Marsupilami

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,882
NeverLand
Le MARSUPILAMI


1952 yılında Belçika'da yayınlanan Spirou çizgiromanının bünyesine yeni bir karakter daha katilmıştır: Le Marsupilami. Sipru'nun yaratıcısı André Franquin, serisine eklediği bu yeni karakterin çok tutularak bir süre sonra başlı başına kendi çizgiromanı olacağını ise hiç tahmin etmemiştir.

marsupilami.jpg

Bildik Sipru maceralarından birinde, Spirou ve Fantasio, dünyada eşi benzeri olmayan bir hayvanla, Le Marsupilami'yle karşılaşmış ve bu karşılaşma ta 1969 yılına kadarki tüm Sipru maceralarında yaşanacak bir birlikteliğe dönüşmüştür. Franquin'in sanatsal hayalgücüyle yarattığı bu inanılmaz hayvan, evcilleştirilene ve Spirou ve Fantasio'yla yaşamaya başlayana dek Amerika'nın güneyindeki zengin orman Palombie'nin derinliklerinde yaşamaktaydı. Marsupilami, neredeyse her türlü akrobatik, beceri gerektiren fiziksel hareketi yapabildiği upuzun kuyruğuyla ve siyah benekli sarı ten rengiyle unutulmaz ve sempatik bir görünüşe sahiptir. Zaten bu özellikleri sayesinde bir süre sonra asıl kahramana da adını veren yayın olan Spirou'da kendi başlığıyla bazı maceralarda görülmeye başlamıştır.

MARSUPILAMIc.jpg

Ancak o yıllarda uğraş verdiği çizgiromanlardan biri olan Gaston'la da uğraşmakta olan Franquin, bu fantastik karakteri çizimlerini yetiştirememe bahanesiyle askıya almıştır. Yine aynı nedenle de 1987 yılında yarattığı çok popüler hayvan kahraman yok olup gitmesin diye, tüm telif haklarıyla birlikte tiplemeyi yeniden gözden geçirip, modifiye edecek olan Marsu Productions şirketine bırakmıştır. Böylece Franquin'in tecrübelerinden de yararlanacak olan genç çizer Batem tarafından tekrardan çizgiromana uyarlanan ve senaryosunu Greg'in yazdığı bir Marsupilami albümü gayet kısa sürede piyasaya çıkmıştır. Bu sayede de 1952 yılında beri ara sıra yaşadığı maceralarla varlığını sürdüren Marsupilami, tamamen bağımsız bir karakter haline gelmiştir. 1987 yılında çizilen bu özel macerada Marsupilami, kendisini avlamaya kararlı olan Bring M.Backalive ile doğum yeri olan Palombie Ormanı'nda karşı karşıya gelmektedir. Franquin'in çizgi stiline sadık kalan Batem'in de çizgisi eğlendirmeyi ön planda tutan, komik, etkili ve şiirseldir.

Marsupilami, ülkemizde ilk kez -elbette ki-Sipru ile yaşadığı birkaç macerada gözükmüştür.
 
Üst