Necdet ŞEN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Necdet ŞEN, (1956- )


izgiromanAnsiklopedisi550.jpg

1956 yılında Giresun'da doğan Necdet Şen, on altı yaşında ailesinin İstanbul'a yerleşmesiyle birlikte burada yaşamaya başlamıştır. Liseden ayrılmasının ardından ilk kez yirmi yaşında profesyonel olarak Fırt ve Gırgır dergisinde çalışmaları yayınlanmaya başlamıştır.

Necdet Şen, 1976'da yeni çizmeye başladığı mizah dergisini geride bırakarak gittiği askerlik dönüşü yeniden Gırgır ve ekürisi Fırt dergilerinde çizmeye devam etmiştir. 1980'lerin başında Güneş Gazetesinin spor çizerliğini üstlenen Şen, Ses dergisinin Atmaca adlı mizah ilavesine karikatürler ve Hey adlı müzik dergisinin ilavesi olan Curcuna mizah dergisine de sonradan çok ünlenecek kahramanı Hızlı Gazeteci'nin ilk macerası olan Hızlı Gazeteci Şaban başlıklı çizgiromanını hazırlamıştır. Eylül ve Ekim 1981'de Türkiye İş Bankası'nın yayınladığı Kumbara dergisinde Halikarnas Balıkçısı'nın eserinden uyarlama yaparak Gılgamış Efsanesi ve Dede Korkut'dan Deli Dumrul başlıklı öyküleri çizmiştir. 1980'den itibaren bir süre Milliyet Çocuk dergisi için çeşitli metinlere resimlemeler yapmıştır. Ardından da Karagöz Ansiklopedisi'nde çizgiroman çalışmalarına devam etmiştir. Burada Çulsuz Köyün Sultanı, Bunalım Burhan, Karagöz'ün Maceraları başlıklarını çizdikten sonra; çok ünlenecek olan Hızlı Gazeteci karakterini ilk kez Hey adlı müzik dergisi sayfalarında yaratmıştır. Sonraki yıl çalışmaya başladığı Cumhuriyet Gazetesinde günlük bant olarak sürdürdüğü Hızlı Gazeteci'nin 1981 yılında bu gazetenin yan yayını olan Çizgili Yayınlar tarafından albüm olarak basılan Görev Herşeyden Kutsaldır ve Güzellik Yarışması adlı iki macerası da burada ilk olarak yayınlanmıştır. Güneş Gazetesinden gelen cazip bir teklif üzerine çalıştığı gazeteden ayrılan Şen, burada iki buçuk yıl performans sergiledikten sonra yeniden Cumhuriyet'e dönmüştür. 1990 yılı başında Pişmiş Kelle'de Hızlı Gazetecinin bir öyküsü olan 'Papatyam''ı çizmiştir. Bu arada ilki Cumhuriyet'deki Mış Gibi, diğeri 1994 yılında başlayan Hürriyet'deki Değişim Rüzgarları olan iki macerası bu gazetelerden ayrılmasından dolayı yarım kalmış, tamamlanamamıştır. Bunlara Joker'deki Memet ile Memo ve 2001 yılında sadece dört sayı çıkarak kapanan Kazandibi dergisindeki Atman'a Yolculuk öyküleri de eklenebilir.

1989 yılı ortalarında Cep Kitapları A.Ş. tarafından albümleştirilen Bacı adlı çalışması da yine bu gazetede Haziran 1988-Şubat 1989 tarihleri arası günlük bant olarak çıkmıştır. Bir dönem Pişmiş Kelle adlı mizah dergisinde de çalışan Şen, burada insan psikolojisinin derinlerine inen başarılı karakter profillerine yer veren çizgiromanlar hazırlamıştır. 1992 yılında haftalık bir çizgiroman dergisi olan Joker'de çizdiği ve bir asker ile bir teröristin anlatıldığı Memet ile Memo başlıklı çizgiroman öyküsü Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde dava konusu olmuştur. Bu tarihten birkaç sene sonra Hürriyet Gazetesi sayfalarında başlayan Değişim Rüzgarları adlı çalışması da bir nevi medya eleştirisine dönüşerek ilgili kesimde oldukça yoğun eleştiriler almıştır. Ancak sonraki yıllarda bu başlığındaki başarılı performansından dolayı ismi saygıyla anılmıştır. Bu konuda gazetenin genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök köşesinde şunları yazmıştır: "...İşte o an, Hızlı Gazetecinin aslında Necdet'in kendisi olduğunu fark ettim. Artık ikiyüzlülükten bıkmıştı. Hem durmadan 'plaza basınını' eleştirip, hem de o 'tower'larda yaşamaya, oralardan geçimini temin etmeye içi elvermiyordu. Artık yazdığını yaşamalıydı. Sonra da yaşadığını yazmalıydı. Ve bu onun son kararıydı..." Buradaki çizimleri 2002 yılında Parantez Yayınları'nca başlatılan ve aylık olarak yayınlanan Hızlı Gazeteci koleksiyon serisinde çeşitli nedenlerle 'kesinti', 'rötuş' ve 'yeni maceralar' ile beraber yayınlanmıştır.
 
Üst