Nilüfer (Long Sam)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
NİLÜFER


Hoş Memo'nun yaratıcısı Al Capp ve Bob Lubbers tarafından yaratılan ve ilk kez 31 Mayıs 1954 tarihinde yayınlanan Long Sam/Nilüfer, aşk ve romantizm peşinde koşan genç bir kızın öyküsünü konu edinmiştir.

Nilüfer'den önceki Lubbers çalışmaları genelde Tarzan ve daha sonra Bob Lewis takma adıyla çizdiği X-9 Secret Agent ile yürümüş, ardından çizer, Li'l Abner için Robin Malone'e asistanlık yapmıştır. Nilüferi'in konusu dağlık köylerde geçmektedir. Hiç erkek görmemiş ve görmesine izin verilmemiş genç, seksi, esmer, uzun boylu, uzun saçlı, güzel bir kız şeklindeki son derece akıllıca tema üzerine kurulmuştur. Nilüfer'in son derece uzun bacakları, saf ve naif bir karakteri vardır. Güzelliği ve masumiyeti onu olmadık durumlara düşürmektedir. Yanında devamlı ona eşlik eden koruyucusu Mammy vardır.

longsam.jpg


Bir Long Sam bantı.

Ancak ne yazık ki -ve kaçınılmaz olarak- tema fazla uzun sürememiştir, zira Nilüfer'in eninde sonunda bir erkekle tanışması gerekmiştir. Bu gerçekleştikten sonra Nilüfer herhangi bir dağ köyü öyküsüne dönüşmüştür. Başlık birçok açıdan Li'l Abner'a benzer, hatta onun aynadaki aksi gibidir. En son bantı 29 Aralık 1962'de yayınlanmıştır. Yine de yayınlandığı süre boyunca yüksek kalitede seyretmiştir. Capp'ın orijinal girişleri ilgiyi canlı tutmuş, buna kardeşi Elliot Caplin'in yazdığı senaryoların da katkısı olmuştur. Lubbers'in çizimi ise her zaman için heyecan verici, hareket dolu, kompozisyona ve anotomiye hakim özellikler göstermiştir. Stili oldukça canlıdır ve aslında yıllar boyunca yakaladığı birbiri ardına dizilen ve ne yazık ki ikinci derecede kalan tiplemelerden daha fazlasını hak etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi443.jpg


Uzay Yayınlarından çıkan Nilüfer dergisinin ilk sayı kapağı.

1950'lerin sonundan itibaren uzunca bir süre Hürriyet Gazetesi sayfalarından Türk okuyucusuyla buluşan başlık, burada Nilüfer adını almış ve 12 Ekim 1971 tarihinden sonra da Uzay Yayınlarının çıkardığı Bizim Nilüfer başlığını taşıyan haftalık bağımsız serisinde maceraları 25 sayı boyunca tekrarlanarak devam etmiştir. Bu sayılar bir süre sonra 5 cilt halinde aynı yayınevince yeniden piyasaya sürülmüştür.
 
Üst