Moomin

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
MOOMIN


Finlandiyalı yaratıcısı Bayan Tove Jansson tarafından çizilen ve ilk kez 20 Eylül 1954 tarihinde İngiliz London Evening News gazetesinde yayınlanmaya başlayan Moomin, ilk önce İngiltere'de şöhrete kavuşmuştur. Bantın alışılmadık kahramanları ise bir hipopotam ailesidir.

moomin.jpg

Moomin, çizeri tarafından daha 1939 yılında bir çocuk öykü kitabı karakteri olarak düşünülmüş olmasına rağmen çizgiroman kulvarına geç de olsa atlamış bir çalışmadır. Bantın orijinal tam ismiyse Moomintroll'dir. Ön plandaki karakter tombiş bir vücuda sahip, ve Snorkmaiden adlı kendisine benzeyen bir başkasını seven iki ayak üstünde yürüyen sevimli bir hipopotamdır. Finlandiya asıllı sevimli aile Moomintroll'ü konu edinen çok sayıda çıkan kitaplarından herhangi birinin kapağında da göründüğü gibi; melon benzeri şapkası ve bastonuyla Moomin'i; önlüğü ve çantasıyla Moominpappa ile Moominmamma'nın maceralarını içermektedir. Bunun dışında Moominler birbirilerine benzer, tümü çok sevimlidir. Hepsi Moomin ülkesindeki Moomin Vadisi'nde yaşar. Ancak Fillyjonks ve Hattifatteners adlı sinir bozucu tiplerin huzuru bozmaya çalıştığı bir yerdir burası.

moominduel4.jpg

Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik bir bant olan Moomin, çok sayıdaki hayranına ince kontürlü çizgisi ve tombul karakterleriyle dopdolu matrak bir mizah sunmuştur. Tove'nin erkek kardeşi Lars, 1957'den itibaren Moomin öykülerini kaleme almaya başlamış ve bir süre sonra da çizimini de başlığın yayından kalktığı 29 Haziran 1968'e dek üstlenmiştir. Tove Janssen, yaratımının peşindeki pek çok yayıncının Moominleri görsel bir ticari meta haline getirme isteğini daima geri çevirmiş, hatta onlara en sert cevabını 'Moominland Midwinter' adlı bir roman yazarak vermiştir. Sadece 1957'de gazetelerde yayınlanan ilk bantlarının yer aldığı bir albümünün çıkmasına izin vermiştir.

img006a.jpg


Büyük Ateş dergisinde yayınlanan renkli bir Moomin sayfası.

Moominler, ülkemizde ilk kez 1957 yılında yayınlanan 'Yeni Seri' Pekos Bill sayılarında Moomin Ailesi başlığıyla bir dolgu çizgiromam olarak görülmüştür. Aynı yılın Nisan ayından itibaren ayrıca yine Alâeddin Kıral'ın yayınladığı Yelpaze dergisi sayfalarında Mominler adıyla yayınlanmaya başlamıştır. 1960 yılında yayınlanan Büyük Ateş dergisinde ise Mümin adı altında renkli olarak yeniden boy göstermiştir.
 
Üst