The New York World

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
The NEW YORK WORLD


1860 yılında kurulan ve yayına başlayan The New York World, 1870'lerin sonuna doğru yılda 40.000 dolara varan ticari zararı nedeniyle 1883'de Joseph Pulitzer tarafından 346.000 dolara satın alınan günlük bir gazetedir.

Pulitzer, insanlara ait öyküler, skandallar ve sansasyonlar üzerine haberler yapan bir biçime soktuğu yeni gazetesinin tüm yolsuzlukları ortaya koyacağına, halka yönelik kötülük ve istismarlarla savaşacağına ve samimiyetle insanlık için savaşım vereceğine söz vermiştir. Bu gazetenin tarihi önemine neden olan girişim ise 1885 yılında Pulitzer'in Richard F.Outcault adlı bir çizeri gazete kadrosuna dahil etmesiyle başlamıştır. Outcault, gündelik hayat akışı üzerine yaptığı çizimler okurlar arasında çok popülerdir ve bunları Hogan's Alley başlığını taşıyan köşesinde çizmektedir. 1887'de Nellie Bly da New York World kadrosuna dahil edilmiştir. Bly ise, araştırmacı gazetecilik fikrinin öncülüğünü yürütmüş ve New York'daki fakirlik, evsizlik ve işsizlikle ilgili makaleler yazmıştır. 1889'da Bly, Jules Verne'nin Around the World in Eighty Days/Seksen Günde Devrialem'ini okuduktan sonra Pulitzer'e gazetesinin bahsi geçen bu rekoru kırmak için ses getiren bir organizasyona finanse etmesini teklif etmiştir. Böylece fikri reklam malzemesi olarak kullanmak üzere şahsen bir bayan muhabirini bu ilginç tur için göndermiştir. Ayrıca Pulitzer, New York World'de Bly'ın dünyanın etrafını kaç günde döneceğinin tahminine dair ödüllü bir yarışma yapmıştır. Bir milyondan fazla kişinin tahmin yaptığı bu tur; 72 gün, 6 saat, 11 dakika ve 14 saniye sürmüş ve rekoru kırmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi440.jpg


1910'larda New York World gazetesinde yayınlanan tüm bant karakterlerini aynı macerada bir araya getiren All the Funny Folks adlı albümün kapağı.

1896 yılında New York World renkli bir ilave başlatmıştı ve Richard F.Outcault burada sarı bir entari giyen yeni ve genç bir çizgi karakter yaratmıştır. Yellow Kid olarak bilinen bu çizgiroman stribi o kadar popüler oldu ki, rakip gazetenin sahibi William Randolph Hearst onu New York Journal adlı kendi gazetesine transfer etmek için kesenin ağzını sonuna dek açmak zorunda kalmıştır. Önemli çizerini rakibine kaptıran Pulitzer, başlığın yasal haklarının kendisinde olduğu iddiasıyla George Luks adlı çizere Yellow Kid'in yeni bantlarını hazırlaması için fırsat tanımıştır. Aynı anda iki farklı gazetede çizilen ve dava konusu olan bu çizgi karakter, dünya çizgiroman tarihine başlangıç teşkil eden bir konum ve sıfata sahip olmuştur. Sonuçta Pulitzer'in New York World'ü ve Hearst'ün New York Journal'ı bir tiraj savaşına tutuşmuşlardır ve sonunda kullandıkları promosyonal yöntemlerle sansasyon öykülerin toplamı 'sarı gazetecilik' olarak bilinir olmuştur. Joseph Pulitzer'in 1911 yılındaki beklenmedik ölümü üzerine oğlu II. Joseph Pulitzer, New York World'ü devralmıştır. Gazetenin satışları düşünce, 1930'da oğul Pulitzer tarafından Scripps-Howard organizasyonuna satılmıştır. Bir sonraki yıl Telegram ile birleşen gazete New York World-Telegram adını almıştır.
 
Üst