Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 001

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 001 Tek Sayfa

Sevgili BayX'in yüksek çözünürlükte çift sayfa olarak taradığı bu ilk sayıyı düzenlemem çok kolay oldu. Ham,eskitilmiş ve gri düzenleme olarak boyutlarını düşürerek paylaşıyorum. Yüksek nezaketine ve anlayışına güvenerek bu işe giriştim. Bu seriyi tamamlamaktaki ve her konuda çok büyük katkıları için sevgili dostum BayX'e çok teşekkür ediyorum.

001jvj.jpg

MİSTER NO

Gerçek adı Jerry Drake olan sevimli kahramanımızın kökenine ait doğrudan bir bilgiye sahip olmamakla birlikte, adından Yahudi olduğu kanısına varabiliriz (Jeremy- Jerome-Jeremiah isimleri aynı kökten gelir ve aynı anlama sahiptir). Dizi, gerçek hayata ilişkin pek çok çelişki ve "kaos"u birebir yansıtmaktadır. Belki de bu yüzden, Jerry Drake'in hayattaki en kadim ve sadık dostu eski bir Nazi ajanı olan SS'dir.
Mister No, Nolitta (Sergio Boneli) tarafından çok başarılı kurgulanmış bir çizgi roman karakteridir. Dizide bugüne kadar Bignotti (Bignot), Diso, Divitto (Vitto), Bianchini, Pallotti, Pre-sani, DelFuomo, Valdambrini, Busticchi, Muzzi, Maraffa, Taito, Della Monica ve Civitelli gibi Fumetti dünyasının en önde gelen çizerleri çalışmıştır.
Hemen her çizgi roman kahramanı için söylenen bir söz vardır: "Bu diğerlerinden farklı." Bence de bu ifade tümüyle Mister No'ya uygun düşüyor. Mister No, saymakla bitmeyecek pek çok özelliği nedeniyle alışıldık çizgi roman kahramanlarından ayrılmaktadır.
Mister No bir içki müptelasıdır, sıklıkla sarhoş olmakta hatta sızmaktadır. Manaus'ta sürekli takıldığı bar sahibinden (biriken borçları nedeniyle) azar işitmekte velakin fazladan bir kadeh için yaltaklanmaktan da çekinmemektedir. İçki gibi kötü alışkanlıkları olmayan ya da ne kadar içerse içsin sarhoş olmayan kahramanlardan değildir.
Üzerine vazife olmayan kavgalara karışırken görürüz onu. iyi bir kavgacı sayılmaması gerekir (!). Pek çok macerada kahramanımızı yediği dayaklar ve aldığı darbeler yüzünden eli yüzü şişmiş, kan revan içinde buluruz. Defalarca hastanelik olmuştur ki, bu açıdan çizgi roman kahramanları dünyasında uzak ara birinci gelmektedir.
Kendisine neden Mister No denildiğine dair seri içindeki iki farklı macerada iki farklı açıklama var: İlkinde huysuz, hiçbir şeyden memnun olmayan titiz bir adam olduğu için arkadaşlarının taktığı bir lakap olduğu söyleniyor. İkincisinde ise, düşman askerlerinin elinde esirken, sorgulamada her soruya verdiği "Hayır" (No) cevabından ötürü. Maceralar ilerledikçe geçmişi hakkında pek çok ek bilgiye ulaşıyoruz: 1942'de Guadalca, 1943'te Tarawa'da Japonlarla, 1950'de de Inchon'da Koreliler'le savaşmış. Mister No'nun ilk macerasından öğrendiğimize göre, serüvenler 1952 yılında başlamaktadır.
Mister No, bugün pek çok insanın kaybettiğinin farkında bile olmadığı kimi erdemleri karakterinin bir parçası haline getirmiştir. Parayı yalnızca gereksindiği kadar (yani kız arkadaşlarının hesabını ödemek, Piper'ın tamir giderleri ve bar hesabının kapatılması gibi nedenlerle) arzulamaktadır. İsyanları vardır: Haksızlıklara, hırsızlıklara ve hainliklere karşı. Defalarca aldatıldığı insanların sözüne yine de güvenmekte ve yardımına koşmaktadır. Hele Delia gibi güzel CIA ajanları söz konusu olduğunda. Asla bir külyutmaz olamamıştır. Deyim yerindeyse, "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" dediği görülmemiştir. Gemisini (uçağını) kurtaran kaptan olamamıştır. Kolay mı?.. Bir genelev kadınına sert davranan birini hırpalamış, adamın önemli bir politikacı olduğu ortaya çıkınca aylarca Afrika'da yaşamak zorunda kalmıştır.
Eh yani, yakışıklı olmasına rağmen aşk işlerinde "kaybeden"dir. Barda tanıştığı kenar mahalle kızları ve Irene'nin evinde çalışan kadınlar, parası olsa da olmasa da ona en büyük ilgi ve sevgiyi göstermektedir, o ayrı. Hırslı arkeolog Patricia "bir dargın bir barışıktır" Mister No ile. Aslında başka söze ne gerek: Bir macerada uğruna hayatını tehlikeye attığı kızı, dönüşte başkasıyla evlenmiş bulmuştur. Ayrıca ajan Delia'nın kendisini her terk edişi de ayrı bir yıkımdır onun için.
Başta SS olmak üzere ölümüne dostlukları vardır. İyiliklere karşı minnet duygusu, pek çok maceranın çıkış noktasını oluşturmuştur. Bunun karşılığını da görmüştür elbette, hayatını defalarca kurtaran SS'de olduğu gibi. Peki bu, gerçek hayatta karşılaşılmayacak romantik bir dostluk mudur? Hiç de değil. SS ile Mister No'yu defalarca birbirlerinin ağzını burnunu kırdıkları haşin kavgalara tutuşmuş görürüz.
Evet, bazen küfürlü konuşmaktadır ama biraz "Puxa Vida"darı kime ne zarar gelmiştir ki? (Puxa Vida: Vay Canına) Herhalde evinin (odasının) duvarlarına astığı, yatağında sigarasını içerken seyrettiği posterlerden dolayı da eleştirmez kimse onu.
Yaşadığı bölgeyi çok iyi bilmesine ve üstün yetenekli bir pilot olmasına rağmen ne bir ukalalık ne de bilgiçlik taslamaktadır. Aksine, İkinci Dünya Savaşı anılarına dönüş yaptığı maceralarda, savaşta gördüğü üstün başarılara rağmen bambaşka bir kişilik görürüz karşımızda... Çoğu zaman "keşke hiçbiri yaşanmasaydı" diyen.
Mister No'nun hemen bütün öyküleri kaliteli bir film senaryosunu aratmayacak pek çok özelliğe sahiptir ve maharetle kurgulamıştır. En başat özellik, maceraların geçtiği bölgedir. Güney Amerika, değişik türde maceraların yaşanması için iyi seçilmiş bir yerdir: Yerli kabileler, kendine has özelliklere sahip yerel halk, isyancılar, direnişçiler, mafya örgütlenmeleri, yeniden teşkilatlanan Naziler, arkeologlar, bilim adamları, hazine avcıları, vudu ayinleri, büyücüler, gerillalar, çiftlik sahibi aristokratlar, köleler ve diğerleri bazen tek bir macera içinde bile ardısıra boy göstermişlerdir.
Mister No'nun yaşadığı Manaus, Amazonya bölgesinde ormanın ortasına gömülmüş sakin bir şehirdir. Karadan tek ulaşım yolu olan nehirle, on günlük bir yolculuk sonunda ulaşılabilmektedir.
Senaryoların bazıları o denli ustaca yazılmıştır ki, çoğu çizgi romanda tek bir düzlem üzerinde giden olaylar silsilesi (giriş: kötü adam ya da olay - gelişme: bir iki yan karakter - sonuç: süper gücüyle sorunu çözen kahraman), Mister No maceralarının çoğunda kırılmıştır. Mister No maceralarında okuyucu, birbiri içine geçmiş entrikalar ve gerçekte ne olduğu öykü boyunca asılı duran şüpheler (suspense) içinde kalır.
Belki bu cümleyi "kalırdı" diye bırakmak daha uygun olurdu. Çünkü, son yedi sekiz yıldır farklı yazar katkılarıyla yayınlanan Mister No öyküleri, (maalesef) önceki maceraların taklidi izlenimi vermekte. Daha kötüsü, son dönem öykülerde Mister No'nun karakter özelliklerinden ya da Güney Amerika'nın doğal ortamından daha akılcı yararlanmayı sağlayacak atmosferler de kurulamadığı görülmekte, italya'da hız ve keyif kaybetmiştir.
Serüven Kılavuzları / Ömer Veysel Çalışkan



MİSTER NO'NUN KİŞİLİĞİ VE ÖYKÜ KURGUSU

Mister No’ nun temelde en büyük özelliği, insan olmasıdır. Bir kahraman değildir, daha doğrusu bu role soyunmak istemez. Ancak sahip olduğu hümanist değerler, sonunda onu serüvenlerin kucağına itecektir. Paraya ve güce saygı duymaz hatta onlardan tiksinir. Ancak yaşamın katı kuralları, para kazanmak zorunda olması, zaman zaman ilkelerinden taviz vermesine yol acar, bu dünyada yasayan herkes gibi...
Dostluk, arkadaşlık gibi değerlere saygı, kişiliğinin en önemli özelliklerinden biridir. Arkadaşlarını, ne olursa olsun yalnız bırakmaz. Bunun bedelini zaman zaman çok ağır ödese bile... Onu. bir kahraman olmaktan çıkaran en önemli özelliği ise, yasamayı sevmesidir. İçkiye ve kadınlara düşkündür. Cool kişilik tanımı ona cuk oturur. Hiçbir kadına bağlanamaz. Uğruna özgürlüğünden vazgeçtiği tek kadın olan nişanlısı Gloria Teixera, hayatını kurtardığı gangster Vadinho Moraes tarafından öldürülür. Gloria'nın aksine serüvenlerin de en çok karşımıza çıkan arkeolog sevgili Patricia Rowland'dır.
Hiç bir kadına bağlanmayan kişiliği onu Patricia Rowland'dan da uzaklaştıracaktır. Aslında Mister No bildik bir Kazanova değildir. Kadınlara saygı duyar, hatta âşık olur. Ancak evlilik ona göre değildir. Benliğine egemen olan güvensiz yapısı, bir kadına bağlanmasına hiçbir zaman izin vermeyecektir.
Dylan Dog ve zaman zaman Ken Parker'da var olan karamsar benlik ya da Nathan Never'daki melankolik kişilik Mister No'da görülmez. Aksine, yaşadığı bunca üzüntüye rağmen Polyanna’cılık oynamayı sever. Çok nadir durumlar dışında, hep neşeli ve iyimserdir. İnsanları, hayvanları, doğayı,
yani yaşama dair ne varsa sever. Küçük şeylerden mutlu olur. Cebindeki üç beş kuruşla arkadaşlarına içki ısmarlar. Bu neden! barmenlere borcu hiç bitmez zaten...
Öyküler, Jerry Drake'in kişiliğiyle uyumlu olarak -geneldi mutlu sonla biter. Ne de olsa kahramanımız iyimser bir adamdır ve aşırı realistik öyküler ona göre değildi Serüvenlerde, yardımcı karakteler geri planda kalır ve öykü onların gözünden anlatılmaz. Tex'ten bu yana gelen ve oğul Bonelli ile Mister No'da da süren bu klasik anlatım yapısı kahramanımızın -belki de- en büyük talihsizliği olmuştur. Çok sağlam ve abartısız bir karakter olmasına rağmen, öykü anlatımındaki bu gelenekçi yaklaşım, hikâyelere psikolojik ve nesnel bir derinlik katmamıştır ne yazık ki. Dolayısıyla bu anlatım tarzı, Mister No'nun kişiliğini yeterince destekleyememiş, daha doğrusu karakteriyle örtüşememiştir. Belki de bu nedenle Mister No; aslında yolunu açtığı antikahramanların başrolüne soyunamamış, bu rolü Ken Parker'a kaptırmıştır.

YENİ ÇİZGİ ROMANLAR VE MİSTER NO
Son yıllarda İtalya'da belirginleşen yeni okuyucu yapısı ne yazık ki Mister No'yu giderek daha fazla olumsuz etkilemeye başladı. Kuşkusuz bu kültürel ve sosyolojik bir olgu. Ama bunun çizgi romandaki yansımalarından da en azından birkaç cümleyle bahsetmeye değer. Avrupa'da giderek daha fazla hissedilen Amerikan tarzı, (yaşamı sorgulamayan, apolitik, sadece tüketime yönelik, donuk ve yüzeysel yaşama arzusu ya da cilalanmış tanımıyla 'küreselleşme'), çizgi romanda da kendi toplumunu yaratacaktı kuşkusuz. Bunun sonucunda da İtalya'da üçüncü kuşak karakterler sahnede yerini almaya başladı. Bilimkurgu-fantastik) tema temelinde gelişen, psikolojik derinliğe sahip olamayan, tam olarak tanımlanamayan zaman ve mekânda geçen bu tür; yarattığı karakterin kişiliğinde insandan giderek uzaklaşan, iğreti Amerikan süperhero tipine öykünen İtalyan çizgi romanının, son sönük parıltılarıdır sanki. Bu dünyada Mister No'ların yeri yoktur.
Batuhan Cantürk






Mediafire linkleri:
Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 001 Ham tarama 24Mb Cbr:


Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 001 Eskitilmiş Düzenlenme 25Mb Cbr:


Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 001 Gri Düzenleme 25Mb Cbr:


009lel.jpg


012oso.jpg


024dwd.jpg


adszmxcx.jpg


irmosdomenicoestefanodivittohomenageiamsergiobonnellifratellidomenicoestefanodivittoeilricordodisergiobonelli.jpg


misterno01kik.jpg


misternoaslansukur06oyo.jpg

İşte huzurlarınızda MisterX

alaska698crc1wkw.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

pereventi

Süper Üye
27 May 2010
1,150
1,449
güney
gri düzenlemeyi indirdim ve harika bir çalışmayla karşılaştım,ellerine sağlık üstat,inşaallah bu düzenlemelerin devam eder,bu arada yüksek çözünürlüklü taramaları ile böyle mükemmel düzenlemelere vesile olan bay_x' e de sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Üst