Maceraperest Çizgiler

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,913
NeverLand
MACERAPEREST ÇİZGİLER


izgiromanAnsiklopedisi389a.jpg

Temmuz 1999 tarihinde çıkan büyük boy Tex/Teks albümüyle başlayan Maceraperest Çizgiler'in yayın kariyeri aslında Oğlak Yayınlarının bünyesinde gerçekleşmiştir. Maceraperest Çizgiler logosuyla yayınevinin bünyesinde bir alt birim kuran Oğlak, burada tamamen çizgiroman yayıncılığına imza atmıştır.

Maceraperest Çizgiler, yayına sürdüğü ilk Tex'den sonra yine çoğu Sergio Bonelli Editore'ye ait başlıklardan olan ve İtalya'da 'dev albüm' formatında basılan büyük boyutlu, tam maceralı diğer serileri de yayınlamaya başlamıştır. Bunlardan Martin Mystère ve Dylan Dog'un 2000 yılında ve Nathan Never da 2001'de dev albüm formatında okuyucuya sunulmuştur. Bu arada önce Martin Mystère ile Dylan Dog'un birlikte yaşadıkları iki adet ortak maceranın da -ve daha önceden Türkiye'de de yayınlanmış bir başka maceranın- bulunduğu özel bir sayı ile başlayan 500-600 sayfalık kalın albümler de Maceraperest listesine katılmıştır. Zagor'a ait beş tane 'özel sayı'nın oluşturduğu albüme sonradan Mister No eklenmiştir. Ayrıca 2000 senesi ortalarında Şekip Davaz'ın çizimlerini gerçekleştirdiği Kedo-Bir istanbul Masalı adlı bir çizgiroman albümü de Maceraperest koleksiyonunu iyice zenginleştirmiştir. Yayınevi Ocak 2002'den itibaren Tex ve bir diğer Bonelli kahramanı olan Dampyr'i ve 2003'den itibaren de Julia'yı periyodik olarak okuyucularına sunmuş, ancak bunlardan Dampyr bir yıllık yayından sonra kalın albüm formatında serisine kaldığı yerden devam etmeye başlamıştır. İlkbahar 2004'den itibaren üç ayda bir çıkan çizgiroman araştırma dergisi Serüven de Oğlak logosuyla okuyucularıyla buluşmuştur.

Raşit Çavaş ile Senay Haznedaroğlu'nun sahipliğindeki yayınevinde, başlangıçtan itibaren Darkwood Sakinleri çizgiroman kültürü dergisinin de kadrosunda yer alan Zeynep Akkuş editöryal görev üstlenmiştir. Maceraperest Çizgiler'den çıkan pek çok çizgiromanın çevirisini de yine Akkuş gerçekleştirmiştir.
 
Üst