Bilmediğimiz Mizah Dergilerimiz

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,910
ordu-turkey
41 Buçuk Mizah Dergisi

N5JkzN.jpg

Turhan ve İlhan Selçuk kardeşlerin 1952'de çıkardıkları ilk önemli ve çağdaş karikatür ve güldürü dergisidir.

1950 kuşağı olarak bilinen ve yazı ve söze dayanmayan bir yeni bir anlayış getiren çizgi mizahı geliştiren kuşağın bu dergisinde Ferruh Doğan, Nehar Tüblek gibi adların yanısıra dönemin birçok ünlü yazar ve çizeri de vardı.

İlhan Selçuk'un ilk yazıları da 1952 yılında bu dergide çıkmıştır.

Akbaba Mizah Gazetesi

8lo8qV.gif

Kıbrıs'ta 19.yüzyılın sonlarına doğru yayınlanan mizah gazetesidir.
Ahmet Tevfik tarafından 1897'de çıkarılan gazete iki haftada bir yayımlandı.

Kokonoz'la birlikte Kıbrıs Türk toplumunda "Yazılı Mizah" anlayışının başlamasına ve gelişmesine önayak oldu.

Akbaba, Jön Türkçü idi ; padişaha keskin hicivleriyle karşı durdu.
Abdülhamit bu nedenle Ahmet Tevfik'i idama mahkum ettirdi.

Bunun üzerine Akbaba Mizah Gazetesi bir yıllık yayın yaşamından sonra 1898'de kapandı.

Yazdıklarından ötürü idama mahkum edilen ve Türkiye'ye gitmesi yasaklanan ilk Kıbrıslı Türk gazeteci büyük olasılıkla Ahmet Tevfik'tir.
Bilgi :
Akbaba Mizah Gazetesi'nin, Türkiye'de 1922'de yayımlanmaya başlayan Yusuf Ziya Ortaç'ın Akbaba Mizah Dergisi'yle bir ilgisi yoktur.

Boşboğaz İle Güllabi

EVMrQ8.jpg


9Vlg83.jpg

İkinci Meşrutiyet'ten sonra Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Ahmet Rasim'in çıkardığı mizah dergisidir (1909).

İyi satmasına karşın derginin ömrü uzun sürmemiştir, çünkü Gürpınar, politik malzemeler işleyen bu dergi yüzünden mahkemeye verilmiş, ancak beraat etmesine rağmen dergisi kapatılmıştır.

Böylece dergi sadece 37 sayı çıkabilmiştir.

Kadroda Rahmi Hilmi, İbrahim Hilmi gibi adlar vardı.

Hayal Mizah Dergisi


1871 yılında Teodor Kasap* tarafından çıkarılmaya başlanan mizah dergisidir.

Dergide; Ali Fuat bey, Nişan G. Berberyan, Santr gibi adlar bulunuyordu.

"Karagöz" tiplemesi Türk basınına ilk kez Hayal ile girdi. İşlenen konular Karagöz-Hacivat konuşmalarıyla, o zamanki deyimle "muhavereleri" ile verildi.

1877 yılında yayınlanan Nişan Berberyan tarafından çizilmiş aşağıdaki Karagöz-Hacivat karikatürü hem derginin kapatılmasına hem de Teodor Kasab’ın üç yıl hapse girmesine yol açtı.


Ceride-i Kantar

blRk48.jpg

A.Ü. Hukuk Fakültesi'nin Geleneksel Yıllık Güldürü/Yazın Dergisi

"Bazı şeylerin simgesi, o varlığın yerine geçer. Güneş ve yıldızlar nasıl gökyüzünün simgesi ise Ceride-i Kantar da Ankara Hukuk Fakültesi'nin simgesidir."

Her şey 1944-1945 öğrenim yılı son sınıf öğrencilerinin mizah içerikli bir dergi çıkartmaya karar vermesiyle başlar. Derginin adını, tartı anlamına gelen “Kantar” ve dergi anlamına gelen “Ceride” ile birleştirerek oluşturmak isteyen öğrenciler, soyadı “Kantar” olduğu için öncelikle Ceza Hukuku hocaları Prof. Dr. Baha Kantar’ dan izin alarak Ceride-i Kantar mizah dergisini oluştururlar.

Sonraki yıllarda da bu bir geleneğe dönüştürülmüş, okul yönetimince yıllık kurulunun yanına bir de “Ceride-i Kantar” kurulu eklenerek her sene derginin çıkması sağlanmıştır.

1945’ten günümüze Ceride-i Kantar,Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki öğrencilerin sesini mizahi bir dille bilhassa hocalarına duyurmuştur.

12 Eylül faşist döneminde yasaklanmış hatta yakılmıştır.

'İncitmeden İğneleme Dergisi' sloganıyla çıkan Ceride-i Kantar, 2001 yılından itibaren Birleşik Hukukçular Kulübü tarafından çıkarılmaktadır.

Yeni formatta edebiyat, spor gibi konular da yer almaktadır.

Dergi ayrıca, yaptığı anketler sonucu her yılın kendi alanında en iyilerine Ceride-i Kantar Ödülleri vermektedir.
El Üfürük

07Al48.jpg

El Üfürük
Yüzyılda Bir Yayınlanan Güldürü Dergisi

1878-1908 arasında otuz yıl devam eden istibdât döneminde basına ağır sansür uygulanmış, mizah basınına ise izin verilmemişti. 24 Temmuz 1908'de Meşrutiyet ikinci kez ilan edilip basında sansür kaldırılınca bir anda birçok dergi ve gazete yayın hayatına başlamıştı.

Bunlardan en ünlülerinden biri de "asırda bir defa eşref saatte yayımlanır" notu ile çıkan ve II. Abdülhamid'in üfürükçüsü olarak bilinen Ebülhüdâ Efendi'nin hicvedildiği El Üfürük dergisi olmuştu.

22 Ağustos 1908'de, Sermet Muhtar, Sait Hikmet ve Osman Kemal adında üç gencin yayımlamış olduğu ve üzerinde "Asırda bir defa eşref saatte yayımlanır" ibaresi bulunan mizah dergisi El Üfürük'ün ikinci sayısı tam yüz yıl sonra 22 Ağustos 2008'de İstanbul'da çıktı ve "El Üfürük, bol tükürük" sloganıyla satışa sunuldu.

Yeni sayının yanında birinci sayının tıpkıbasımı ve açıklamalı nüshasının da ek olarak verildiği El Üfürük'ün ikinci sayısının künyesinde Hakan Sümer, Bülent Sümer, Veysel Usta, Gamze İlaslan ve Kenan Sarıalioğlu bulunuyor.


Eşek Mizah Dergisi
39Jv9M.jpg


aoRdjQ.jpg

nAoj7M.jpg


Meşrutiyetin ilânınıyla oluşan özgürlük ortamı içinde Osmanlı toplumunda peş peşe çıkan gazete ve dergilerin en ilginci 1910 yılında Baha Tevfik tarafından çıkarılmaya başlayan "Eş şek" ismindeki mizah dergisidir.

Eski yazıda, "Eşek" kelimesindeki (ş) harfinin tam manasıyla çifteli olarak "eşek" okunması için "şedde" denilen bir işaretin kullanılması gerekirdi. Onun için, 1910 da çıkan "Eşek", şiddetli eşektir.
"Eşşek" dergisinin ilk sayısı, 16 Kasım 1910'da çıkmıştır.

Gazetenin başında imtiyaz sahibi, yani şimdinin sorumlu yazı işleri müdürü dediğimiz kişileri şöyle belirtilmişti:

"Sahib-i imtiyaz: Merzifonî*
Müdir-i mesul: Halil"
Sermuharriri (başyazarı) : Kıbrısî Don Kişot.
Müdiri edebî: Çimenderzade Faik.
Heyet-i tahririye (yazı kadrosu): Topal eşek, tırnağı karıncalı eşek, kaba kulak.

* Merzifoni, Merzifonlu demektir.
Merzifon ise cins eşekleriyle tanınmış bir yerdir.

Gazetenin idarehane adresi olarak da şu beyit yazılmıştır:
"Babıâli Caddesindedir ahır,
Numro dörttür, iş düşerse gel anır".
Notaya muafık her türlü anırtı kabul edilir.
İnsanlara ders-i edep verir. Sahiplerinin eşekliği tutunca neşrolunur, muti, mütehammil ve beynelmilel hayvan gazetesidir".

Kadrosunda Osman Cemal (Kaygılı), Enis Behiç (Koryürek) gibi adlar bulunan "Eşşek", 16 sayı çıkabildikten sonra, mizah dergilerinin hemen hemen hepsinin başına gelen akıbetle kapatıldı.
Günümüzde, kediye benzetti diye karikatürcüler hakkında peş peşe davalar açıldığı göz önüne alınacak olursa, o dönem için politikacıları ve devlet adamlarını eşeğe benzeterek hicvedenin oldukça cüretkar, hicvedilenin ise göreceli olarak hoşgörülü olduğu düşünülebilir.

GüleRyüz Dergisi

AAPnqv.jpg

1921-1923 yılları arasında Sedat Simavi tarafından 122 sayı yayınlanan Güleryüz Dergisi, Kurtuluş savaşı sırasında Mustafa Kemal’i ve kurtuluş savaşını destekleyen bir güldürü dergisi olmuştur. Hatta bu yüzden 1922’de karşısında İstanbul hükümetini ve Osmanlıyı destekleyen Aydede dergisini bulmuş, sansür gibi çeşitli baskılarla karşı karşıya kalmıştır. İşbirlikçi Ali Kemal’lerin karşısında, bağımsızlık savaşına destek verme gibi müthiş bir onuru da yaşamış olan Güleryüz dergisi, gözden kaçırılmaması gereken çok ama çok önemli bir dergi.

Kadrosunda Ahmet Rasim, Ercüment Ekrem Talu, Fazıl Ahmet Aykaç, Cevat Şakir Kabaağaçlı(Halikarnas Balıkçısı) gibi şair ve yazarların dışında Sedat Simavi ve Mustafa İzzet gibi karikatüristler yer almıştır.

Yukarıda görülen 26 Mayıs 1337 (1921) günlü dergi kapağındaki karikatürde, Kurtuluş Savaşı Yıllarında Galata Köprüsü üzerinde, Mustafa Kemal kartpostalları satan bir seyyar satıcı, işgalci bir İngiliz askeriyle alay ediyor: "Çok bakma hemşehri, rüyana girer !!"

Şizofren Mizah Dergisi

6ZGrql.jpg

Kuruculuğunu ve Yazı İşleri Müdürlüğünü Ressam-Heykeltıraş Sait Zaimkeleş üstlendiği Şizofren“Çok Kişilikli Mizah Dergisi” sloganıyla 15 Ekim 2008 günü ilk sayısını çıkardı. Haftalık olarak okuyucuyla buluşacak olan dergi, renkli ve on altı sayfa formatında hazırlandı.

Yerli mizah ve tamamen Anadolu kökenli bir çıkışla efsane mizah dergisi Gırgır’ın 21. yüzyıldaki işlevini üstlenmeyi planlayan derginin kadrosunda; Cemil Açıkkol, Oğuz Gürel, Eray Yaşar, Ufuk Çelik, Kayhan Erkan, Harun Durgun, Mümin Durmaz, Emre Can Üçbaş, Günberk Gülderen, Can Baytak, Ekrem Yetim, Erol Kaplan, Uğur Günel, Sadık Pala, Akıncan Demir, Özge Aykan, Feridun Demir, Fikret Denizli, Çerkez Karadağ, Faruk Atalayer gibi çok sayıda ad yapmış çizer ve yazar yer aldı.

Ayrıca, Anadolu Üniversitesi öğrencileri de çizer kadrosundaydı.

Kazandibi Mizah

ZLRM7o.jpg

2001 yılı Temmuz ayında ilk sayısı çıktı.

Uğur Durak, Suat Gönülay ve Şahin Erkoçak yönetimindeki Kazandibi'nde; Meral Onat, Necdet Şen, Çetin Küçük, Mehmet Ersoy, Turgut Yüksel gibi isimler vardı.

Dozu az biçimde mizah ve karikatür köşeleri olan dergide röportajlar da yer alıyordu.

4 sayı çıktıktan sonra kapandı.

Kazgan

DlqB2m.jpg


Mülkiyeliler Birliği tarafından her yıl çıkarılan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin diğer adıyla Mülkiye'nin geleneksel güldürü dergisidir.
Güldiken Güldürü Kültürü Dergisi
RJR1R6.jpg

Turgut Çeviker'in 1993'ten bu yana çıkarttığı dört ayda bir yayımlanan gülmece dergisi...
Güldiken'in açılış metnini 2004 yılına kadar Mehmet Ali Kılıçbay yazdı.
2004'den sonra başyazar olan İzel Rozental karikatürleriyle de katkıda bulundu.

Mizah kültürü olgularını öne getiren, grafik mizahı benimsemiş ciddi ve düzeyli bir gülmece dergisi...
Usta yazarların, çizerlerin yapıtlarını yayımladı. Gülmece tarihimize eğildi.
Ülkemizin yakın tarihinde unutulan sanatçıları yeniden gün yüzüne çıkardı.
Her sayısını bir sanatçıya ayırdı.

Zübük Güldürü Gazetesi
(Kapak bulunamadı)

1962 yılında Aziz Nesin tarafından çıkarılan haftalık mizah gazetesi...

Seviyeli, belden aşağı vurmayan, esprileri ve çizgileriyle güldürürken düşündüren, sorgulayan, eğiten bir mizah anlayışı ile çıkan gazetenin muhalif politikası nedeniyle Nesin hakkında birçok kez tutuklama kararı çıkarıldı.
Bu tür baskıların yanısıra Kemal Tahir ile birlikte kurdukları Düşün Yaynevi'nin yanmasıyla, Dergi 42. sayısından sonra yayınına son verdi.

Kadroda Yurdaer Kalaycı, Burhan Solukçu gibi adlar vardı.


Risorius


8loPNk.jpg

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından yılda bir kez çıkarılan güldürü dergisidir.
ZLRM7o.jpg

2001 yılı Temmuz ayında ilk sayısı çıktı.

Uğur Durak, Suat Gönülay ve Şahin Erkoçak yönetimindeki Kazandibi'nde; Meral Onat, Necdet Şen, Çetin Küçük, Mehmet Ersoy, Turgut Yüksel gibi isimler vardı.

Dozu az biçimde mizah ve karikatür köşeleri olan dergide röportajlar da yer alıyordu.

4 sayı çıktıktan sonra kapandı.

Kazgan

DlqB2m.jpg


Mülkiyeliler Birliği tarafından her yıl çıkarılan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin diğer adıyla Mülkiye'nin geleneksel güldürü dergisidir.
Güldiken Güldürü Kültürü Dergisi
RJR1R6.jpg

Turgut Çeviker'in 1993'ten bu yana çıkarttığı dört ayda bir yayımlanan gülmece dergisi...
Güldiken'in açılış metnini 2004 yılına kadar Mehmet Ali Kılıçbay yazdı.
2004'den sonra başyazar olan İzel Rozental karikatürleriyle de katkıda bulundu.

Mizah kültürü olgularını öne getiren, grafik mizahı benimsemiş ciddi ve düzeyli bir gülmece dergisi...
Usta yazarların, çizerlerin yapıtlarını yayımladı. Gülmece tarihimize eğildi.
Ülkemizin yakın tarihinde unutulan sanatçıları yeniden gün yüzüne çıkardı.
Her sayısını bir sanatçıya ayırdı.

Zübük Güldürü Gazetesi
(Kapak bulunamadı)

1962 yılında Aziz Nesin tarafından çıkarılan haftalık mizah gazetesi...

Seviyeli, belden aşağı vurmayan, esprileri ve çizgileriyle güldürürken düşündüren, sorgulayan, eğiten bir mizah anlayışı ile çıkan gazetenin muhalif politikası nedeniyle Nesin hakkında birçok kez tutuklama kararı çıkarıldı.
Bu tür baskıların yanısıra Kemal Tahir ile birlikte kurdukları Düşün Yaynevi'nin yanmasıyla, Dergi 42. sayısından sonra yayınına son verdi.

Kadroda Yurdaer Kalaycı, Burhan Solukçu gibi adlar vardı.


Risorius


8loPNk.jpg

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından yılda bir kez çıkarılan güldürü dergisidir.
Birinci sınıf baskıya sahip 40 sayfa içinde karikatürler, photoshopla üretilen foto montajlar, çeşitli yazılar yer alıyor.
* Risorius, gülme kası anlamına geliyor.
Markopaşa
yP9N0M.jpg

Markopaşa Haftalık Güldürü Gazetesi

25 Kasım 1946 yılında yayın hayatına başlayan, Türk basın tarihinin en yüksek tirajlı yayınlarından biri olan, cuma günleri çıkan haftalık mizah gazetesiydi.

Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'ın da yazdığı gazetenin başyazarı Sabahattin Ali, çizeri ise Mim Uykusuz'du.

O dönemlerde adeta ana muhalefet gibi etki gösteren gazetenin yazarlarına karşı birçok dava açılmış, kimi sayılar toplatılmış ve hatta gazete adındaki Paşa kelimesinden dolayı zamanın "Milli Şef"i İsmet Paşa ile alay ediyor diye kapatılmıştır.

Bu tür olaylar yüzünden Markopaşa "Toplatılmadığı zamanlar çıkar" veya "Yazarları hapishanede olmadığı zamanlar çıkar." gibi ibarelerle çıkardı. Kimi zaman yazarlar gazeteyi elden dağıtmaya çalışmışlar ve buna karşın çok sayıda satmayı başarabilmişlerdir ki gazetenin tirajı 60-70 binlere dek ulaşmıştır. O dönemlerde en çok satan gazetelerin tirajları bile 50 bini geçmemekteydi.
Markopaşa çeşitli baskı ve cezalar yüzünden, ilk yayınlanış tarihi olan 25 Kasım 1946 tarihinden yayın hayatından çekildiği 23 Nisan 1950 tarihine kadarki 176 hafta içerisinde ancak 77 sayı yayınlanabilmiştir.

Markopaşa kapatılınca sırasıyla; Merhumpaşa, Malumpaşa, Yedi-Sekiz Hasan Paşa,Hür Marko Paşa, Bizim Paşa, Ali Baba adları altında yeniden çıkarılmıştır.


Saksağan Haftalık Siyasi Mizah Gazetesi
kjRG6v.jpg

İlk sayısı 20 Haziran 1953 tarihinde çıktı.
İki yıla yakın yayınlandı.

Sahibi; Zeki Mamuh, Fethi Yurtsever, Kemal Akdeniz'di.
Kadrosunda; Pertev Ertün, Beytullah Heper, Yılmaz Büyükerşen gibi adlar vardı.

34x50 cm boyutlarında olan ve 10 Kuruş fiatla satılan gazete, 2000 adet tirajla en kapsamlı mizah gazetesi olarak Eskişehir basın tarihindeki yerini aldı.

Hapishanelerde Çıkan Güldürü Dergileri

"F tipi gülümsemeler...
Gazete bayisinde satılmıyor. Süt kutusundan yapılmış kapaklarında, 'Kafasına göre çıkan beleş mizah dergisi' yazıyor. Kuru soğan kabuğu, tıbbi ilaçlar ve oraletten elde edilmiş boyalarla hazırlanan onlarca karikatürde, 'içerisiyle', polisle ve politikacılarla dalga geçiliyor, 'dışarısı', özgürlük ve ölüm orucunda ölenler anlatılıyor.

Gomedi, Masala, Vız Gelir
Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ndeki siyasi tutuklular tarafından çıkarılan
'Gomedi' adlı dergi, 'F tipi mizahın' başını çekiyor. Gomedi, 'içerdeki ve dışardaki' okurları için elle çoğaltılırken, Kandıra F Tipi Cezaevi'ndeki 'Masala', Sincan F Tipi'ndeki 'Vız Gelir' ve Uşak F Tipi'ndeki 'Nüktedan' da hayatı 'güldürerek' yaşanılır hale getiriyor.

19 Aralık 2000'de yapılan 'Hayata Dönüş' operasyonundan sonra ölümlerle anılan F tipi cezaevleri, bir süre sonra kendi mizahını yarattı. Ankara'daki Sincan F Tipi Cezaevi'ndeki siyasi tutuklular, Ocak 2001'de 'Vız Gelir' adlı mizah dergisini yayımladı. Böylece, F tipi mizahın örnekleri diğer cezaevlerine yayıldı.

F tipi mizahın en popüler yayını Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde çıkarılan 'Gomedi' adlı dergi. Geçen ay 34. sayısı çıkan dergi, hücrelerde kalan tutukluların 'Şakaları da paylaşalım' düşüncesiyle hayat bulmuş.

Özel iletişim yolu
Hücreler arası doğrudan iletişim olanağının bulunmadığı cezaevinde, yayın süreci de 'kara mizah' gibi. Karikatür örnekleri, havalandırma saatlerinde bir hücreden diğerine atılan kâğıtlarla sağlanıyor. Boya kalemleri bulunmadığı için oraletten 'sarı', soğan kabuğu ve bağırsakkurdu ilacından, 'kırmızı' yeşil soğandan 'yeşil' renk elde edilip karikatürler boyanıyor. Karbon kâğıdı yasak olduğu için elle çoğaltılan Gomedi'nin baskısında ise 'reçel' ya da 'sakız' kullanılıyor.

Gomedi, cezaevi ileşitimini sağlarken, tutuklu yakınları arasında da ilgiyle okunuyor. Çoğunlukla cezaevleri ve politikacılara yer verilen dergide, ölüm orucunda ölenlere ilişkin anılar, cezaevi günceleri, burçlar ve 'seri ilanlar' da bulunuyor.

'Yerinize rest çekilir'
'İlan olayı sevdiğimiz bir olaydır' başlıklı köşede; "Yerinize bunalıma girilir, mahkeme sendromu yaşanır, trip yapılır, fırça yenir, kadere ve hayata rest çekilir. Tüm bunalım zamanlarınız için bize geliniz. Toplu başvurular için tenzilat uyguluyoruz" ilanı dikkat çekiyor.
'Masala' ise Kandıra F Tipi Cezaevi'ndeki siyasi tutuklular tarafından çıkarılıyor. Dergi, adını, 'mesela' sözcüğünü 'masala' diye telaffuz eden ve Haziran 2001'de ölüm orucunda ölen Veli Güneş'ten alıyor.

Elle çoğaltıyorlar
Dergide, 'içerisiyle' dalga geçiliyor, tutukluların komik davranışları, cezaevi yönetiminin ve mahkemelerin kararları 'ti'ye alınıyor. '19 Aralık Operasyonu'nun yıldönümlerinde, '1 Mayıs'ta, 'NATO zirvesi'nde ve ölüm orucunda yaşamını yitiren Ümit Günger anısına özel sayılar çıkaran Masala, Gomedi gibi elle çoğaltılarak dağıtılıyor.

Ankara'daki Sincan F Tipi Cezaevi'nde yayımlanan 'Vız Gelir' dergisi ise başkentte tutuklu yakınları arasında daha popüler. 'Nüktedan' da Uşak F Tipi Cezaevi'ndeki kadın tutuklular tarafından çıkarılıyor.

Kütahya F Tipi Cezaevi'nde tutuklu kalan 34 yaşındaki Aysel Bölücek, Çapraz Atış'ı çıkaran kadınlardan biri. Dokuz yıllık tutukluluk süresinin ardından 2003'ün aralık ayında tahliye olan Bölücek'e göre bu mizah dergileri cezaevlerindeki kolektif yaşamın bir ifadesi.

Başka ürünler de var
Bölücek, "Arkadaşlarımızla konuşamıyor, yazışamıyorduk. Sadece mesajlarımızı notlara yazıyor, bir havalandırmadan diğerine atıyorduk. Buna 'top atma' diyorduk. Sonraları toplara yazdığımız notlar bir üründe buluşsun istedik" dedi. Bölücük, cezaevlerinde mizah dergilerinin yanı sıra edebiyat ve haber dergilerinin de çıkarıldığını söyledi." (İsmail SAYMAZ, 18 Temmuz 2004)


NOT(1) : Masala'nın mektup aracılığı ile dışarı yollanması 3 Haziran 2005 tarihinde Ceza İnfaz Kurumu Mektup Okuma Kurumu Komisyonu tarafından yasaklandı ve derginin imhasına karar verildi. (evrensel.net)
NOT(2) : Diğer dergilerin akıbetine ulaşılamadı. (alsancakE24)

Sıfır Çağdaş Güldürü Dergisi
XBp91k.jpg

Ankara'da aylık yayınlanan derginin sahibi; Fatma Munzur, yayın yönetmeni Sait Munzurdu.

Eylül/1983'te ilk sayısı çıktı.

İstanbul'da yayınlanan ve geniş bir okuyucu kesimine seslenen gülmece dergilerinin kısa erimli tüketime yönelik çizgi roman özelliklerini kullanma eğilimine karşı karikatürün sanatsal yanını öne çıkarmayı amaçlayan ve yazısız karikatür anlayışını savunan bir dergiydi.

Kadroda;Tan ORAL Levent GÖNENÇ, Ümit KARTO?LU, Semih BALCIO?LU, Faruk ÇA?LA gibi adlar vardı.

Ne var ki, grafik mizahı yansıtan bu Ankara merkezli aylık dergi güçlü kadrosuna karşın ancak bir yıl yaşayabildi ve 12 sayı yayımlandıktan sonra kapandı.

Amele Aylık Güldürü Dergisi
BZgv5M.jpg

İhlas Holding Dergi Grubu'ndan ve gazeteci, yazar, şair Ahmet Sırrı Arvas yönetiminde Eylül 2000 'de çıktı.

Mizah yönetmenliğini aynı zamanda çizer olan Murat Alpay yaptı.
Vehbi Altunçul da çizgi ve yazılarıyla katkıda bulundu.

Belden aşağı mizahtan kaçınan , siyasal ve eğlencelik içeriği olan muhafazakar bir dergi idi.

Uzun ömürlü olamadı, bir yıla yakın çıktıktan sonra 2001'de ekonomik nedenlerle kapandı.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,679
İstanbul
Müthiş bir çalışma olmuş üstadım. Forumdan uzak kaldığımda kaçırdığım şeyler ne çokmuş.

Okuduğum dönemde ODTÜ Gülmece Topluluğu'nun çıkardığı bir dergi vardı. Halen çıkıyor mudur bilmiyorum. Ah bir dostumuz hasbelkader bir sayısına sahip olsa ve tarayıp foruma koysa ne güzel olurdu. Derginin adı "Kere" idi. İsimde bir muziplik mevcut. Bakalım bu muzipliği çözebilen olacak mı?

Teşekkürler, üstadım.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,910
ordu-turkey
Değerli dostlar, ben mümkün olduğunca derli toplu bir liste yapmaya uğraştım. Bu dergilerin haricinde bir de yerel yayınlar, iller'de çıkan dergiler var ki o beni aşan bir konu.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Edip

Süper Üye
12 Mar 2009
254
2,250
Güzel bir çalışma olmuş, kutlarım dostum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Maşallah, güzel bir çalışma olmuş..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst