bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
MASKELİ SÜVARİ
(The Lone Ranger)



1938 yılı ortalarında King Features Syndicate editörleri Francis H.Striker'in hit radyo programı The Lone Ranger'ı çizgiromana adapte etmeyi düşünerek bu konuda görüşmeler başlatmışlardır. Sunulan teklifleri kabul eden Striker, yarattığı radyo karakterinin başka bir sanat dalına yine en iyi kendisi tarafından aktarılabileceğini bildiğinden senaryo çalışmalarına başlamıştır. Yaptığı ufak tefek değişiklikler sonucu yazdığı çizgiroman senaryosunun çizimlerine King Features'ın kadrosundan seçilen ressamlar tarafından başlanmıştır. Ve böylece ilk The Lone Ranger bantı King Feature'a bağlı bir gazetede 10 Ekim 1938 tarihinde Ed Kressy'nin çizimleriyle yayınlanmıştır. Kressy, birkaç ay sonra 1939 yılı başlarında bantın çizimlerini Alex Raymond'ın asistanlığını da yapmış olan Charles Flanders'e bırakmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi403b.jpg


1001 Roman Özel Sayı'da Maskeli Süvari.

Gerçek kimliği saklı tutulan Lone Ranger adlı kahraman 1890 yılında bir kanunsuzlar çetesi tarafından tuzağa düşürülüp kurşuna dizilen bir grup Texas rancerinden sağ kurtulan tek kişidir. Kaybettiği silah ve görev arkadaşlarının intikamını almaya yemin ederek bir maske takmış, böylece suça ve suçlulara karşı kişisel bir mücadeleye girişmiştir. Bu mücadelesinde kendisine sadık atı Silver ve yine sadık kızılderili arkadaşı Tonto eşlik etmektedir. Tonto daha önce onu azılı ve acımasız Cavendish çetesinin elinden kurtaran kızılderili dostudur.

izgiromanAnsiklopedisi403c.jpg


Haftalık Albüm'de Maskeli Süvari sayı kapağı.

The Lone Ranger ve kankası Tonto, Vahşi Batı'yı kasıp kavuran sayısız kötü tipin ve suçlunun başının belası olan bezdirici bir cezalandırıcıdır. Hangisinin karşısına çıksa üstün yetenekli atı Silver ve Tonto'nun da yardımlarıyla hepsini yenmiş ve cezalandırmıştır. Bu savaşlarda diğer kötülere karşı kendisinin korkulacak bir efsane haline gelmesini sağlayacak ardında bıraktığı bir de imzası vardır: Gümüş bir kurşun. Ve serüven sonlarında bilinen meşhur savaş çığlığı olan "Hi-Yo Silver"ı atarak batan güneşe doğru at sürmektedir...

Seri kendi başlığını taşıyan aylık özel bir dergiye kavuştuğunda popülaritesi doruk noktasına gelmiştir. 1940 yılı, Tom Gill'in çizimlerini yaptığı ilk bağımsız The Lone Ranger dergisinin çıkış tarihidir. İlerleyen sayılarında senaryolar önce Fran Striker ın daha sonra da Paul S.Newman'ın kaleminden çıkmıştır. 1938-1940 arası The Lone Ranger'ın en fazla tanındığı ve ilgiyle takip edildiği yıllar olarak tarihe geçmiştir. Hatta aynı zaman içerisinde 'The Lone Ranger' romanları da piyasaya sürülmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi405.jpg
izgiromanAnsiklopedisi405a.jpg


1975 yılı Hedef ve 1955'de Korkusuz Süvari adlı dergilerdeki iki Maskeli Süvari macerası.

Ülkemizde yayınlanan ilk Maskeli Süvari macerası 1939' da okuyucuya ulaşmaya başlayan 1001 Roman'da çıkmış, ayrıca 1001 Roman 'özel sayı'larında da Şubat 1940 tarihinden itibaren bazı serüvenleri basılmıştır. 1941'de Mustafa Kızıltan tarafından yayınlanan Bay Tekin başlıklı dergide Maskeli Beşler adıyla maceralar yaşamıştır. Ayrıca 1945 yılında Hemşehri Yayınları'nın çıkardığı Resimli İz dergisinde Ormanlar Hakimi adıyla macera peşinde koşmuştur. Her ikisi de Tahsin Demiray patentli dergilerdeki ilk ortaya çıkışının ardından ise, 1943'de Dört İzci dergisinde ve 1948'de Hamid Şendur'un bastığı Kara Maske'de; 1950'lerin başında Kemal Özcan'ın yayınladığı karton kapaklı bir Mandrake albümünde; 1952'den itibaren yayınlanmaya başlayan Haftalık Albüm'de; bazı 1001 Özel sayılarında; 1955'de Mehmet Cemil Dağlaroğlu' nun çıkardığı Gordons adlı dergide ve Eşref Ekicigil'in kahramanın adına çıkardığı Korkusuz Süvari adlı derginin tüm sayfalarında ve yine Ekicigil Yayınlarının Kaptan Marvel dergisinin sayfalarında Korkusuz Süvari adıyla belirmiştir. Maskeli Süvari çizgiroman başlığından sonraki senelerde kendi özel maceralarına terfi eden Tonto da ayrıca 1001 Özel sayılarında tek başına rol almıştır. Kahraman ve cesur arkadaşıyla birlikte 1956 yılında ise Nebioğlu Yayınevi tarafından basılan Arkadaş'da; Haziran 1958'den itibaren Fran Striker'ın çizgilerinden Renk dergisinde; 1960'ların hemen başında Pazar dergisinin çocuk ilavesinde; 1960'da Büyük Ateş'te; 1965'de yayına giren Bahadır'ın ertesi yıl yayınlanan birkaç sayısında; Çocuk Alemi'nin ikinci serisinde ve Süper Yayınevi tarafından 1975'de basılan Hedef ve Ajan X adlı dergideki bir macerasıyla Ekim 1975'de gözükmüştür. 1979 yılında çıkan 1001 Özel'de ise bu macera tekrarlanmıştır.
 
Üst