Oğan KANDEMİROĞLU

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,913
NeverLand
Oğan KANDEMİROĞLU, (1965- )


18 Mayıs 1965 tarihinde İstanbul'da doğan Oğan Kandemiroğlu, Behçet Kemal Çağlar Lisesi'ni bitirmesinin ardından ağabeyi Celal Kandemiroğlu'nun olumlu yönlendirmelerinden de destek almış ve çok genç yaşında kendisini çizim dünyasının ortasında bulmuştur.

Oğan Kandemiroğlu, ilk kez 1978 yılında Tercüman Çocuk dergisinde çeşitli metinlere vinyetler çizerek başladığı kariyerine 1980 yılında Türkiye Gazetesi için çizdiği Yüzbaşı Celal başlığıyla ivme kazandırmıştır. Aynı yıl çalışmalarını Türkiye Çocuk dergisi için de hazırlamaya başlamış ve burada on sekiz yıl boyunca sayısız çizgiroman çizmiştir. Bunlar arasında Kahraman İzciler, Kartal İzciler, Süper Araba, Dünyalar Savaşı başlıklı bir bilimkurgu öyküsü, bir pilotun maceralarını konu edinen öyküleriyle Korkusuz Kaan ve tek sayfalık mizahi bant Şoför Cem gibi başlıklar vardır. 1990'lı yıllar boyunca da çoğu karikatürize stilde çizgiromanlaştırılmış Çılgın Profesör, Can ve Dedesi, Robot Hasan adlı seriler hazırlamıştır. Ayrıca ağabeyinin yarattığı Biyonik Zühtü adlı çizgiromanın da bazı maceralarına ona çizimlerde yardım etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi314a.jpg


Oğan Kandemiroğlu'ndan bir illüstrasyon.


Kandemiroğlu, Suat Yalaz'ın Karaoğlan çizgiromanının 1982 yılında Güneş Gazetesi tarafından yayınlanan serisinde dokuz ay boyunca kapak renkleme ve çizimleri yapmış, Çarşaf ve Fırt mizah dergilerinde de güncel sinema ve televizyon filmlerinden yola çıkılarak yapılan yarım sayfalık çeşidi parodi çizgiromanları hazırlamıştır. Şenol Kirpikçioğlu'nun açtığı kulvardan ilerleyen yetenekli ve genç çizerlerden biri olarak Almanya'da değişik yayınevlerine çoğu korku romanı/öyküsü olan kapak illüstrasyonları çizmiş, başta Türkiye Çocuk dergisi kapak illüstrasyonları olmak üzere Remzi Kitabevi, İnkılâp Yayınevi ve Mutlu Yayınları'nın çok sayıda kitabına kapak ve iç resimler yapmıştır. Kandemiroğlu, ayrıca 1985 yılından sonra bilgisayar oyunlarına merak sararak sayıları kırkı aşan oyun programlamıştır. Yine 1980'lerin sonuna doğru Erkekçe dergisinde tek sayfalık çizgiromanları yayınlanmıştır.
 
Üst