The Newlyweds

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
The NEWLYWEDS


Çizer George McManus aile temasını (onun alamet-i farikası haline gelen) ilk zamanlarda sadece bir Pazar bantı olan The Newlyweds'de irdelemiştir ki başlık aynı zamanda The Newlyweds and Their Baby olarak da bilinmektedir. McManus, konusu son derece basit olan bu başlığı 1904 yılında Joseph Politzer'in The New York World'u için hazırlamaya başlamıştır.

The Newlyweds, -küçük isimleri asla öğrenilememiştir, çünkü- birbirlerini "Güvercinim", "Bi'tanem" gibi hoş isimlerle çağırmaktan büyük zevk alan bir karı kocanın öyküsü üzerine kurulmuştur. Tek çocuklarına karşı son derece korumacı tavır sergileyen bu eş, onunla gurur da duymaktadır. Bebek/Baby ise, pek sıradan görünüşlü olmasına rağmen -daha sonradan Snookums (nanikçi, nanik yapan) ismi verilmiştir- sinir firtınalan koparmaya oldukça eğilimli bir karakterdir ve The Newlyweds diye anılan ebeveynleri onu sakinleştirebilmek için akla geldik gelmedik herşeyi yapmak zorunda kalmıştır. Bunlara şımarık velete aynı Charlie Chaplin filmini tekrar tekrar gösterebilmek için bir sinema salonunu kiralamak, Caruso'ya aryalarını söyletmek ya da salondan dışarıya birisinin kıçını tekmeleyerek kovalamak dahildir. Hepsi Baby'nin salyalarını akıtarak keyiflenmesi için yapılmaktadır.

01-01-10-pg20_0.gif

George McManus, 1912'de Pulitzer'i bırakıp William Randolph Hearst organizasyonuna katıldığında doğal olarak The Newlyweds'i de birlikte götürmüştü. Burada da aynı temayı tekrarlayarak işledikten sonra, 1918'deki Pazar sayfalarında sonradan daha ünlenecek olan Bringing Up Father/Güngörmüşler'i yerine oturtup benimsenene kadar bir önceki temanın yeni versiyonunu yeni ismi Their Only Child olarak çizmeye devam etmiştir. 1918'den sonra 25 yıllık bir ara verdiği The Newlyweds And Baby başlığı yepyeni bir versiyonda Snookums adı altında Kasım 1944'de geri dönmüştür. Üstelik hem Bringing Up Father'ın son noktası olarak, hem de ünlü Rosie's Beau'nun Pazar sayfasındaki yerine geçmiştir, ki bu aynı temanın üçüncü kez pişirilip okur karşısına getirilmesidir. Ancak bu sonuncusu hayalgücü açısından asla öncekiler kadar zengin olamamıştır. Sıradanlaşan konularıyla birkaç yıl kadar daha idare eden başlık sonra ortadan tamamen kaybolmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi439.jpg


21 Haziran 1952'de Hürriyet Gazetesinde yayınlanan bir The Newlyweds bantı.

The Newlyweds, (bantın en çok bilinen başlığı genelde bu şekildedir) McManus'un en popüler kreasyonlarından biridir. Bringing Up Father'a bir nevi prototip olmadan önce, 1909'da 'The Newlyweds And Their Baby' isimli bir müzikal komedi sahneye konulmuş ve birkaç yıl sonra George McManus, ünlü Fransız çizgifilmcisi Emile Cohl'la işbirliği yaparak 1912-1914 arasında Baby Snookums bantı üzerine kurulu bir çizgifilm serisi oluşturmuştur.

The Newlyweeds veya Snookums başlığı, 1950'li yılların başından itibaren Güngörmüşler'in de yayınlandığı Hürriyet Gazetesinin hafta sonu ilavesinde Can, Canan, Bican başlığıyla boy göstermiştir. Üstelik bu dönemde yayınlananlar, yaratıcısının 1954 yılındaki ani ölümünden hemen önce çizdiği bantlardır.
 
Üst