Mustafa KOCABAŞ

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Mustafa KOCABAŞ, (1959- )


4 Temmuz 1959'da Çanakkale'de doğan Mustafa Kocabaş, Tekstil Bölümü'nde akademik eğitim alırken ilk kez 1980'de Çarşaf mizah dergisinde karikatürler çizerek profesyonel olmuştur.

1981 yılında yayına başlayan Türkiye Çocuk dergisi için başlangıçta Yasemin adlı bir bant hazırlayan Kocabaş, buna, kısa zamanda tam sayfalık mizahi öyküleriyle derginin vazgeçilmez karakterlerinden biri haline gelen Haylaz ve Gol Yemez Mehmet başlıklı devamlı bir çizgiroman eklemiştir. 1982'den itibaren Ses dergisinin Atmaca adlı mizah ekine çizmeye başlamıştır.

1990'lı yıllarda Kibar Dedektif adıyla hazırladığı bir çizgiroman serisi dışında aynca kısa bir süre de Karagöz adlı bantta bu tarihi kişinin esprilerini çizgiromana uyarlamıştır. 1990'lar boyunca Türkiye Çocuk dergisi için yazar arkadaşı İsa Efe ile birlikte hazırladıklan Bizim Sınıf başlığında dergide yayınlanmış en büyük macera koleksiyonunu gerçekleştirmişlerdir. Başarılı çizer, Efe'nin bu dönemin sonunda dergiden ayrılması sonucu serinin senaryolarını yazan Mustafa Dokumacı ile işbirliği yapmıştır. 2000'li yıllarda Türkiye Çocuk dergisinde Mustafa Kocabaş imzasıyla önce Cenk, ardından da Süper Mahir adlı iki başlık daha gözükmüştür.

Bu dönemde ayrıca 1987 yılında Bulvar Gazetesi'nin Ponpon adlı mizah ilavesinde de bazı çizimleri yayınlanmış, Türkiye Gazetesi için de Bizim Mahalle başlıklı uzun soluklu bir bant çizmiştir. Kocabaş'ın fason iş yaptiğı çok sayıda mizah ve çocuk dergisi olmuştur. Güm Güm, Çete bunlardan sadece bazılarıdır. 1986'dan emekli olduğu 2001'e değin Türkiye Çocuk'da çizimler yapmış ve artakalan zamanında çocuk kitaplan resimlemiş ve yağlıboya tablolar yapmaya başlamıştır.
 
Üst