bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Neal ADAMS (1941- )

6 Haziran 1941 New York doğumlu olan Neal Adams, öğrenim hayatını School of Industrial Arts'a giderken tanıştığı ve kısa sürede profesyonel olarak çalışmaya başladığı çizgiroman dergileri ve gazete bantları yüzünden yarıda bırakmıştır.

İlk olarak 1959 yılında, henüz 18 yaşındayken Amerikan gençliğinin ekol çizgiromanlarından Archie'de çinileme yapmış, bunu takiben 1962'de Bat Masterson bantında üç ay gölge ressam olarak firça bilemiş ve Newspaper Enterprise'a kiralanmış bir başlık olarak sonradan televizyona da uyarlanan Ben Casey'e terfi etmiştir.

Şöhrete ulaştığı çizgiroman başlığı olan Deadman'de ise Ekim 1967'den itibaren çalışmaya başlamıştır. Burada kıdemli yazar Jack Miller ile birlikte DC Comics için hazırladıkları Deadman serisi, Adams'ın yüksek kalitedeki realist çizimleriyle dikkat çekmiştir. Bu başlığın sona erdiği Şubat 1969'dan sonra Adams, yakaladığı şöhretle piyasada iyice dallanıp budaklanmış ve Marvel Comics için X-Men'e başlarken bir taraftan da DC için Teen Titans ve Superman çizmiştir. Satışları iyice dibe vurmuş olan Batman için de umut ışığı olmuştur, zira yeni düzenlemelerden sonra Adams 'gece yaratığı'nın orijinalitesini ve artistik yönünü yeniden yükseltmiştir. Nisan 1970'de yazar Danny O'Neil ile birlikte, kamuoyunda bol bol reklamı yapılan Green Lantern/Green Arrow başlığı için işbirliğine gitmiştir. Yazar O'Neil'in hızlı akan öykülerine eklenen Adamsvari çizgiler, seriyi bıraktığı Mayıs 1972'ye değin çizdiği 13 öyküyle bu başlığın gerçek anlamda bir çizgiroman olmasına yetmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi009a.jpg


Neal Adams'ın 11 Eylül saldırısıyla ilgili bir çizimi.​

Bu tarihten sonra yine Marvel'e geri dönen Neal Adams, arada sırada Warren Publications için de çizgiromanlar hazırlamıştır. Bir bilimkurgu oyunu olan Warp için hazırladığı kostüm tasarımlarıyla kazandığı Academy of Comics Book Arts Ödülünün keyfini çıkarırken, bir yandan teatral ve estetik formlar yakaladığı çeşitli başlıklarda çizgiromanlarını hazırlamayı sürdürmüştür.
 
Üst