bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
NATHAN NEVER


İlk kez Haziran 1991'de İtalyan okuruna Sergio Bonelli Editore logosuyla birlikte sunulan Nathan Never, Sardunyalı üç şöhretli çizgiromancının -Michele Medda, Antonio Serra ve Bepi Vigna- imzasını taşımaktadır. Yayıncısının genel yayın portföyünü oluşturan westernlerin aksine Nathan Never konusu gelecek yüzyılda geçen bir bilimkurgudur.

Nathan Never, yaşadığı çağın mekanikleşen ilişkilerinden ziyade; antika sayılan kitap, cd, video kaset biriktiren ve onların düşüncelerinde yarattığı geçmişe ait atmosferden güç alarak XXI. yüzyıla uyum sağlamaya çalışan, yaşamı acı olaylarla dolu hafif melankolik biridir. Geçmişinde saklı acıların en büyüğü ailesinin Japon mafyası Yakuza tarafından katledilmesidir, üstelik sonraki yıllarda Ned Mace isimli adi bir suçlunun güzel karısı Laura Lorring'i öldürüp, küçük kızları Ann'i de kaçırmasıyla herşeye tuz biber ekilmiştir. Ned Mace'in elinden kurtardığı Ann'in yaşadığı olayın şoku nedeniyle tedavisi olmayan otizme yakalanarak hayatının geri kalanını bir bakımevinde geçirme zorunluluğu Nathan Never'ı yapayalnız bırakmıştır. Kendini suçluları yakalamaya adayan Nathan, bu amaçla eski Birleşik Devletler'in Doğu kıyısında faaliyet gösteren özel güvenlik teşkilatlarından biri olan Alfa'ya katılmıştır. Altüst olmuş bir coğrafyada yaşam savaşı veren hayatı altüst bir ajan konumuna geçen Nathan'ın önünde heyecanlı maceralar ve yakalanması gereken gelecek zaman suçluları vardır.

NEVER1.jpg

Daima durgun ve düşünceli yüz ifadesiyle çizgiromanın karelerinde gezinen Nathan'a maceralarında bağlı bulunduğu Alfa Ajansı'nın diğer ajanlarından bazıları eşlik etmektedir. Bunlardan kafasına koyduğunu yapan ve 'Alien' filmindeki Allen Ripley karakterinin yüz hatlarını ve reflekslerini ödünç almış Legs Weaver; teknolojiyi üst düzeyde kullanma becerisine sahip bir uzman olan Sigmund Baginov; 'Star Trek: Next Generation' dizisindeki Data'dan esinlenilen robot Link; May ve April Frayn kardeşler; ajansın sekreteri Janine Spengler seride en fazla görünen yan tiplerdir. Tabii bir de Alfa Ajansı'nın karizmatik ve firsat düşkünü başkanı Edward Reiser vardır. Başarılı başlık içinden sivrilerek kendi bağımsız dergisine kavuşan Legs Weaver'ı da çizgiroman dünyasındaki başlıklar arasında kazandıran Nathan Never, gizli Shade Kardeşliği'nin çok zengin lideri Athos Than ve kendini saygın bir dini lider olarak tanıtan, ancak aslında bir suç imparatorluğunun başkanı olan Aristotele Skotos gibi güçlü ve karizmatik kötülerle mücadele etmektedir.

izgiromanAnsiklopedisi438a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi438.jpg


Nathan Never'ın AD Yayıncılık ve Maceraperest Çizgiler logolu sayıları.

Yaratıcıları dışında Stefano Vietti, Alberto Ostini, Alfredo Castelli, Roberto De Angelis, Giancarlo Olivares, Romeo Toffanetti, Dantel Bastianoni gibi pek çok ünlü yazar ve çizerin katılım sağladığı seri ülkemizde ilk kez 1996 yılında AD Yayıncılık tarafından aylık periyotta bir çizgiroman serisi olarak yayınlanmış ancak Nathan Never, başarılı bir satış grafiği tutturamadığı gerekçesiyle sona erdirilmiştir. Ancak 2001 yılından itibaren Maceraperest Yayıncılık tararından yayına başlayan 'Dev Albüm'leri ile ve 2004 sonunda da Lal Kitap serisinde yeniden Türk okuruna ulaşmaya başlamıştır.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,333
hiçbiryerde :)
Dostları - Düşmanları

Dostları
Diğer Alfa ajanlarının yanında kimi dostları ve düşmanları, merkezini başkarakter olarak
Nathan'ın aldığı bu çizgiromanın yan karakterlerini oluşturur.

Ann Never - Nathan'ın kızı, 10 yaşındayken ailesinin uğradığı saldırı sonucunda otizm hastalığına yakalanıp uzun süre bir hastanede yatmıştır. Hastaneden çıktığında ise hiçbir şeyi hatırlamaz ve Skynet benzeri bir robot direnişini bastırmak için insanları temsil eder.(bunlar olurken Nathan yaşlanmış ve Ann 20 yaşına gelmiştir, bu gelecek, kurguyu zenginleştirmek adına çok kısa bir şekilde resmedilmiştir.)
dc93930d4cfdf1bbdcd85c3980c3b630.jpg--nathan_never_granderistampa_n__15.jpg
ann_never1_680x383.jpg


Legs Weaver - Kafasına koyduğunu yapan bu karakter, Nathan'ın hikâyedeki yakın dostlarından biridir. Legs çift cinsiyetlidir ve May Frayn ile bir birlikteliği vardır. Legs karakteri daha sonra çok beğenilip kendi bağımsız çizgiroman serisine kavuşmuştur. Nathan Never serisinin yüzüncü sayısında Nathan ile öpüşmüştür. Bu karakter, çizgiromanın çizildiği dönemde dünyayı kasıp kavuran bir homofobinin sonucunda ortaya çıkmış ve serinin "eşcinsel - lezbiyenlik" kanadını temsil etmiştir.
1371822688103.jpg--.jpg


Sigmund Baginov - Çek asıllı bir bilgi teori uzmanıdır. Sigmund, hikâyenin birçok yerinde
olağanüstü zekasıyla Nathan'a yardımcı olur.
1366641829022.jpg


May ve April Frayn kardeşler - Legs'in beraberlik yaşadığı May ile April Frayn, Nathan'ın genellikle savunmasız olarak gördüğü, ancak yine de ona arada bir yardım ettikleri için minnet duyduğu kadın karakterlerdir.
1921060-may.jpg
2258159-april2.jpg


Jack Ryan - Aşırı derecede güçlü bu adam, belirsiz gelecekte Never'a epey yardımcı olur.
Nathan'ın yakın dostlarından biridir.
1841072-orayan.jpg



Link - Bu hümanoid robot, bildiğimiz gelecek tasvirlerinde kullanılan robot kalıbıyla örtüşmez. Çizgiromanın hayranlarının genel görüşü ise orijinalliğin belkemiğinin Link karakterinden ibaret olduğu yönündedir. Gerçekten de bu çizgiroman özgünlüğünü biraz da bu robot karakter sayesinde kazanır.
1842769-link.jpg


Andy Havilland - Aşırı derecede kötümser olan bu karakter, gelecek tasvirindeki
metaforlardan sadece biri olarak kullanılmıştır ve hikâyede pek etkisi yoktur.
aa8a_b.jpg


Edward Reiser - Bu fırsat düşkünü karakter Alfa teşkilatının başkanıdır ve Nathan'ın hikâyedeki en yakın dostlarından biridir. Nathan her ne kadar kişiliğini zayıf bulsa da Reiser'a saygı duyar.
1855942-e._reiser.jpg


Bunlardan başka Nathan'la yolları arada sırada kesişen ve ona yardım eden karakterler arasında avukat Olivia Olling, uzay pilotu Jerry Lone, General Patrick Shea ve psikokinetik güçleri olan esrarengiz yaratık Gabriel sayılabilir.
1366643024875.jpg




Düşmanları

Aristotele Skotos: Skotos, tüm dünyay, kendisini dini bir lider olarak tanıtmıştır. Ama gerçekte, silah ve uyusşturucu satan bir suç örgütünün lideridir. Karısı Sada ve oğlu Kal, Skotos'a karanlık işlerinde yardımcı olmaktadırlar. Neos, yani insan ve makine karışımı olan ilk teknodroid, Skotos tarafından yapılan gizli deneyler sonucu meydana gelmiştir.
1887413-nathan_never__149___aristotele_skotos___pagina_1.jpg
kal_14.jpg


Teknodroidler: Her ne kadar kahramanımızın yaşadığı yüzyılda, zamanda yolculuk mümkün olmasada, kahramanımızın gelecekte de mücadele ettiği düşmanları vardır: Acımasız teknodroidler... Nathan'ın belleği özel bir koruyucu içinde muhafaza edilmiş, gelecekte kızı Ann sayesinde klonlanarak tekrar hayata dönmüştür. Kızı Ann, Gabriel, Kaeda, Susan Strong, Link, C09 ile birlikte dünyayı ele geçirmeye çalışan teknodroidlere karşı savaşa girişmiştir. Kahramanımızın teknodroidlerle olan mücadelesi dev albümlerde anlatılmaktadır. Selena, Nathan'ın (savaşçı adıyla NEMO) en büyük düşmanıdır.
dusmanTechnodroids.jpg


Ned Mace: Natahn'ın karısı Laura'yı öldürmüştür. 18. ve 19. sayıda , Mace'in üzerinde gizli deneyler yapılmaktadır. Mace, Ann ile telepatik bağ kurar. Maceranın sonunda, Nathan, Mace'in isteği üzerine bağlı olduğu kabloları kopartarak, çektiği acılara son verir.
91badd5c7b417369aa2fe703eec184de.jpg--nathan_never_granderistampa_n__6.jpg


Susan Connery: Con am isimli şirketin sahibinin kız olan Susan ile Nathan'ın ilk karşılaşmaları, Uzay Piyadeleri isimli maceradır. Nathan, Susan'ın karanlık işlerine engel olur. Maceranın sonunda, Susan patlama sonucu öldüğü sanılsa da, Mr. Jinx tarafından tekrar hayata döndürülür ve intikam almak için geri döner. Nathan'ı silahla vurark ağır biçimde yaralar. Onu bir makineye bağlar. Amacı, onu öldürüp tekrar diriltmek ve ölümsüz bir ilah yaratmaktır.
NN_76_77_img3.jpg


Raven: Dakkar, Selena'yı yendiği zaman, Selena'nın vüzcudu başka bir boyuta gider. Parçalanmış vücudu Skotos tarafından iyileştirilir. Selena, raven adıyla tekrar yaşama döner. Nathan ve kızı Ann ile yaptığı mücadeleyi kaybeder. Daha sonra, Mr. Jinx sayesinde, Krissy Longfellow'un (Susan Connery'nin dostu) vücudunda tekrar hayat bulur.
raven.jpg


Athos Than: Ejderha Adası (Dragon Island) isimli adada dövüş müsabakaları düzenleyen ,
karanlık deneyler yapan örgütün lideri.
2209763-athosthan.jpg
 
Son düzenleme:

Malatyalı

Aktif Üye
15 Şub 2016
287
576
speedforce
İlk bakışta Marveldan Beyonderi anımsatıyo. Tip olarak zaten Mister No hafif beyaz saçlar filan. Hitman var az biraz kravat filan. Zaten bu karakterler arasında özgün olan bulmak çok zor neredeyse hepsi birbirine benziyo. Esinlenme var hepsinde.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,333
hiçbiryerde :)
Nathan Never Evreni

Kahramanımızın maceraları 2100'lü yıllarda geçmektedir. 2024 yılında, dünyanın merkezine yerleştirilen güçlü bir bombanın patlaması sonucu, dünyanın dengesi bozulmuş ve yaşanılmaz bir yer haline gelmiştir.

3eb8578ebe88a06abc96693b991ace10.jpg
dunyasi1.jpg


Nathan'ın yaşadığı şehrin bir ismi yoktur. Kısaca ''şehir''dir. Şehir, ''Level''lerden oluşmaktadır. En düşük level'de, insanlar tarafından dışlanan, korkunç deneyler sonucu hilkat garibelerine dönüşen mutantlar yaşamaktadır.

citta-immaginarie-ma-famosissime-1-L-nky5Qw.jpeg


Hell's İsland adı verilen bölgede, kendi bağımsız devletlerini kurmak istemektedirler.

1366704555186.jpg


Nathan Never'ın evreninde robotların da önemli bir yeri vardır. Ev temizliğinden, garsonluğa kadar, robotlar her işte kullanılmaktadır. İnsanlar, yiyecek üretmek için uzayda dev yapılar kurmuşlardır. İzinsiz yapılan deneyler, Dünyanın havasını kirletmiştir. Birçok insan, temiz havadan yoksun olarak yaşamaktadır. Nathan Never'ın evrenindeki en büyük eğlencelerden birisi buz hokeyi ve basketbol karışımı bir oyun olan Fightball'dur. Fakat, şehrin bazı bölgelerinde bu oyun kurallara uyulmaksızın oynanmaktadır. Oyuncular, koruyucu kasket ve elbise giymezler.

06_IMG_0001.jpg



Kreatörleri

Nathan Never'ın yaratıcıları Sardunyalı üç usta sanatçı: Antonio Serra, Michele Medda ve Bepi Vigna'dır. Antonio Serra, 16 Şubat 1963 yılında Alghero'da; Michele Medda, 7 Aralık 1962'de Cagliari'de; Bepi Vigna ise 24 Temmuz 1967'de Baunei'de doğmuştur. Medda, Serra ve Vigna ilk olarak, Gianfranco Ghironi tarafından yayınlanan ''İl Circolo'' dergisinde ortak çalışmışlardır. Bonelli yayınevi için, Dylan Dog, Zona X, Nick Raider için hikayeler hazırlayan, bu süper üçlü, bir araya gelerek, 1991 yılında ünlü bilim kurgu çizgi roman'ı Nathan Never'ı yaratmışlardır. Nathan Never'daki karakterlerden Legs Weaver ise okuyucular tarafundan çok sevilmiş ve kendi dizisine kavuşmuştur. Medda, Serra ve Vigna, Nathan Never'ın yanı sıra, Boneli'nin diğer dizileri için de hikayeler hazırlamaktadırlar. Medda, Teks, Nick Raider ve Dylan Dog için, ayrıca Stefano Casini tarafından hazırlanan ''Digitus Dei'' dergisi için de, hikayeler yazmaktadır. Serra, Nathan Never ve Legs Weaver'ın editörlügünü üstlenmiştir. 2001 yılında yeni kahramanı Gregory Hunter yayınlanmaya başlanmıştır. Gregory Hunter, şu anda MAXİ albümler olarak yayınlanmaktadır. Vigna ise Zagor ve Nick Raider için hikayeler yazmaktadır.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü; Nathan Never'ın kreatörleri daha o yıllarda Nathan'ın 10 yaşındaki otistik kızı Ann Never vesilesiyle bu hastalığa dikkat çekmeyi başarmışlar. (Nathan Never'ın okurlarıyla tanışması 1991, Otizm gününün BM tarafından kabul edilmesi ise 2008 yılında gerçekleşmiştir.)

Bu vesileyle 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün toplumda duyarlılık ve farkındalık oluşturmasını temenni ediyorum.
 
Son düzenleme:
Üst