bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
MALKOÇOĞLU


Yaratıcısı Ayhan Başoğlu tarafından çizilen ve ilk kez 26 Ekim 1964 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi sayfalarında görülen Malkoçoğlu, tarihi çizgiromanlara meraklı okurların beğenisini kazanarak kısa sürede popülarite yakalamış ve on yıldan fazla bir zaman boyunca buradan okuyucular kazanmıştır.

Malkoçoğlu, geniş bir coğrafyada hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Rumeli akıncılarından biridir, hatta bu akıncı birliklerinden birinin lideri konumundadır. Soyu Osmanlı tarihi boyunca pek çok yararlılıklar göstermiş olan bir sülale olan Malkoçoğullarına dayanan Tûr Ali genellikle Avrupa içlerinde ve yabancı ülke topraklarında maceralar yaşamıştır. Gerçekten yaşamış bir Akıncı Beyi olan Malkoçoğlu Bali Bey'in oğlu konumunda sunulan Malkoçoğlu, Osmanlı tarihindeki bazı kritik ve çok önemli siyasi ve stratejik olaylara örgülenen senaryolarıyla dikkat çekmektedir. Ancak gazetede yayınlanan ikinci serüveni olan 'Cem Sultan'da macera adı belirtilmeye başlanmış olan seri, ayrıca ilk sayısı 15 Temmuz 1974 günü çıkan haftalık Malkoçoğlu dergisi Haldun Simavi'nin sahibi olduğu Veb Ofset tarafından yayınlanmaya başlamış ve beş ay kadar okuyucuyla buluştuğu bir seriye ve ondan üç sene önce de 4 albümlük bir koleksiyona sahip olmuştur. Bunların yanı sıra 26 Nisan 1967'de Kaplan dergisinin 12. sayısında başlayan 'Kızıl Kule' adlı macerasının yanı sıra, ayrıca 1970'lerden 1980'lerin ortasına değin Tercüman Gazetesi sayfalarında yıllarca maceradan maceraya koşmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi392a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi392b.jpg


1971'de basılan bir Malkoçoğlu albüm kapağı ve 1974 yılında yayınlanan haftalık Malkoçoğlu serisinin ilk sayı kapağı.

Ayhan Başoğlu, gerçekten yaşanmış tarihi olayların arasına kattığı senaryosuyla okurunun düşüncelerinde daima, "acaba böyle olmuş olabilir mi," sorusu yaratmayı sevmiştir. Çizgi stilini tereddütsüz darbelerle kullanan Başoğlu, sinematografik kurgusuyla öykünün akışını kolaylaştırmıştır. Malkoçoğlu maceraları XV. yüzyıl sonlarına doğru varolan Avrupa atmosferinde geçer; cesur akıncı bildiği pek çok yabancı dil ve lehçe sayesinde dilediği her ülkeye girip onlardan biriymiş gibi bilgi toplar. Sahip olduğu bilgi ve aldığı emir dahilinde hareket eden, belirlediği savaş stratejisini mükemmelen uygulayan ve başarıya ulaşan kahramana bütün maceralarında Ejder isimli bir akıncı eskisi ve sadık atı Karakız eşlik eder.

img040.jpg


Bir Malkoçoğlu figürü.

Malkoçoğlu karakteri yakaladığı üst düzeydeki popülarite sayesinde kısa sürede sinemaya uyarlanmış ve başrolünde filmde yaptığı akrobasi hareketieriyle yeni bir sinema ekolünün doğmasını sağlayan Cüneyt Arkın oynamıştır. Hayranlarının gözünde rolüyle özdeşleşen Arkın, daha sonradan 'Mamçakoğlu' lakabıyla anılır olmuş, hatta bu başlıkta Lak Lak adlı bir mizah dergisinde Mamçakoğlu Cüneyit adıyla bir karakter olarak kullanılmıştır.
 
Üst