Max Fridman

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
MAX FRIDMAN


İtalyan ressam Vittorio Giardino, 1982 yılında daha sonradan yakaladığı popülarite sayesinde kendi adıyla kuracağı yayınevinin de dinamosu olacak bir başlığı Orient Express dergisindeki çizgiroman başlıklarının arasına sokmayı başarmıştır: Max Fridman.

Bir İtalyan çizerin elinden çıkmasına karşın Max Fridman, çizim stiliyle ve karakterleri belirginleştiren kömürleriyle sanki bir Fransa veya Belçika çizgiromanını andırmaktadır. Kahraman, geniş fötr şapkasının gölgesindeki bilgiç gözleriyle ve kızıla çalan sakalıyla neredeyse gizlenmiş bir yüze sahip, çekici ve sempatik bir casustur. Öykülerinin atmosferi İkinci Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde ve esnasında geçen Max Fridman, genelde 1940'lara doğru Nazilerin işgali altındaki Avrupa'da görev yapmaktadır. Görevi uğruna yolu İstanbul'dan Budapeşte'ye kadar düşen, güzel kadınlarla kurduğu özel ilişkileri ve iyi bir casusta mutlak olması gereken zekası sayesinde düşman ajanlardan kurtulmayı daima başaracaktır. Vittorio Giardino'nun çok şık ve bir fotoğraf detayındaki çizgi stili, Max Fridman'ın az sayıdaki macerasını kasikler arasına sokmaya yetmiştir.

Ülkemizde ilk kez 1989 yılında Güneş Gazetesi'nin Pazar günleri gazeteyle birlikte okurlara ücretsiz olarak verdiği 'İstanbul'da Casus Avı' macerasıyla görülen Max Fridman, bu tarihten sonra bir daha Türkçe konuşamamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi405b.jpg


Güneş Gazetesi tarafından verilen Max Fridman ilavesinin kapağı.
 
Üst