bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
OKLAHOMA


Senaryo yazarlığını Guido Martina'nın, çizerliklerini Raffaele Paparella, Pier Lorenzo de Vita ve Leone Cimpellin'in yaptığı Oklahoma, dönemin diğer başlıklarına göre westernlere pek de uygun düşmeyen bir biçimde yaralama, öldürme ve şiddetten arınmış bir çizgiromandır.

Oklahoma, aslında Mondadori yayınevi tarafından çıkartılan diğer bir başlık olan Pekos Bill'den hatırlanacak bir kadronun elinden çıkmış ve haksız yere hüküm giyerek mahkum olmuş Belle Starr adlı kadın kovboyun maceralarını konu edinmektedir. Onuru zedelenmiş ve itibarını kaybetmiş olan Starr, Vahşi Batı'da gerçekten yaşamış ve 'Haydutlar Kraliçesi' olarak ün yapmış, üstelik sonunda vurularak öldürülmüş bir kanundışının ismidir. Bu genç kızın adını ve unvanını kurtarabilmek için Oklahoma adlı küçük bir kızılderili çocuğun yardımına ihtiyaç duymaktadır. Bu ana temanın gelişmesinde cesur kızdan yardımını esirgemeyen Oklahoma, yaşadığı doğanın bütün sırlarını ve onlarla baş etme yollarını bildiğinden, genç kızın bu zorlu mücadelesinde ve hayatının ilk tecrübelerinde ona destek olacaktır.

izgiromanAnsiklopedisi446a.jpg


Kıral Neşriyat Yurdu yayını bir Oklahoma sayısı.

Ülkemizde Kıral Neşriyat Yurdu tarafından 1952 yılından itibaren yayınlanmaya başlayan Oklahoma, iki sayfada bir dönüşmek üzere renkli ve siyah-beyaz olarak okura sunulmuştur. 15 Aralık 1955 tarihinde yayınlanan 62. sayısıyla sona eren başlık, ülkemizdeki çıkan yayınlar arasında kahramanı bir kız olan ilk bağımsız çizgiroman dergisi olma özelliğini taşımaktadır.
 
Üst