Hayao Miyazaki severler.

McMaster

Yeni Üye
12 Tem 2020
31
62
Site linki paylaşılıyor mu bilmiyorum ama Nausicaa serisine başlamış bulunmaktayım. Serinin çevirisine almithara yapmakta olup dizgisini bendeniz yapmaktadır. Okumak isteye olursa ilk bölüm sizlerle; Serinin 7 cildi bulunup zaman buldukça yapmayı düşünüyoruz. Keyifli okumalar dileriz.
 
Son düzenleme:

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,131
20,696
Çok çok teşekkür ediyorum. Takip edilecek bir çalışma. Elinize yüreğinize sağlık.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
210
1,297
Ellerinize, gözlerinize sağlık. Çevirmen, düzeltmen emekleriniz için çok teşekkürler, bizlerle paylaşarak güzelliği çoğalttığınız için sonsuz teşekkürler.
Miyazaki animelerini hayat dolu özüyle coşkuyla seven, güçlü kadın kahramanlarının rüzgarıyla ilhamla kanatlanan bünyeye muhteşem geldi bu harika manga. Rüzgar, uçmak, uçaklar ve de "Rüzgarlı Vadi" ; Miyazaki'nin hayatına, düş ve kendi olma cesareti ile dayatılan gerçeği aşan güzellikler getiren çok önemli ilham ve kendini gerçekleştirme sac ayakları. Rüzgarlı Vadi mangası çok çok değerli.
Miyazaki'nin küçücük yaşında tanıdığı savaş,yıkım,hastalık ve en nihayetinde en sevdiğini kaybetme korkusu aynı Miyazaki mangalarındaki gibi kadın kahramanın zaferi ile sonuçlanırken, çizgi romanların renkli dünyası yaşam ve yaratım ilhamını coşturur. Bu ilham çağlaması acılar üstüne kazanılan zafer olduğundan, karakterli, duruş sahibi bir sanatçı kazandırır bizlere. Hayat damarlarını doldurduğu coşku, dünyayı çirkinleştirmek isteyenlere karşı net karşı duruş cesaretini de getirir.
Miyazaki severler için hayatı ve duruşu düşler diyarı mangaları kadar ilham verici.

"Miyazaki'nin 4 yaşında, bombalanan Japonya'da tanıdığı savaş, disiplinli ve entelektüel annesinin yakalandığı hastalığa karşı verdiği savaş ile şekil değiştirirken her an annesini kaybetme korkusuyla geçen çocukluğu, bir yandan da annesinin cesur mücadelesine karşı hayranlıkla şekillenir. Sonunda savaşı annesinin kazanmasıyla genç Hayao'da kalıcı bir fikir oluşur:

KAHRAMANLARIN İLLA ERKEK OLMASI GEREKLİ DEĞİLDİR. KADINLAR DA ERKEKLER GİBİ KAHRAMAN OLABİLİR!

Annesinin hastalıkla boğuştuğu, kendisinin çocukluktan ergenliğe geçtiği zorlu yıllarda Miyazaki, çizgi romanlara sığınır. Mangaların hayal dünyasının onu gerçek dünyadan daha çok mutlu ettiğini anladığında henüz ortaokuldadır. Manga çizeri olmaya karar verir ve çizmeye başlar. Durmadan çizer. Favorisi uçaklardır. Babasının mesleği ve ailelerinin uçak fabrikası genç Hayao'da uçaklara karşı büyük bir hayranlık uyandırmıştır. Gerçek uçakları çizer, hayalindeki uçakları çizer, hiç olmayan olmayacak uçan makineler çizer. Gemileri,trenleri gördüğü her şeyi çizer,insan çizebilmek için sokaktaki insanları gözlemler, yıllarca çalışır .
Ortaokul ve lise böyle geçer. Lise son sınıfta izlediği bir film Miyazaki'nin hayatını tamamen değiştirir. Bu film 1958 senesinde izlediği "Hakujaden" isimli uzun metrajlı animasyon filmdir. Film, dünyanın ilk renkli, uzun metraj animasyon filmidir ve Miyazaki filme aşık olmuştur. Animasyon sanatçısı olmaya karar verir. Belki de ailevi baskılarla ekonomi lisansı yapsa da Miyazaki'nin kariyer ve tüm hayatı çizgi dünyası aşkı temellinde şekillenir. Isao Takahata ile tanışma da yıllar sürecek bir dostluk ve müthiş bir ortaklığın başlangıcı olur. Ülkemizde en bilinen ilk beraberlikleri Heidi'de yönetmen Takahata iken sahne tasarımı ve senaryo Miyazaki'ye aittir. Toshio Suzuki'nin de aralarına katılmasıyla hayatlarının en büyük macerası olan Stüdyo Ghibli başlar.
Ghibli Arapça'dan İtalyanca'ya geçmiş bir kelimedir. Anlamı "çölden esen rüzgar"dır. Uçaklara takıntılı Miyazaki bu ismi bir İtalyan savaş uçağında görür ve yeni animasyon stüdyolarının ismi olarak seçer. Onlar da animasyon dünyasında yeni bir rüzgar estirmeyi planlamaktadır. Stüdyo Ghibli 1985 yılında kurulduğunda stüdyonun kurucu ekibi rüştünü ispatlamış durumdadır. Özellikle manga olarak başlayan ve daha sonra uzun metrajlı filmi çekilen "Rüzgarlı Vadi"nin gişede elde ettiği başarı ve aldığı olumlu eleştiriler, ekibe güç verir. Bu güçle stüdyo Ghibli'nin ilk filmi Gökteki Kale hazırlanır. Kazanılan başarı ile Ghibli'nin yolu iyice ışıldar, arda arda gelen filmlerle gözlerimiz ve ruhlarımız kamaşır.

Hayao Miyazaki'nin başarısı tam ve tutarlı bir sanatçı olmasında yatar. Çocukluğundan başlayarak yüreğine işlediği fikirler, filmlerinin de daimi temaları olur: SAVAŞ KARŞITLIĞI, ÇEVREYE VE DOĞAYA SAYGI, FEMİNİZM.
Fikirlerinden vaz geçmeyen, onları sadece eserlerine değil hayatına da yansıtmaktan çekinmeyen bir sanatçı olan Miyazaki , Ruhların Kaçışı filmi, En İyi Animasyon Filmi Oscar'ı kazandığında Amerika'nın Irak'ı işgalini protesto için törene gitmez.
Kendi memleketi Japonya'yı Çin'de yaptıklarından ötürü özür dilemeye davet eden de odur.

İki şey Miyazaki için vazgeçilmezdir:
UÇMAK ve GÜÇLÜ KADIN KARAKTERLER.
Neredeyse tüm Miyazaki filmlerinde uçma olgusu işlenir. Bu çocukluğundan beri uçmaya doğduğu sevginin bir yansımasıdır. Annesinde gördüğü güçlü kadın modeli kahramanlarını genellikle güçlü kadınlar olarak yaratmasına neden olur. Kendisinin bu konudaki düşüncesi her şeyi anlatır :
"FİLMLERİMİN ÇOĞUNUN BAŞ KARAKTERLERİ GÜÇLÜ KADINLARDIR. CESUR, KENDİ KENDİNE YETEBİLEN VE YÜREKTEN İNANDIKLARI BİR ŞEY İÇİN KAVGA ETMEYE HAZIR KIZLAR. BİR ARKADAŞA, DESTEKÇİYE İHTİYAÇLARI OLABİLİR AMA BİR KURTARICIYA ASLA İHTİYAÇ DUYMAZLAR. KADINLAR DA ERKEKLER KADAR KAHRAMAN OLMA KAPASİTESİNE SAHİPTİR."

 
Son düzenleme:

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
210
1,297
Bu gece, çok kutlu bir gece. Harbiden efsanesiniz. Rüzgarlı Vadi yanında Shuno'nun Yolculuğu da Kız Kardeşime de güzeller güzeli sulu boya Miyazaki eserleri. Sanki Monet, Renoir resimleri gibi izlenimci ruh coşkusu saçan çizimler.
Gönülden teşekkürler.
 

ed86

Süper Üye
3 Kas 2018
824
1,609
Şu One Punch mani bir siz güzel çeviriyorsunuz onuda zor okuyoz be 😢
Webtoon furyası yüzünden izinsiz kullanan, daha açıkçası hırsız siteler türedi. Bunlar bölümleri almakla kalmayıp, credit kapaklarını silip üstüne kendi adlarını yazıyorlar. Bu yüzden bir süredir bu yola başvurmak zorunda kaldılar. Bir süre sonra temiz versiyonları da yüklüyor ama.
 

Saitama

Kıdemli Üye
1 Haz 2022
335
2,851
Webtoon furyası yüzünden izinsiz kullanan, daha açıkçası hırsız siteler türedi. Bunlar bölümleri almakla kalmayıp, credit kapaklarını silip üstüne kendi adlarını yazıyorlar. Bu yüzden bir süredir bu yola başvurmak zorunda kaldılar. Bir süre sonra temiz versiyonları da yüklüyor ama.
Biliyorum haklılar da biz okuyucular için motivasyon kaynakları be
 
Üst