Max FLEISCHER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Max FLEISCHER, (1885-1972)


1885'de (bazı kaynaklara göre 1888) Avusturya Viyana'da doğmuş Amerikalı karikatürist ve animatör Max Fleischer, dört yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika'ya göç etmiştir. New York Akşam Lisesi'nde, Mekanik ve Zanaatçı Okulu'nda, Sanat Öğrencileri Derneği'nde ve Cooper Birliğindeki eğitim ve çalışmalarından sonra nihayet Brooklyn Eagle'da dönemin tekniklerini kullanarak hakkettiği bir fotoğraf işi bulmuştur. 1915'de animasyon üzerine araştırmalar yapmış ve abisi Dave ile birlikte ilk çizgifilmi olan Ko-Ko the Clown/Palyaco Ko-Ko'yu hazırlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi225.jpg


Max Fleischer'ın otoportresi.

Birinci Dünya Savaşı'nda hizmet verdikten sonra Max ve Dave Fleischer, 1921 yılında kendi şirketleri Out-of-the-inkwell Movie, Inc.'ı kurana dek öncü animatörlerden J.R Bray için çalışmışlardır. 1920'lerde Fleischer Kardeşler pek çok çizgifilm yapmış olmalarına karşın yine de sinema sektörünün 'ses'e kavuşmasıyla birlikte şöhrete kavuşmuşlardır. 1931'de ilk dört dörtlük Betty Boop çizgifilmini piyasaya çıkarmışlardır. Hemen başarı sağlayan bu projenin ardından daha çok Betty Boop çizgifilmi hazırlanmış ve 1933'de Fleischer Kardeşler, E,C.Segar'ın Popeye'ını -bizdeki ismiyle Temel Reis- canlandırmalarıyla çok daha büyük bir başarıya yelken açmışlardır. Temel Reis'i yayınlayan King Features Syndicate, 1934'de Betty Boop'un da çizgiroman versiyonunu yayına başlamıştır.

Engelleyici bir grevden sonra, 1937'de Max Fleischer, stüdyosunu New York'dan Miami'ye taşımaya karar vermiştir. Orada bir sinema filmi uzunluğunda olan birkaç çizgifilm ve piyasada çok beğenilen Supermen serisini üretmiştir. Ancak yeterli mali başarı gelmediği için Fleischer, 1942'de stüdyolarını Paramaount'a satmak zorunda kalmıştır. Eski halini yeniden yakalayabilmek için film alanında ve televizyonda pek çok kez deneme yaptıktan sonra 1960'larda emekli olmuş ve 12 Kasım 1972'de ölmüştür. Max Fleischer'ın adı, sadece Betty Boop karakterini yarattığı için değil, ayrıca efsanevi iki çizgiroman karakteri— Temel Reis ve Supermen'in mitolojilerine yaptığı görsel katkılardan dolayı da saygıyla anılmaktadır.
 
Üst