bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
MISTIK


(1) İlk kez 3 Haziran 1959 tarihinde Çocuk Haftası dergisinde tekli bant olarak gözüken Mıstık, çizeri ve yaratıcısı Mustafa Eremektar ya da kısaca Mıstık tarafından yaratılmış bir çocuk çizgiromanıdır.

Mıstık, ilk öykülerinde siyah saçlı, yeni şeylere meraklı alelade bir çocuk karakterken, sonradan çizilen bantlarında daha kreatif özellikler sergileyen hin fikirli bir tipleme haline gelmiştir. Yine de sonradan Vehip Sinan'ın çizeceği Mıstık ile karşılaştırıldığında popülarite ve karakterizasyon başarısı yönünden oldukça zayıf kalmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi414.jpg


Yeni Asya Yayınlarının Mıstık sayılarından birinin kapağı.

(2)
İlk defa Tercüman Çocuk dergisi sayfalarından okuyucu ile buluşan Mıstık, Vehip Sinan tarafından çizilmiş bir çocuk karakterdir. Mıstık, durağanlık içinde geçen öykülerinde doğanın içinde asosyal bir yaşam biçimi benimsemiş, toplumsallıktan çok uzaklaşmış bir karakterdir. Kısa boyludur ve görünüşüne bakılarak yaşı tam olarak kestirilemez. Zira eski devirde giyilen Osmanlı kıyafetlerine benzeyen yelek ve şalvarıyla buna pek imkan tanımamaktadır. Maceralarında uzun boylu ve ona göre oldukça saf Dursun adlı bir arkadaşı kendisine eşlik etmektedir. Zaten sadece bir öyküsünde ortaya çıkan iki hayduttan başka insan, karelerde hiç gözükmemiştir. Arasıra beliren yılan, tavşan gibi hayvanlarla birlikte uzaylılar ve deniz ejderleri de maceralara fantastik bir atmosfer katmıştır. Kayaların arasına sıkışıp kalmış bir gölcüğün etrafında geçen öykülerin tamamı neredeyse birbirinin benzeri ortamı yansıtmıştır. Yaratıcısı Sinan'ın dolaştığı hemen her basın organında boy gösteren karakterin ayrıca 1980'li yılların başında Can Kardeş dergisinde de bazı maceraları yayınlanmıştır. Yeni Asya Yayınları tarafından çıkarılan dört sayılık Mıstık serisi 1983 yılında özel albümlü fasiküller halinde basılmıştır.
 
Üst