Manfred SCHMIDT

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Manfred SCHMIDT, (1913-1999)


1913 yılında Almanya'da doğan Manfred Schmidt, ilk çizimini henüz on dört yaşında Alman gazetesi Bremer Nachrichten'de gerçekleştirerek kariyerine başlamıştır.

Manfred Schmidt, liseden mezun olduktan sonra sinema sektöründe bazı çalışmalar yapmış ancak bu alanı fazla verimli bulmadığından dolayı çizim işlerine geri dönmüştür. Çalışmaları İkinci Dünya Savaşı'ndaki askerliği nedeniyle bir süre askıda kalmıştır. Doğu cephesindeki kuvvetlerin geri çekilmesi esnasında ordu gazetesi Panzer Voran için yeniden başlatan Schmidt, savaştan sonra eline ABD baskılı orijinal bir Super-man dergisi geçirmiş ve bu sayede onunla ilgili muhteşem bir de fikir yakalamıştır. Schmidt, bu dergiyi o denli itici ve uçuk bulmuştu ki, onun bir parodisi olarak Nick Knatterton adlı bir çizgiroman bantı hazırlayarak Alman dergisi Quick'de yayınlatmayı başlamıştır. Büyük bir yayın başarısı elde eden başlık, kendi kurduğu animasyon stüdyosunda hazırladığı çizgifilmleriyle de televizyon kanallarından hayranlarına ulaşmayı sürdürmüştür.

Manfred Schmidt, Alman çizgiroman ekolünün tek örneği olarak tarihe geçerken, çizgiroman tarihiyle ilgili pek çok kuramsal kitaba imza atmış, üstelik bu konuyu anlatan bir televizyon serisi de hazırlamıştır. Bu televizyon programında sıradan çizgiromanlara olan hoşnutsuzluğunu yansıtan bazı ironik anekdodara yer vermeyi severek tercih etmiştir. Schmidt 28 Temmuz 1999 tarihinde Almanya'da 86 yaşında ölmüştür.
 
Üst