Nick Knatterton (Zehir Hafiye)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
NICK KNATTERTON
(Zehir Hafiye)



Bir Sherlock Holmes, Superman ve Dick Tracy parodisi olan Nick Knatterton, yaratıcısı Manfred Schmidt tarafından çizilerek ilk kez 1950 yılında Almanya'nın haftalık popüler dergisi Quick'de yayınlanmıştır.

Nick Knatterton, koca burunlu ve büyük kafalı bir dedektif çizgiromanıdır ve yayınlanır yayınlanmaz meşhur olarak tam 500 sayı boyunca yayın şansı bulmuştur. Ancak başlangıçta sekiz haftalık bile ömür biçilmeyen bir başlık konumundaki seri, bünyesine her hafta eklenen biçimli vücutlu kadınlarla bu şansını artırmayı bilmiştir. Aslında Manfred Schmidt, çok eğlenceli ve komik bir çizgiroman içeriğinin peşindedir, amaçlarından biri de popüler çizgiromanlarla dalga geçmektir, ancak bantı çok tutunca dalga geçtiği şey kendi başına da gelmiş ve başlığının yayın ömrü on seneyi bulmuştur. Yine de başlık sona ermeden kahramanını evlendirerek emekli etmiş, sonra da onu 'öldürmeyi' başarmıştır. Sanatının muhteşemliğinden çok, hicivsel zekasıyla başarıyı yakalayan Schmidt, süper dedektifi Nick Knatterton'un albüm boyunda yedi tane kitabının çıkmasına da şahit olmuştur. Ancak yabancı ülkelerde basılan versiyonlarında bazı şaşırtıcı değişiklikler yapılmıştır. Mesela Hollanda'da yayınlanan Amsterdam gazetesi Volkskrant, serideki yuvarlak hatlı kızların -bakirelik adına- biçimli vücudarını 'tıraşlamıştır'; öte yandan Türk gazetesi Milliyet'ten bir çizer, editöryal taleple başlıkta boy gösteren kızların ölçülerini biraz daha tombullaştırmak zorunda kalmıştır. Bu arada dönemin Demir Perde ülkelerinde de defalarca basılan karakterin başarısı eleştirmenlerle halkın beğenisini kazanan bir filme dönüşmesine vesile olmuştur.

NickKnatterton.jpg

Bir anti çizgiroman bantı olarak yola çıkan bir başlık olan Nick Knatterton, Almanya'da çizgiromanları popüler hale getirmeye büyük katkılar sağlamıştır. Bu arada çizgiroman sanatının hiciv konusunda sunduğu imkanlar klasikleşen bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır.

Ülkemizde ilk kez 9 Mart 1974 tarihli Milliyet Çocuk dergisinin 74. sayısında basılan Nick Knatterton, Zehir Hafiye başlığıyla yayınlanmıştır. Buradaki maceralarda yan karakterler Yakup Küp, Binnaz Notyaz, Kumbara Hamdi, Sıdıka Peruka, Safinaz Teyelli, Fatma Muamma, Ali Bulkatili gibi meslekleriyle alakalı şekilde ve Halit Kıvanç tarafından Türkçeleştirilmiş bir halde yayına girmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi441.jpg


Milliyet Gazetesinin 26 Ağustos 1956'da Zehir Hafiye adıyla yayınlanan Nick Knatterton bantı.
 
Üst