Mickey SPILLANE

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Mickey SPILLANE, (1918- 2006)


3509.jpg

9 Mart 1918 tarihinde Brooklyn, New York'ta doğan Mickey Spillane, üniversite yıllarında amatörce yazılar yazmış, mezuniyetini takiben Kansas Eyalet Öğretmen okuluna devam etmiştir. Ardından tekrar New York'a dönen Spillane, Gimbel mağazasında tezgahtarlık yapmış, ancak bu işi sıkıcı bularak aklında yer eden mesleğe yani yazarlığa dönmek istemiştir. Nitekim kısa süren bir dönemin ardından sonraları adı Marvel Comics olacak olan Funnies Inc. şirketinde editörlük yapmaya başlamıştır.

Mickey Spillane, burada Edison Bell ile Boy Inventor ve Human Torch adlı karakterlerin öykü ve senaryolarını hazırlamıştır, ikinci Dünya Savaşı yıllarında ABD Hava Kuwetieri'nde saldırı pilotlarına eğitim hizmeti vermiştir. Savaşın sona ermesi ile tekrar New York'a dönen Spillane, önceleri Funnies Inc. şirketinden tanıdığı Ray Gill, Basil Wolverton ve Mike Royer adlı arkadaşları ile yeni kurulan bir çizgiroman dergisinde tekrar editörlük yapmaya başlamıştır. Burada çizgiroman senaryosu olarak kaleme aldığı özel dedektif Mike Danger karakterine ait "I, The Jury/Kanun Benim" öyküsünü sonradan roman olarak hazırlamıştır. 1947 yılında yayıncı E.P.Dutton tarafından bastırılan öykü önceleri pek fazla ilgi görmemesine rağmen, cep kitabı formatında yayınlanan ikinci baskısı inanılmaz bir satış grafiğine ulaşmıştır. Kitabın görmüş olduğu büyük ilgi üzerine Spillane, 1947 ve 1952 yılları arasında yedi adet Mike Hammer öyküsü daha yazmıştır. Bu sıralar ayda bir kez gibi seyrek bir süreçte Frank Morrison takma adı ile çeşitli öyküler de yazmıştır. Kitap yarım milyon barajını aşmış, sonraları birçok kez tekrar basımları yapılmıştır.

1940 ve 1950'li yılların bir eleştirisini içeren Spillane romanları on yıllık bir süreç sonunda 'Kiss Me Deadly/Öp Beni Öldüresiye' isimli son Mike Hammer romanıyla bitmiştir. Ancak Spillane, özellikle Ed Robbins'in resimlediği ve bir yıl süre ile yayınlanan Mike Hammer çizgiromanı başta olmak üzere, birçok kısa öykü hazırlamıştır. Bu dönemde Spillane hem 'stock car' yarışlarında sürücülük, hem skuba dalgıçlığı, hem de filmlerde küçük rollerde görünmektedir. Ayrıca pilotluk ve eskrim sporu da yapmaktadır. 1961 yılında yeni bir Mike Hammer romanı olan 'The Girl Hunters/Kız Avcıları'nı yazmıştır. Kısa sürede film haline getirilen bu romanın yardımcı senaristliğini ve baş rolünü de üstlenmiştir. Spillane, başta 'Columbo/Komiser Kolombo' olmak üzere 'Mommy've 'Mommy's Day' isimli televizyon serilerine ve filmlerine öyküler yazmıştır. 1979 yılında gençlere yönelik 'The Day The Sea Rolled Back' adlı öyküsü ile Gençler İçin Yazanlar Ödülü'nü, 1995 yılında ise ABD Edgar Allan Poe En İyi Gerilim Yazarı Ödüllerini almıştır. 1996 yılında ise yayınlanan en son Mike Hammer romanı olan 'Black Alley/Kara Geçit'ı yazmıştır. Yazar 17 Temmuz 2006'da ölmüştür
 
Üst