bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
MICHEL VAILLANT


Belçikalı çizer Jean Graton, Michel Vaillant adlı çizgiroman karakterini ilk kez 1957 yılında haftalık Tin tin dergisine kısa soluklu bir bant olarak hazırlamıştır. Ancak bu otomobil yarışçısı kahraman, dergi okurları taralından çok beğenilince editörler Michel Vaillant'ı kendi başlığını taşıyan bir çizgiroman olarak sunmaya karar vermiştir.

Bir Formula-1 otomobil yarışçısı olan Michel Vaillant, 'Vaillante' ekibinin vazgeçilmez elemanlarından birisidir. Ünlü bir araba üreticisinin oğlu olarak, içine doğduğu otomobil sporlarına yatkın, hız tutkunu, atletik yapılı ve macera meraklısı bir gençtir. Vaillant, daha ilk macerasında Amerikalı dünya şampiyonu Steve Warson'la yarış pistinde karşılaşmış, tüm macera boyunca birbirleriyle centilmenlik ölçüsü içinde kıyasıya yarışmışlardır. Ancak bir süre sonra düzenbaz organizatörlerin sahtekarlıklarını öğrenip, işbirliğine gitmişlerdir. Çoğu yarış pistlerinde geçen maceralar boyunca çizer Graton, karelere tekerlek, motoryağı veya petrol şirketi gibi markaları yerleştirmekten büyük zevk almıştır. Ona göre bir kahramanın okurların gönlünde yaşatılabilmesi o kahramanın 'yaşayabilmesiyle' ilişkilidir.

Uzun yıllar tekdüzeymiş gibi yarış pistlerinde geçen serüvenlerden sonra, 1973 yılında Michel Vaillant'da çok önemli bir dönüm noktası devreye girmiştir. Kahramanın ekibindeki arkadaşlarıyla sıkı fikı ilişkiler içinde olması, gizli homoseksüellik suçlamalarına yol açınca; Graton, Vaillant'ı güzel spor muhabiri Françoise ile evlendirmeye karar vermiştir. Ancak Michel Vaillant, daha heyecanlı bir yaşam olan yarış arenası uğruna evliliğin tüm sorumluluklarından kaçınmayı sürdürecektir. Michel'in erkek kardeşi Jean-Pierre, bir taşımacılık şirketini yöneten Benjamin Amca, Vaillant ailesine bitmek bilmeyen bir nefret duyan Ruth, hoş bir bayan olan motosiklet yarışları şampiyonu Julie Wood gibi karakterler Michel Vaillant serisinin diğer yan tipleridir. Ayrıca maceralarda görünen yarış otomobilleri de bu seride önemli bir yer tutmaktadır. Yıllar geçtikçe onlar da teknolojik ve aerodinamik gelişmeler göstermişlerdir. Sonuç olarak, çizer Jean Graton arabaların ve dekorların çoğalmasına çok özen göstermiş, hatta bu hayali hikayelerinde gerçekten yaşamış olan şampiyonlara dahi yer vermiştir. Kendisine çizimlerinde Louis Fernandez, Christian Lippen, Juan Castilla ve José Lopez gibi asistan ressamlar yardımcı olmuştur.
Graton'ın stili zamanla çizgiromanın sanatsal açılımında en çok eleştirilen tarzlardan biri haline gelmiştir. Çünkü serisindeki hemen bütün karakterler birbirinin anatomik benzeridir ve yüzlerinde daima boş boş bakan bir ifade taşırlar. Adeta çizgiromandaki tek canlılar yarış otomobilleridir. Yine de çizer Graton'un Michel Vaillant başlığıyla elde ettiği yayın başarısı sayesinde yirmiden fazla macerası başlığın sportif çizgiromanlar galerisinin özel bir bölümüne dahil olmaya yetmiştir.

file


Michel Vaillant'ın Zıpzıp dergisinde Yarışçı Con adı altında yayınlanan bir sayfası.

Ülkemizde ilk kez Akşam Gazetesi'nin hafta sonu ilavelerinin verildiği 1962 yılında 'Tehlikeli Yarış' adlı macerasıyla boy göstermiştir. Ancak Michel Vaillant gerçek şöhretini Milliyet Çocuk dergisi tarafından 1973 yılında yayınlanan bir macerasıyla yakalamış ve bir sonraki durağı da bir diğer benzeri yayın olmuştur. Ekim 1979 tarihinde başlayan 'Büyük Yarış' adlı öyküsü Tercüman Çocuk sayfalarından bu derginin okuyucularına ulaşmıştır. 1997 yılında ise bir adet Michel Vaillant macerası, Dinç Bilgin'in sahibi olduğu Medya Holding A.Ş. tarafından yayınlanan Oto Haber adlı otomotiv dergisinin ilavesi olarak verilmiştir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
348
1,317
Çengelköy
Bugün bu yarışçı ile ilgili aşağıdaki yazıyı gördüm. Levent Köprülü yazmış.

10 parmağında 10 marifet Michel

24 Temmuz 2022

Fransızların ünlü çizgi karakteri Michel... Türkiye’de daha çok filmiyle tanınıyor tabii. Aslen babasının takımında Formula 1 pilotu olmasına rağmen kullanmadığı araç, katılmadığı yarış yok. Bir de yakışıklı ve kibar...

Düşünün bir kere... Adam, babasının aile şirketinin girişimleriyle kurulan yarış takımının pilotu oluyor. Kendi tasarladığı otomobille Formula 1’e giriyor, burada pek çok ünlü rakibine karşı yarışıp, birincilikler elde ediyor... Vanina ve Jacky Ickx, Patrick Tambay, Rene Arnoux, Eric Bernard gibi ünlü sürücüler onun çok yakın arkadaşları üstelik. Aynı şekilde Fransızların ünlü motor sporları gazetecilerinden Gerard Crombac’a sürekli demeçler veriyor filan...

Devamını gazeteden takip edelim.

 
Üst