Nick Raider (Bay Fırtına)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
NICK RAIDER


Sergio Bonelli Editore patentli bir başlık olan Nick Raider, uzun yıllar Teks ekibinde önemli çalışmalar yapmış olan Claudio Nizzi tarafından 1988 yılının Haziran sayısında okurla buluşmak üzere yaratılmıştı. İtalya'nın en büyük çizgiroman yayıncısı olan şirketin çıkardığı ilk dedektif çizgiromanı özelliğine sahiptir. Aslında Nizzi, kahramanını yaratırken yazar Ed McBain'in bir roman serisinden yola çıkmıştır. Bu roman dizisi Claudio Nizzi'ye büyük metropollerde görev yapan polislerin soruşturmalarını sürdürürken başvurduğu yöntemleri içeren ve temanın kesin kurallarını saptadığı bir tür 'polis el kitabı' görevi görmüştür.

476cae0eaa66f-n_raider_special_1.jpg


Nick Raider'ın 1. özel sayı kapağı.

Nick Raider'ın karakterinin rahatça yerine oturabilmesi için senaristi Nizzi, ona Teks'in karakterizasyonunun tekniğinden yöntemler adapte etmiştir. Böylece Nick; cesur, yorulmak nedir bilmeyen, karşısına çıkan firsatları sonuna kadar kullanan, olay örgüsünün arasında boğulup kalmayan, becerikli ve 'yaşayan' bir kahraman haline gelmiştir. Karşısındaki ne kadar güçlü, tehlikeli ve nüfuz sahibi olursa olsun, ondan etkilenmez, görevini yapar. Bu özelliklerin dışında Nizzi'nin Nick Raider'ı okur gözünde kolay benimsenebilmesi için çevirdiği başarılı bir manevra daha vardır. O da kahramanın yüz hatlarının Amerikalı aktör Robert Mitchum'un gençliğinden ödünç alınmış olmasıdır.

Üzerinden hemen hiç çıkartmadığı ceketi, kemerine sıkıştırdığı tabancasıyla New York Polis Departmanı'na bağlı bir dedektif olan Nick Raider, aslen İtalyan olmasıyla övünür. Kendisi gibi polis olan partneri Marvin Brown, Eddie Murphy'yi andıran yüz hatlarıyla her macerada yanındadır. Onun dışında gözlük kullanan oturduğu masadan hiç kalkmayan ve zanlıların bilgisayarda tespitinde çok başarılı olan sakar dedektif Jimmy Garnet; görmüş geçirmiş, mesleğe yeni girenlere 'babalık' yapan yaşlı komiser Art Rayan; Nick'e muhbirlik yapan ve kendi ahlak anlayışını çekinmeden uygulayan cüce Alf ve son olarak da Nick'in sevimli nişanlısı, cesur gazeteci Violet McGraw maceralarında sık sık Nick Raider'a eşlik etmektedir. Bu arada Nick'in en çok mücadele verdiği düşmanı -doğal olarak- suçlulardır; ayrıca bunlara bir de sınırdan gizlice mülteci sokma girişimindeki organize suç örgütü Kara Haç eklenebilir. Seri, Gustave Trigo, Bruno Ramella, Corrado Mastantuono, Mauro Rossi gibi yazar ve çizerlerin performans sergilediği bir koleksiyona sahip olmuştur.

Nick Raider
, ülkemizde ilk olarak 2000 yılında Aksoy Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır. Ancak pek çok yabancı kaynaklı çizgiroman gibi onun da başlığı değiştirilmiş ve Bay Fırtına haline getirilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi442.jpg


Bay Fırtına adı verilmiş Aksoy Yayıncılık logolu Nick Raider sayısı.
 
Üst