Orhan TOLON

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand

Orhan TOLON, (1910-2011)


Cumhuriyetin ilanı ve Harf devrimiyle birlikte yayınlanmaya başlayan Latin harfli çocuk dergilerinde mizahi çizgiromanlar hazırlayan Orhan Tolon, ,1912 yılında İstanbul'da doğmuştur. Galatasaray Lisesi'nde eğitimine devam ederken açtığı bir resim sergisiyle dönemin ünlü yayıncılarından M .Faruk Gürtunca'nın dikkatini çekmiş ve onun davetiyle yayınladığı dergilerde çeşidi illüstrasyon ve kapaklar çizmiştir.

Orhan Tolon, oldukça üretken bir ressam olarak eline geçen Avrupa kaynaklı çocuk dergilerinde yayınlanan çizgiroman örneklerini incelemiş ve ilk kez Zıp Zıp Ali'nin Serüvenleri başlığıyla hazırladığı çizgiromanın 17 Nisan 1933 tarihinde başlayan, ancak yarım kalan macerasını 19 Mart 1934'de Zıp Zıp'ın Oyunları adıyla devam ettirerek macerasını Çocuk Sesi dergisinde yayınlatmıştır. 1934 yılında Afacan'da, Acun Yolculuğunda; aynı yılın Eylül ayındaki 251. sayısından itibaren yine Çocuk Sesi'nde Komik Fahri Polis Hafiyesi (sonradan Fahri Gülünç) yine aynı aydan itibaren de Eciş'le Bücüş Gökyüzü Yolculuğu adlı çalışmaları hazırlamıştır. Çocuk Sesi dergisindeki son çizgiromanı ise 25 ikinci Teşrin 1935'de yayına giren Lük-Lük Altın Arıyor başlıklı macera olmuştur. Bu ilk çalışmalarında kare altlarına yazdıği metinlerle desteklenmiş öyküler çizmiştir. Öykülerin ön planda olduğu ve çizimlerin, yani karelerin onu destekler nitelikte tasvirler olduğu bu çizgiromanlardan sonra Afacan'ın 73. sayısından itibaren yayına giren Civa'nın Serüvenleri başlığında Tolon balon kullanımına daha fazla dikkat etmeye başlamıştır. Böylece modern çizgiromanın tüm gereklerini ve yazılı olmayan özelliklerini yerine getirmeye başlamıştır. Afacandaki bir diğer Tolon imzası da Afacan Dünyayı Dolaşıyor olmuştur.

1936 yılında yayına başlayan Yavrutürk'de önce Çetin Kaptan ve Acar, 161. sayıdan itibaren ise Yavuz adlı üç farklı çocuk karakterin maceralarını çizen Tolon, Çetin Kaptan serisine Tektel Amca'yı da konuk etmekten geri kalmamıştır. Bu bir Türk çizgi karakterle bir Fransız çizgi karakterin aynı karelerde ve öyküde ilk buluşmasıdır. Tolon, bu dergide 237. sayıdan itibaren yayınlanmaya başlayan ayrıca Çitinya Kralı Çetin adlı bir başka mizahi ve karikatürize çizgiroman daha hazırlamıştır. Bu, Çetin Kaptan'ın , gördüğü bir rüya üzerine kurgulanan fantastik bir maceradır. 1939 yılında bu kez Cumhuriyet Çocuğu dergisinde Cingöz adlı çocuk kahramanının başlığında bantlar hazırlamış, 1943 yılı başında Reşat Ekrem Koçu'nun metinlerini yazdığı Deniz Kurtları adlı alt yazılı çizgiromanı ve Totoş adlı bantı Çocuk Haftası için çizmiştir.
 
Üst