bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
OĞUZ HAN


İlk kez yaratıcısı İsmet Kırdar tarafından çizilen ve Ceylan Yayınları'nca çıkarılan haftalık Akbulut Kaan dergisinin 12 Temmuz 1965 tarihli 55. sayısında dolgu çizgiromanı olarak görünen Oğuz Han, yayınlandığı dergi kapanana değin bu başlık altındaki öyküsüyle derginin sayfaların tamamını kaplamıştır. Bu tarihten üç yıl sonra, Ocak 1968 tarihinden itibaren Yeni İstanbul Gazetesi sayfalarında Aktuğ başlığıyla aynı macerası tekrar yayınlanmıştır.

Oğuz Han maceraları, milattan sonra 434 yılında Büyük Türk Hun İmparatorluğu'nun Hakanı Rua'nun ölümünü takip eden yıllarda geçmektedir. Rua'nın iki oğlundan Bleda, babasının tahtına geçerken, diğer oğlu Attila ise doğu eyaletlerinin yönetimini almıştır. Ancak Bleda yaklaşan tehlikelerden habersizdir ve imparatorluğun kurtarıcısı olacak Attila'nın yönetime geçmesi için önce yaşaması gerekmektedir. Zira kocaman bir karaayının saldırdığı Attila hayatını kaybetmek üzereyken uzun saçlı, beyaz atlı biri tarafından kurtarılır. Adının Bozkurt olduğunu söyleyen bu yiğit, akıllı ve sadık atı Tekin ile birlikte zamanı geldiğinde beliriveren efsanevi Akkurt adlı yabani bir kurt ve kendisine yoldaş olan Tankküt'ün de katılımıyla Orta Asya bozkırlarında serüvenden serüvene atılır. Şamanlar, uğrular ve hanlar arasında geçen sayısız diyalog ve aksiyondan sonra Oğuz Han sevgilisi Sunç Han'ı esaretten kurtaracaktır.

izgiromanAnsiklopedisi445.jpg


Akbulut Kaan dergisinde yayınlanan Oğuz Han sayfalarından biri.

İsmet Kırdar'ın kendine has çizgi stiliyle çala kalem çalışılmış bir görüntü veren Oğuz Han, haftalık yayın periyodunda iyi hazırlanmamış senaryolarıyla ve derinlemesine karakterize edilmemiş tiplemeleriyle bir karmaşa içinde akıp gitmektedir. Yine de Kırdar ve başlığı, Akbulut Kaan'ın dergisine bir daha geri dönmediği bir durumda yayını aylarca ayakta tutmayı başarmıştır.
 
Üst