Milton CANIFF

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,907
NeverLand
Milton CANIFF, (1907-1988)


28 Şubat 1907 tarihinde Ohio, Hillsboro'da doğan Milton Arthur Paul Caniff, yirmi üç yaşındayken bir yandan Ohio Üniversitesi'ne devam etmiş, ve önce Dayton Journal, ardından da Miami Daily News ve Colombus Dispatch adlı gazetelerde çalışmıştır. 1932 yılında New York'a giderek Associated Press'e girmiş, burada haftalık olarak Gay Thirties ve Dickie Dare başlıklı günlük bantları hazırlamaya başlamıştır.

1934 yılında Milton Caniff'den, Amerika'da dönemin en ünlü çizgiroman telif ajansının sahibi 'Yüzbaşı' Joseph Patterson'un yayıncısı olduğu New York News için heyecanlı, vurdulu kırdılı bir formül üzerine kurulu, hareketli, ergenlik bakış açısına sahip ve ağzına kadar gerilim dolu bir çizgi karakter yaratması istenmiştir. 22 Ekim 1934 tarihinde yayınlanan ilk Terry and the Pirates günlük bantını o hafta sonu hazırlanan renkli Pazar sayfası takip etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi108a.jpg


Milton Caniff'in otoportresi.​

Milton Caniff, ikinci Dünya Savaşı sırasında bir yandan Terry and the Pirates'a devam ederken diğer taraftan da Male Call başlıklı bir başka bant yaratmıştır. Özellikle askeri personel için dikkat çekici özellikleriyle tasarlanmış olan bu yeni çizgiromana mesai harcarken, kontratıyla ilgili zorluklar yüzünden Terry and the Pirates'ı George Wunder adlı genç çizere bırakmak zorunda kalmıştır. Böylece kendini yepyeni bir banta hazırlamak için yoğunlaştırmış ve yarattığı bir ordu çizgiromanı olan Steve Canyon adlı bantta, Kore ve Vietnam savaşlarında başarılar gösteren bir Amerikan askerini ve arkadaşlarının etrafında gelişen olayları işlemiştir.

Amerika'da "Çizgiromanın Rembrandt'ı" olarak nitelenmeye başlayan Milton Caniff, dönemin en üst düzeydeki çizgiroman öyküsü anlatıcısıdır. Daha sonraki senelerde pek çok genç ve yetişkin çizgiroman ressamı onun sağlam ve kaliteli çalışma tekniğinden etkilenmiş ve bu sayede başarılı işlere imza atmışlardır. Caniff'in ustalığında şekillenen ince ayrıntıların sağladığı beceriyle hazırlanmış öykü diyalogları onu hakettiği şöhrete ve profesyonel düzeye taşımıştır.

Milton Caniff, gazetelere hazırladığı günlük ve haftalık bantların yanı sıra çizgiroman dergilerine ve magazinlere de illüstrasyonlar yapmıştır. Çizgiroman sanatının detayları ve incelikleri hakkında pek çok makale ve inceleme yazısı da kaleme almış ve konuyla ilgili üniversite kampüsleri ile özel seminerlerde dersler vermiş, konuşmalar yapmıştır. Hazırladığı çizgiromanlar dolayısıyla gerek Amerikan ordusundan, gerekse ilgili akademilerden sayısız dokuzuncu sanat ödülü kazanmıştır. 1946'da kurulan Amerikan Ulusal Çizgiromancılar Birliği'nin fikir babalarından ve kurucularındandır. Ayrıca 1948-1949 yılları arasında bu kuruluşun başkanlığını üstlenmiştir. Milton Caniff, 4 Nisan 1988 tarihinde ölmüştür.
 

tafamus

Süper Üye
11 Şub 2010
1,869
13,466
ey gidi eski günler ey eskiden saygı değer bir abim vardı öz abim değildi ama benim için özabim gibiydi çizgi roman aşığıydı neler vardı neler her şeyi biriktirirdi bende gider tavan arasının anahtarını verip istediğini oku derdi bakunim üstad şimdi sunduğun yazarın çizgiromanları dahi vardı okudum ve çok hoşuma gitmişti ama bir gün evi yandı bütün her şeyi gitti adam sadece kitaplara üzüldü tabiki bende öyle teşekkürler üstad bu bilgiler için
 
Üst