bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
NİNJA KAPLUMBAĞALAR
(Teenage Mutant Ninja Turtles)



İlk olarak yaratıcıları Kevin Eastman ve Peter Laird tarafından Mirage Stüdyoları için 1984 yılında yaratılan Teenage Mutant Ninja Turtles başlığı, adına yakışır şekilde mutasyona uğramış ninja kaplumbağaların öyküsünü anlatmaktadır.

Teenage Mutant Ninja Turtles; isimleri Rönesans döneminin dört dev ressamdan alınmış Michaelangelo, Leonardo, Raphaello ve Donatello'nun geçirdiği birtakım kazalar zinciri nedeniyle değişim geçirerek olağanüstü yetenekleri olan birer kahramana dönüşmelerini konu edinmektedir. Aslında çizgi karakterleri normal özelliklerinin ötesine geçiren bu türden 'özel kazalar' soncu sayısız süper kahraman yaratılmıştır, yani konunun çıkışı çok klişedir. Ancak buradaki farklılık bu 'kaza'nın alelade tosbağaların başına gelmesi ve onların birdenbire konuşmaya başlamasına, iki ayakları üzerine doğrulmalarına, dahası ninja olan ev sahibi ve Splinter adlı -o da bir mutanttır- iri bir farenin antrenman programı uygulayarak kusursuz birer ninja savaşçısı olmasına dek uzanmıştır. ABD'nin en ünlü iki yayınevi olan Marvel ve DC Comics'in ortak yatırımı bir firmanın logosuyla çıkmasının da getirdiği tanıtım avantajlarıyla start alan başlık, okurların beklenen ilgisini yakalamayı çok geçmeden yakalamıştır.

Tüm bu altyapının 1985 yılında Palladium Book'dan devreye sokulmasıyla birlikte konsept ve isimler bir anda uluslararası bir olgu haline gelmiş ve her yerde onlardan bahsedilir olmuştur. 1987'de çizgifilm serisi televizyonlarda gösterilmeye başlandığında bunun da piyasaya olumlu etkileri gerçekleşmiş ve Teenage Mutant Ninja Turtles marka bir isim haline gelmiştir. 1988'de Archie Comics tarafından animasyon versiyonunun lisansı devralınarak hayranlarına yeni çizgiroman maceraları hazırlatılmış, Archie, çocuklara yönelik renkli çalışırken, Mirage onları daha çok yetişkin izleyiciler için siyah beyaz olarak yayımlamayı sürdürmüş ve 10 Aralık 1990 tarihinden itibaren üçüncü bir versiyon olan günlük gazete bantları konsepte dahil edilmiştir. Eastman ve Laird, kendi yaratımlarının haklarını 1996 yılında Mirage'a sattığında bu kez Image Comics'in dördüncü serisi devreye girmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi444.jpg


Ninja Kaplumbağalar dergisinin kapağı.

Yayınlandığı tarihten beri popüleriteleri her yöne dağılmış ve Amerika'nın popüler kültür tarihinin bir parçası haline gelmiş olan Teenage Mutant Ninja Turtles, ülkemizde ilk olarak 1990'ların ortasında Yumoş adlı temizlik ürünleri firmasının Bando isimli ücretsiz dergisi aracılığıyla her ay fasiküller halinde verilmesiyle görülmüştür. Onu 1991 yılı ortalarında Hürriyet Magazin dergisindeki Ninja Kaplumbağalar başlıklı bant ve tam sayfa maceraları izlemiştir.
 
Üst