Örümcek (The Spider)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
ÖRÜMCEK


İlk kez İngiltere'de yayınlanan Lion adlı karma çizgiroman dergisinin 26 Haziran 1965 tarihli sayısında ortaya çıkan The Spider, bu yayın grubunun logosunu taşıyan dergilerde beliren ve kısa sürede popülarite yakalayan çizgiroman kahramanlarından biri olmuştur.

Amerika'da yaşayan, kendi buluşu olan silahıyla bir çeşit iplikçik atarak hasımlarını etkisin hale getiren The Spider/Örümcek (veya ülkemizde çıkan bazı öykülerindeki gibi Örümcek Adam), dedektif Bob Gilmore ve Pete Rask idaresindeki polis teşkilatı tarafından yakalanmaya çalışılan bir suçludur. Uzun boyunu tamamen kaplayan ve sadece yüzünü açıkta bırakan siyah renkli kostümüyle uyuşmayan üstün teknolojik buluşlar kullanan bu kişi, başlangıçta Arşene Lupinvari soygunlara imza atmış bir suçludur. Ancak bir süre sonra psikolojik bir evrim geçirmiş ve gerçek suçlulara ve kötülere karşı mücadeleye girişmiştir. Maceralarında ona yanından ayrılmayan ve gerektiğinde lojistik destek sağlamak üzere etrafta olan Profesör Peldam ile eski bir kasa hırsızı olan Roy Ordini adlı dostları yardım etmektedir. 'Star Trek'deki Mister Spock gibi uzun ve sivri kulaklarıyla dikkat çeken Örümcek Adam, kendisine ait bir şatoda yaşamaktadır. Olay yerine Helikar adını verdikleri birkaç kişilik değişik bir hava aracıyla ulaşan kahraman sık sık büyük ve kötü emelleri olan kötülerle teknolojik düzeyi yüksek mücadelelere girişmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi454.jpg
izgiromanAnsiklopedisi454a.jpg


7 Şubat 1967 tarihli Ceylan dergisinin 55. sayısında yer alan Örümcek macerasına ait bir sayfa ve aynı derginin ön kapağı.

1966 yılı başında çıkan Ceylan dergisinde Örümcek Adam ve Harika Örümcek başlıkları altında yayına giren kahramanın maceraları Türk okuruyla tanışma fırsatı bulmuştur. Ayrıca Mayıs 1971'den itibaren yine Ceylan Yayınları etiketli Resimli Mini Ringo adlı haftalık büyük boy çıkan dergide de boy göstermiştir. 1960'ların sonunda ise Yeni İstanbul Gazetesinde bu kez günlük bant olarak maceralarıyla okurlara ulaşmıştır. Kara kostümlü kahramanın Türkçe serüveni bunlarla sınırlı kalmamış ve Milliyet Çocuk dergisinin 25 Mayıs 1974 tarihli 85. sayısından itibaren bu dergide de maceralar yaşamaya başlayan Örümcek Adam, istediği varlığın şekline bürünebilen uzaylı yaratıklarla, maskeli süper kötülerle, kendi yerini almak isteyen Örümcek Çocuk gibi karakterlerle, baş düşmanlarından Sylvanus ve onun yarattığı dev robotlarla, enteresan buluşlarıyla ortaya çıkan Kuvvet Profesörüyle mücadele etmek zorunda kalmıştır.
 
Üst