştir.



Derin, kendini yağlı boya resim çalışmalarına vermeden önce Son Çağrı Gazetesi'ne tarihi ve dini konulu çalışmalar hazırladıktan sonra, Yeni Şafak Gazetesi'nin altı kurucu üyesinden biri olmuş ve buraya Galatalı Salih başlıklı Kurtuluş Savaşı öncesi işgal yıllarında geçen konusuyla bir kabadayı kahramanın maceralarını çizmiştir.




,



İKİ RAHMETLİ KAHRAMAN BİR ARADA.
Solda HALUK YÜCESOY, Sagda CEMAL RAGIP DERİN.

kQsQ9G.jpg


CEMAL RAGIP DERİN,
BİZ SENİ UNUTMAK İÇİN SEVMEDİK.

SENİN BAŞUÇUNDA TAŞ,
BİZİM GÖZÜMÜZDE YAŞ,
SEN BORCUNU ÖDEDİN,
SIRA BİZDE GARDAŞ.

Saygılarımla



 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Rabbim gani gani rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

Unutulmayacak bir şahsiyet, çizer. Onun eserlerini çizgilerini gün yüzüne çıkartarak hatırlatacağız ve hatırlayacağız.
 
Üst