Marvel Comics

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
MARVEL COMICS
Timely/Atlas Comics



izgiromanAnsiklopedisi402b.jpg


Marvel Entertainment Group logosu.

Önceleri, Marvel Comics adlı dergiyle (1939) başlayan Timely Comics'in yayıncılık portföyü ve aynı yıl Marvel Mystery Comics ile gelişen aylık çizgiroman dergileri Human Torch, Mystic Comics, Daring Mystery Comics, Red Raven Comics (1940), Captain America/Kaptan Amerika, USA Comics, Young Allies, All Winners Comics (1941), Miss Fury, Tough Kid Squad, Comedy Comics (1942), All-Select Comics, Kids Komics (1943), Complete Comics, Daring Comics, Miss America, Amazing Comics (1944), The Blonde Phantom (1946), Namaro, Sun Girl (1948) gibi Amerikan süper kahraman tarihine malolmuş başlıklarla iyice zenginleşmiştir. Bunlara daha sonraki yıllarda Spider-Man/Örümcek-Adam, Fantastic Four/Fantastik Dörtlü, yeniden gündeme gelen Captain America/Kaptan Amerika, X-Men, Avengers ve saire gibi dünya çapında popülarite kazanacak pek çok başka çizgiroman serisi ve başlığı da eklenmiştir.

Timely Comics adı altında faaliyet göstermeye başlayan bir çizgiroman şirketi, bu logonun altında, 1938'de ilk süper kahraman olan Superman yayınlanmaya başlamasıyla birlikte benzerleri pıtırak gibi çoğalan bir dizi çizgi kahramanın maceralarını konu alan karma ve özel dergiler sunmuştur. Dönemin akıllı ve işbilir çizgiroman editörlerinden biri olan ve Timely Comics'in kurucusu olan Martin Goodman'ın sahipliğindeki bu yayınevi, bilhassa 1940'lardan sonra piyasada henüz yeniyetme olan birçok yazar ve çizeri kendi çizgiromanlarının başlıkları altında toplamaya başlamıştır. Goodman, kurduğu yayınevinde 1942 sonlarına kadar Timely Comics ismini kullanmıştır. Başlayan İkinci Dünya Savaşının olumsuz etkileri ve sonrasında E.C Comics'in çizgiroman piyasasında pastada büyük pay sahibi olmasından dolayı ancak 1950'lerde yeniden canlanan bu yayınevi artık Atlas adını ve logosunu kullanmıştır.

Timely, ikinci Dünya Savaşı'ndan önce kurulan onlarca çizgiroman yayıncısından ayakta kalan birkaç tanesinden biridir. Gerek Timely, gerekse Atlas logoları okurlarla yayınevi arasında iletişim sağlayan bir etiket görevi üstlenmiştir. 1940'ların Marvel Comics dergisini yansıtan isim Timely idi, 1950'lerde ise Marvel Comics başlığı Atlas logosuyla bilinmeyi sürdürmüştür. Ancak 1960'larla birlikte yayınevinde sadece Marvel ismi ve logosu vardır. Bu tarihten itibaren Marvel Comics'in editörlüğüne getirilen Stan Lee, yayınevinden çıkan aylık çizgiroman dergilerinin sayısını arttırmayı başardığı gibi üstelik işin içine kendi yaratıcılığını da katarak Amerikan ekolüne damga vuracak birçok yeni çizgiroman karakterinin yaratılmasında da aktif rol oynamıştır. Yıllar önce bırakılan Captain America'yı yeniden ele almış, Fantastic Four, Spider-Man, X-Men, Avengers gibi başatlarla girişilen adımını 1980'lerin başında aylık olarak yayınlanan yüzlerce çizgiroman başlığına yükseltmiştir.
 
Üst