Milliyet Çocuk Dergisi 1986 Sayı 25

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,126
Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1986 / 25​

Milliyet_Cocuk_1986_Sayi_25_Cizgi_Diyari_001.jpg



Milliyet_Cocuk_1986_Sayi_25_Cizgi_Diyari_028.jpg

Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1986 / 25 Dengeli 40 Mb:


Milliyet_Cocuk_1986_Sayi_25_Cizgi_Diyari_006.jpg

Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1986 / 25 Ham Düzenleme 29 Mb:



Milliyet_Cocuk_1986_Sayi_25_Cizgi_Diyari_015.jpg

Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1986 / 25 Tam Düzenlenmiş 44 Mb:




Çocuk dergileri ve Milliyet Çocuk

Geçen gün kalktım sahafları dolaşmaya başladım. Kararlıydım, Milliyet Çocuk dergisi alacaktım kendime. Milliyet Çocuk dergisiyle çocukken, 1982-83 gibi tanışmıştım. Ama elimdeki sayılar ben daha minicikken yayınlanmış sayılardı. Ablamın bir arkadaşı çocukluğunda biriktirdiği dergileri bana göndermişti. Ne hazineydi! Onlarcası bir aradaydı ve ben her birini onlarca defa okumuştum. Tadı hâlâ damağımdaydı!

Sahafları dolaşmamdan bir süre önce, çocuk dergilerinin durumunu merak etmiştim. Çıktım ve gazete bayilerini, market düzenindeki kitapçıları dolaşıp bulabildiğimi topladım. Eve ağır bir torbayla döndüm. Ne yazık ki o ağır torbadan çıkan tek bir dergide bile gramajına yakışır bir içerik yoktu. Dergilerin çoğu televizyonda yayınlanan Ben10 ya da Pocoyo’dan apartılmış malum çizgi film gibi dizilerin dergisiydi. Az ve niteliksiz işle yüksek kâr buna denir! Bir tanesi şu holigan spor gazeteleri tadında bir “çocuklar için futbol” dergisiydi. İlginçtir, bu futbol dergisinde bir tek spordan söz edilmiyordu. Tüm bu kâğıt israfı dergilerin, hadi kibarlığı bırakayım, tüm bu çöpün ortak noktası, tamamı Çin’de üretilmiş, sağlık yönünden şüpheli plastik oyuncaklar falan veriyor olmasıydı. Bugün piyasadaki en iyi iki çocuk dergisinin TÜBİTAK’ın çıkardığı Bilim Çocuk ve Meraklı Minik olduğunu biliyordum zaten. TÜBİTAK’ın Darwin’e sansür koymasının ve bir bilim kurumu olarak evrim teorisinden bu kadar korkmasının düşürdüğü gölgeye rağmen hem de. Bilmediğim, geriye kalan çocuk dergilerinin bu kadar berbat olduğuydu. Ağzımın tadı kaçmıştı.

Ağzımdaki bu bozuk tadı gidermek için dolaşmaya başladım sahafları. Aradığımı bulmam kolay olmadı. Nihayet ağzına kadar kitap ve belge dolu bir sahafta karşıma çıktı Milliyet Çocuk dergileri. Sahaf hanım bir tomar dergiyi önüme koydu. Ah, o ne büyük bir keyifti! Bazılarının kapağını hemen hatırladım. Sevdim onları. Bazılarını karıştırırken bir yazıyı, bir fotoğrafı anımsadım. Ama en çok döne döne okuduğum çizgi öyküleri anımsadım. Eh, kendi kendimin sağlamasını da yapmış oldum böylece: Okuma sevgisi aşılamak için çizgi roman gibisi yoktur!

Mıstık tarafından çizilen “Uzay Çocukları – Silahlı Gezegen” dizisinin yıllarca “uçan ayakkabı” hayalleri kurmama neden olan sahnesi
Defalarca söylemişimdir: Ben kitap okumayı seviyorsam, bunun temelinde çizgi romanlar ve Milliyet Çocuk dergileri vardır. İşte yine ellerimin arasındaydılar. Ne yazık ki hepsini birden satın almam mümkün değildi, o kadarına param yetmezdi. Başladım dergileri bunu alabilirim, bunu almasam da olur diye ayırmaya. Sonra bir tur da alabilirim dediklerimden eledim istemeye istemeye.

Milliyet Çocuk o kadar dolu bir dergiymiş ki, şimdi de alıp eve getirdiğim sayılarını açıp bildiğiniz “okuyorum”! Zaten dergiyi hazırlayanlara bakınca başka türlüsünü beklemek anlamsız olur. 1977 yılında, derginin başında Abdi İpekçi varmış. Sorumlu yazı işleri müdürlüğünü Ülkü Tamer yapıyormuş. 1981 yılında derginin yayın yönetmenliğini Tarık Dursun K. yapıyormuş. Derginin yazarları arasında Müjdat Gezen, Haldun Taner, Orhan Boran, Yalvaç Ural, Aziz Nesin var. Düşünsenize, Aziz Nesin yıllar sonra yobaz canilerin kendisini yakarak öldürmeye çalışacağından habersiz, Viyana Çocuk Yurdu’na yaptığı gezide kendi kurduğu vakfı çocuk yurdu için ne kadar güzel şeyler öğrendiğini anlatıyor mutlu mesut.

Milliyet Çocuk birçok farklı alandan birçok farklı konuyu taşımış sayfalarına. Bilim teknik konuları, hayvanlar, yabancı memleketler, doğa, eğlenceli yazılar, hatta Dünya’dan ve Türkiye’den günlük haberler veren bir gazete eki bile var. Ve elbette bir sürü ama bir sürü çizgi roman var! Yalnız çizgi roman mı, fotoroman bile var! Ama bana sorarsanız, Milliyet Çocuk dergisinin bugün bana en komik gelen bölümü, Doktor Cüneyt Arkın’ın çocuklara sağlık tavsiyeleri verdiği bölümdür.

Gördüğünüz gibi ağzımın tadı yerine geldi. Çocukluğumda elimden düşürmediğim dergimin birkaç sayısı beni mutlu etti. Ne güzel dergiymiş, kimler hazırlamış, kimler yazmış, çizmiş… İtiraf etmeliyim ki, çocukken bu dergileri elime aldığımda kim hazırlamış, yazarı kimmiş hiç de umurumda değildi. Olması da beklenmez zaten. Ama eğer bugün dönüp de o insanlar kimmiş diye bakmasaydım ayıp etmiş olurdum. Her birine ayrı ayrı teşekkür ederim. Yıldıray 14/09/2012


Sevgili dostum Direnç11' in verdiği izinle Milliyet Çocuk listelerindeki kırmızıları maviye döndürelim. Çok teşekkür ediyorum sana sevgili dostum.

Milliyet_Cocuk_1986_Sayi_25_Cizgi_Diyari_002.jpg


Milliyet_Cocuk_1986_Sayi_25_Cizgi_Diyari_021.jpg


ZamanGezgini
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,669
Kasımpaşa
Benim çocuk dergilerinden dehşet uzak durduğum dönemin ürünleri bunlar..
Devr-i sabık yani..
Bakacağız..
Teşekkürler zamangezgini..
 
Üst