Mafalda

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
MAFALDA


Gür saçlara sahip esmer, küçük kız Mafalda, ilk kez 1965 yılında Arjantin'de yayınlanan günlük ulusal gazete El Mundo'da ortaya çıkmıştır. Çizeri Quino'nun bantları oldukça sade çalışılmış olmakla birlikte, durum komedisinin güzel örneklerini vermiştir.

İnsan hayatının bünyesindeki günlük sorunları çocukça bir saflık ve karman çorman bir sağduyuyla ele alan Mafalda başlığı, zeki olduğu kadar afacan bir. kız çocuğunun yaşam tarzından, şüphelerinden, hayatı tanıma ve öğrenme örneklerinden ve tabii hınzırca olduğu kadar hazırcevap kişiliğinden besleniyordu. Bunların da ötesinde, onun insanı durup düşündürten sohbetlerinden afallayan ailesi ve sokaklarındaki ya da ailesinin bağlantılı olduğu diğer yetişkinleri de mizah öğelerine malzeme olarak kullanır. Miguelito, Libertad, Susaita, Guille, Manolita gibi mahallenin diğer afacanlarıyla birleşen Mafalda'nın zekası ve işbitiriciliği aslında Charles Schulz'un Peanuts adlı dünyaca meşhur çizgiroman bantının esintilerini taşımaktadır. Yine de Güney Amerika'ya ait bir atmosfer esprilere ve karakterlerin ruhuna belirgin bir damga vurmayı başarmıştır.

mafalda.jpg


Bir Mafalda bantı.

Yaratıcısı Quino da tıpkı Schulz gibi entelektüel bir okur kitlesini hedeflemiştir. Ancak yine de Mafalda daha çok çocukların ilgisini çekmiş ve oldukça uzun bir seri çizgifilm dizisi hazırlanarak başta Arjantin olmak üzere diğer kıta ülkelerindeki televizyonlarda gösterime girmiştir. Kariyerinin dokuzuncu yılında, 1974'de çizer Quino, başka bir başlık yaratmak üzere kendi başlattığı bantı sona erdirmiştir. Bu arada da kendi adına kurduğu Quino Quipas adlı yayınevinin logosuyla El Mondo'da yayınlanmış hemen tüm bant serisini özel albümler halinde tekrar yayınlamıştır.
 

kinkin

Yeni Üye
14 Ara 2014
64
66
korsika
sayin administrator
komsumun odunc verdigi Quino Malfada L`intègrale(fransizca)575 sayfa icindeki bazi espiriler inanin cok iyi benim tercume etme yetenegim yok (ana dilim Turkçe oldugu halde)Turkçeyi bilmedigimi daha dogrusu bize dogru duzgun egitim verilmedigini,kesfettigimden beridir tercumanlik konusuna uzak duruyorum.
Bilgisayarlada pek iyi degilimdir.sizlerin yarim saatlik isi birgunde yapamam.
benim maillimden size nasil gonderme yapabilirim belki azbir tercume ile?
 
Üst