scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Mike Hubbard
(1902-1976)

Hubbard1.jpg

Mike Hubbard

Mike Hubbard İngiliz çizgi romanının unutulmuş ustalarından biridir. 2 Nisan 1902 yılında Dublin'de doğan Ernest Alfred Hubbard Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ailesiyle birlikte Londra'ya taşındı. Burada sanat okuluna gitti, sonra da "Dean Stüdyoları"na ressam olarak girdi. 1930'lara gelindiğinde "Amalgamated Press" yayınevinin "The Thriller" ve "Detective Weekly" dergilerinin iç sayfalarını ve iki renkli basılan kapaklarını çiziyordu. Bu arada "Modern Wonder" ve "The Passing Show" gibi gazetelerde de çalıştı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hikâye yayımlayan gazeteler çizgi romanların hakimiyetine boyun eğdiler, Hubbard da aynı yayınevinin çıkarttığı "Knockout" adlı dergi için serüven bantları çizmeye başladı. 1945 yılında çizdiği ilk macera 1934 film versiyonuna dayanan "Hazine Adası"ydı. Bunu 1946 yılında çizdiği R. M. Ballantyne'nın "Mercan Adası" takip etti. Aynı yıl Norman Pett'in asistanı oldu. Norman Pett "Daily Mirror" gazetesinde erkek okuyuculara yönelik günlük çizgi bant "Jane"i çiziyordu. Asistanı Hubbard ise Jane'in arka planlarını ve yardımcı karakterleri çiziyordu. 1948 yılında görevi Norman Pett'ten devraldı ve sona erdiği 1959 yılına kadar çizgi bant Jane'i tek başına çizmeyi sürdürdü. Jane seksi bir karakterdi ve adını verdiği çizgi bandın 1932'deki ilk adı "Jane’s Journal – The Diary of a Bright Young Thing"di ("Jane'in Günlükleri - Zeki Bir Genç Kızın Hatıra Defteri"). 1938'de adı kısaldı ve "Jane..." oldu. Bu çizgi bandın Türkiye'de Ulus gazetesinde "Silviya" adıyla yayımlanan tefrikalarını sevgili "profesör" üstadımız Çizgi Diyarı'nda sunuyor. (şurada)

"Jane" çizgi bandı, "Daily Mirror" gazetesi, 1948-1959
Hubbard3.jpg


"Silviya" (Jane) Ulus Gazetesi, 1953
Hubbard4.jpg


Mike Hubbard daha sonra yine "Knockout" dergisinde "Marco Polo", "Sinbad" ve "Robin Hood" gibi maceraları çizdi. Bunlar hep sinema adaptasyonlarıydı. Bunları 1949'da bir John Wayne westerni olan "Red River" adaptasyonu takip etti. 1950'li yıllar boyunca sadece Jane'i çizmekle meşgul oldu. 1960'lara gelindiğinde çalıştığı yayınevinin adı artık "Fleetway" olmuştu. Hubbard artık yayınevinin kızlar için çıkarttığı dergilerde çiziyordu. 1961'de çizdiği İlk dergi "Valentine"di. Pop şarkılarını resimliyordu. Sonra "Princess" dergisinde romantik öyküler çizdi. Belki de haftalık kız dergilerinde çizdikleri arasında en çok bilineni "Jane Bond, Secret Agent"tır ("Gizli Ajan Jane Bond"). Bunları 1967-70 yılları arasında "Tina" ve "Princess Tina" dergilerinde çizdi ("Princess Tina" 1967 yılında "Princess" ve "Tina" dergilerinin birleşmesi sonunda ortaya çıkmıştı).
"Prenses" ve "Tina" dergileri Türkiye'de de yayımlandı (ÇD'nda bazı sayıları mevcut)

1965 yılında Leonard Matthews'ın "The Ranger" dergisine transfer oldu. Bu dergi ünlü "Eagle" dergisinin yapısında kaliteli bir dergiydi ve erkek çocuklarına hitap ediyordu. Burada "Kral Süleyman'ın Hazineleri"ni ve "Allan Quatermain"i çizdi. Her ikisi de renkli üretildiği halde sadece ilki renkli basılabildi. Mükemmel bir teknik ressam, çok iyi bir portre çizeriydi, özellikle kadın figürleri çiziminde sivrilmişti. Aynı zamanda mimarlık tarihi üzerine bir eksper olan Mike Hubbard 25 Haziran 1976'da Londra'da hayata veda etti.

"Kral Süleyman'ın Hazineleri" The Ranger dergisi, 1965-1966
Hubbard2.jpg


Kaynak:
 
Son düzenleme:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Bu ustada bence dünyaya erken gelenlerden olmuş.
Zamanın yokluğu içinde ne güzel eserler çıkarmış sunmuş.
Ustayı bizlerle tanıştırdığınız için teşekkürler üstat.:)
 
12 Şub 2010
15,006
543,642
Teksas Tommiksle başlayan maceramızda çizgi roman okurluğuna terfiden sonra bu ansiklopedik paylaşımlarla bir adım daha ileri giderek çizgi roman konusunda ortaokul seviyesinde hissediyorum artık. Büyük bir aşama kaydetmişiz.

Aramızda daha yüksek seviyede dostlar da var. Hatta sessiz Diyarcılar arasında çizgi romanda yüksek öğrenimli olan dostlar da vardır mutlaka. Gönül ister ki, bilgisini paylaşacak, katkıda bulunacak olsunlar. Sonuçta Diyar, Türk çizgi romanına, kültürüne bir nebze de olsa kaynak olmayı da amaçlıyor.

Scanfan üstadıma teşekkürlerimi, saygılarımı sunuyorum.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Mike Hubbard"ın çalışmalarından birkaç örnek:

En çok bilinen çalışması "Jane Bond, Secret Agent"tır ("Gizli Ajan Jane Bond")
1967-1970 yılları arasında "Tina" ve devamında "Princess Tina" dergilerinde yayımlandı.
Orijinal sayfa üzerinde basım için hazırlanmış notlar ve düzeltmeler gözüküyor (1968)

Hubbard_1_Jane_Bond.jpg


"Treasure Island" ("Hazine Adası"): İlk kez "Knockout" dergisinde 1945'te tefrika edildi.
Hubbard_2_Hazine_Adas.jpg


"King Solomon's Mines" ("Kral Süleyman'ın Hazineleri"): "The Ranger"
dergisinde 1965-1966 yıllarında arasında tefrika edildi

Hubbard_3_Kral_S_lymn.jpg


"Allan Quatermain": "The Ranger" dergisinde 1966'da tefrika edildi.
Hubbard_4_Allan_Q.jpg


 
Son düzenleme:
Üst