bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
MAC COY


Mac Coy başlığı ilk kez 1974 yılında aylık Lucky Luke çizgiroman dergisinde görülmüştür. Ancak kısa bir süre sonra bu derginin yayın faaliyetlerine son vermesi üzerine Mac Coy, tek macerada elde ettiği beğeni sayesinde ardı ardına Tintin, Pilote, Charlie Mensuel gibi karma çizgiroman dergilerine terfi etmiştir. Ve nihayet ünlü Fransız yayınevi Dargaud tarafından özel albümlerinin yayınlanmasıyla popülaritesinin doruğuna ulaşmıştır.

2638290469_fe7f43fa8f.jpg

Jean-Pierre Gourmelen'in yazdığı ve Antonio Hernandez Palados'un çizdiği maceralarında Alexis Mac Coy, Birleşik Devletler ordusunun gri üniformasını taşıyan bir askerdir. İç Savaş esnasında Kuzeyliler tarafından Fort Apache kalesinde tutuklu olan eski arkadaşı Cherley'i cesur bir askeri harekatla kurtarması üzerine kendisine kıdemli üstçavuş unvanı verilen Mac Coy, bu başarısı sayesinde savaş bittiğinde yeniden eski itibarını elde etmeyi başarmıştır. Mac Coy, aslında içinde yaşadığı dönemin kaçınılmaz gereği üzere savaşmakta, cesaretiyle kahraman olmakta, ancak her zaman sakin ve huzurlu bir köşede cebindeki içki şişesini yudumlamayı bilen biridir. Onun için hayatın zevki böyle anlarda bile kendine zaman ayırmaktan geçer. Üstelik emirlere körü körüne uymak ve başı önde durmak gibi 'kötü' adetleri yoktur. O da pek çok asil ruhlu çizgi kahraman gibi sık sık iradesini ve kendi kararlarını devreye sokmayı adet edinmiştir. Bu tavırlarıyla Mac Coy ayrıntısı bol bir anti kahraman bile sayılabilir.

izgiromanAnsiklopedisi389-1.jpg


Atmaca mizah ilavesinde yayınlanan Mac Coy sayfalarından biri.

Jean-Pierre Gourmelen tarafından yazılan senaryolar daha çok Amerikan westerninin altın çağındaki büyük filmleri hatırlatır. Başlık İspanyol ressam Antonio Hemandez Palacios tarafından dantela gibi ustalıkla işlenen kareleriyle de dikkat çekmiştir. Okurun içini coşturan dekorlar ve unutulmayan dolgun ve renkli karakterlerle dolu olan bu seri geleneksel bir çizgiroman atmosferi taşısa da orijinalitesi tartışılmaz düzeydedir.

Mac Coy'un birkaç macerası haftalık Milliyet Çocuk dergisinde 1983 yılında çıkan sayılarda yayınlanmıştır. Ancak bundan iki sene önce Şubat 1981'de çıkmaya başlayan Ses dergisinin mizah ilavesi Atmaca'da Alexis MacCoy Efsanesi adıyla yayınlanmıştır.
 
Üst