Milliyet Çocuk Dergisi 1974 Sayı 109

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1974 /109

Çocuk dergileri ve Milliyet Çocuk

Geçen gün kalktım sahafları dolaşmaya başladım. Kararlıydım, Milliyet Çocuk dergisi alacaktım kendime. Milliyet Çocuk dergisiyle çocukken, 1982-83 gibi tanışmıştım. Ama elimdeki sayılar ben daha minicikken yayınlanmış sayılardı. Ablamın bir arkadaşı çocukluğunda biriktirdiği dergileri bana göndermişti. Ne hazineydi! Onlarcası bir aradaydı ve ben her birini onlarca defa okumuştum. Tadı hâlâ damağımdaydı!

Sahafları dolaşmamdan bir süre önce, çocuk dergilerinin durumunu merak etmiştim. Çıktım ve gazete bayilerini, market düzenindeki kitapçıları dolaşıp bulabildiğimi topladım. Eve ağır bir torbayla döndüm. Ne yazık ki o ağır torbadan çıkan tek bir dergide bile gramajına yakışır bir içerik yoktu. Dergilerin çoğu televizyonda yayınlanan Ben10 ya da Pocoyo’dan apartılmış malum çizgi film gibi dizilerin dergisiydi. Az ve niteliksiz işle yüksek kâr buna denir! Bir tanesi şu holigan spor gazeteleri tadında bir “çocuklar için futbol” dergisiydi. İlginçtir, bu futbol dergisinde bir tek spordan söz edilmiyordu. Tüm bu kâğıt israfı dergilerin, hadi kibarlığı bırakayım, tüm bu çöpün ortak noktası, tamamı Çin’de üretilmiş, sağlık yönünden şüpheli plastik oyuncaklar falan veriyor olmasıydı. Bugün piyasadaki en iyi iki çocuk dergisinin TÜBİTAK’ın çıkardığı Bilim Çocuk ve Meraklı Minik olduğunu biliyordum zaten. TÜBİTAK’ın Darwin’e sansür koymasının ve bir bilim kurumu olarak evrim teorisinden bu kadar korkmasının düşürdüğü gölgeye rağmen hem de. Bilmediğim, geriye kalan çocuk dergilerinin bu kadar berbat olduğuydu. Ağzımın tadı kaçmıştı.

Ağzımdaki bu bozuk tadı gidermek için dolaşmaya başladım sahafları. Aradığımı bulmam kolay olmadı. Nihayet ağzına kadar kitap ve belge dolu bir sahafta karşıma çıktı Milliyet Çocuk dergileri. Sahaf hanım bir tomar dergiyi önüme koydu. Ah, o ne büyük bir keyifti! Bazılarının kapağını hemen hatırladım. Sevdim onları. Bazılarını karıştırırken bir yazıyı, bir fotoğrafı anımsadım. Ama en çok döne döne okuduğum çizgi öyküleri anımsadım. Eh, kendi kendimin sağlamasını da yapmış oldum böylece: Okuma sevgisi aşılamak için çizgi roman gibisi yoktur!

Mıstık tarafından çizilen “Uzay Çocukları – Silahlı Gezegen” dizisinin yıllarca “uçan ayakkabı” hayalleri kurmama neden olan sahnesi:)
Defalarca söylemişimdir: Ben kitap okumayı seviyorsam, bunun temelinde çizgi romanlar ve Milliyet Çocuk dergileri vardır. İşte yine ellerimin arasındaydılar. Ne yazık ki hepsini birden satın almam mümkün değildi, o kadarına param yetmezdi. Başladım dergileri bunu alabilirim, bunu almasam da olur diye ayırmaya. Sonra bir tur da alabilirim dediklerimden eledim istemeye istemeye.

Milliyet Çocuk o kadar dolu bir dergiymiş ki, şimdi de alıp eve getirdiğim sayılarını açıp bildiğiniz “okuyorum”! Zaten dergiyi hazırlayanlara bakınca başka türlüsünü beklemek anlamsız olur. 1977 yılında, derginin başında Abdi İpekçi varmış. Sorumlu yazı işleri müdürlüğünü Ülkü Tamer yapıyormuş. 1981 yılında derginin yayın yönetmenliğini Tarık Dursun K. yapıyormuş. Derginin yazarları arasında Müjdat Gezen, Haldun Taner, Orhan Boran, Yalvaç Ural, Aziz Nesin var. Düşünsenize, Aziz Nesin yıllar sonra yobaz canilerin kendisini yakarak öldürmeye çalışacağından habersiz, Viyana Çocuk Yurdu’na yaptığı gezide kendi kurduğu vakfı çocuk yurdu için ne kadar güzel şeyler öğrendiğini anlatıyor mutlu mesut.

Milliyet Çocuk birçok farklı alandan birçok farklı konuyu taşımış sayfalarına. Bilim teknik konuları, hayvanlar, yabancı memleketler, doğa, eğlenceli yazılar, hatta Dünya’dan ve Türkiye’den günlük haberler veren bir gazete eki bile var. Ve elbette bir sürü ama bir sürü çizgi roman var! Yalnız çizgi roman mı, fotoroman bile var! Ama bana sorarsanız, Milliyet Çocuk dergisinin bugün bana en komik gelen bölümü, Doktor Cüneyt Arkın’ın çocuklara sağlık tavsiyeleri verdiği bölümdür.

Gördüğünüz gibi ağzımın tadı yerine geldi. Çocukluğumda elimden düşürmediğim dergimin birkaç sayısı beni mutlu etti. Ne güzel dergiymiş, kimler hazırlamış, kimler yazmış, çizmiş… İtiraf etmeliyim ki, çocukken bu dergileri elime aldığımda kim hazırlamış, yazarı kimmiş hiç de umurumda değildi. Olması da beklenmez zaten. Ama eğer bugün dönüp de o insanlar kimmiş diye bakmasaydım ayıp etmiş olurdum. Her birine ayrı ayrı teşekkür ederim. YILDIRAY* 14/09/2012

Sevgili dostum Mryer6'nın verdiği izinle Milliyet Çocuk listelerindeki kırmızıları maviye döndürelim. Çok teşekkür ediyorum sana sevgili dostum.



Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1974 /109
düzenlenmiş 15mb rar:


Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1974 /109
özgün 11mb rar:


mcc06s10919741109page01mryer6.jpg


mcc06s10919741109page07mryer6.jpg


mcc06s10919741109page22mryer6.jpg


mcc06s10919741109page25mryer6.jpg


alaska698crc1ageg.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
VAR ÜLKE'DEN
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,652
Emekleriniz için ne kadar teşekkür etsek azdır. Zaten bu sitede ne yapıp edip Tercüman Çocuk, Milliyet Çocuk ve Türkiye Çocuk Dergilerinin tamamını bir şekilde tamamlamamız lazım. Ne yazıkki sahafları dolaşabileceğim bir kentte yaşamamanın ezikliği içndeyim. Haftaya Trabzona gidiyorum orda bir 2 sahaf varmış onlara bir ugrayacağım. İnşaallah bir şeyler çıkar.
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,947
Milliyet Çocuk Dergisi Sayı 1974 /109

Zaten dergiyi hazırlayanlara bakınca başka türlüsünü beklemek anlamsız olur. 1977 yılında, derginin başında Abdi İpekçi varmış. Sorumlu yazı işleri müdürlüğünü Ülkü Tamer yapıyormuş. 1981 yılında derginin yayın yönetmenliğini Tarık Dursun K. yapıyormuş. Derginin yazarları arasında Müjdat Gezen, Haldun Taner, Orhan Boran, Yalvaç Ural, Aziz Nesin var.

Gerçekten de döneminin en iyisi olmayı başarmıştı MÇ... Özellikle yerli kaynakları harmanlamaktaki başarısıyla onca yayancılık tecrübesine karşın Doğan Kardeş'in bile hakkıyla yapamadığı işi güzelce kotarmıştı. O yüzden bir anlamda, tarihe de bir belge niteliğiyle girme hakkına sahip...

Çok teşekkürler Bayhun, ayrıca malum, tükkan senin. :)
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Örümcek Cellat'a karşı bile var Milliyet Çocuk'ta

Aziz Nesin, Haldıun Taner, Tarık Dursun ve diğerleri

Bu dergi baş tacı edilir

Teşekkürler sevgili dostum
 

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,618
metu
Çok detaylı ve emek gerektiren bir paylaşımınızı daha görmek ,bizler için büyük şans .Teşekkürler kardeşim ellerine sağlık.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,188
Paylaşıma ilişkin sunum yazısı okunduğunda,
gönüldeki çizgi roman sevgisi ile
çocuk saflığında kalmış o güzel gönül hemen anlaşılıyor.
Bizleri çizgi roman etrafında kenetleyen de gönüllerdeki bu saflık değil mi zaten...
Teşekkürler Sayın "zaman gezgini"...
Sayenizde zaman tüneli içinde gezinmeye devam ediyoruz.
Teşekürler, sevgiler, saygılar...

bayrakzaf.gif
 

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,082
Milliyet Çocuk birçok farklı alandan birçok farklı konuyu taşımış sayfalarına. Bilim teknik konuları, hayvanlar, yabancı memleketler, doğa, eğlenceli yazılar, hatta Dünya’dan ve Türkiye’den günlük haberler veren bir gazete eki bile var. Ve elbette bir sürü ama bir sürü çizgi roman var! Yalnız çizgi roman mı, fotoroman bile var! Ama bana sorarsanız, Milliyet Çocuk dergisinin bugün bana en komik gelen bölümü, Doktor Cüneyt Arkın’ın çocuklara sağlık tavsiyeleri verdiği bölümdür.

Derginin kalitesi içeriğinden belli oluyor.Paylaşım için çok teşekkürler.
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,690
4,849
Hazine değerinde gerçekten bu dergiler ve diğer değerli mecmualar. Diyarımız ve sizler gibi büyük emek veren değerli dostlarımız sayesinde bu kıymetli kitaplar ölümsüz oluyor Allah razı olsun sizlerden...
 

altintepehakan

Yeni Üye
23 Ara 2009
88
31
Değerli Zaman Gezgini. Sanırım Milliyet Çocuk Dergileri'nin en başarlıı dönemi ilk yayınlanmaya başlandıktan sonraki 6-7 yıl idi. 1978'den sonra da iyi olmakla birlikte, 70'lerin ilk yarısının yansıttığı emek ve özen daha yoğun gibi. Bir "Aristokratlar" dizisinin heyecanı unutulabilir mi? Ya o dönem için bir hazine olan Tenten'in yeni sayıları, ya da Red'in "Armağan Avcıları" macerası. Bugünle karşılaştırmayalım, o dönemde hiçbirşey yoktu. Daha eski, o "teleks" çiziminin bulunduğu sayı mesela... ilk gördüğümde "Vay be... ne müthiş bir alet, bütün dünyayı birbirine bağlıyor" diye hayret etmiştim, bugün teleksi hatırlayan var mı? :) Umarım sayıların tümüne kavuşursun ve bizi de bundan mahrum etmezsin :) Sağlık, mutluluk ve başarıların sonsuz olsun.
 
Üst