Limon Sayı 297 Son sayı

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,194

Limon - Sayı 297 (1991/11) - son sayı
Limon mizah dergisi, 12 Kasım 1991 tarihli 297. son Sayısı
Fiyatı: 1500 TL.
Müdahelesiz (tıpkı çekim)
76 MB, 300 dpi, 16 sayfa, CBR (rar-->cbr)

LMo_N_91_11_297_Kapk.jpg




Burada "Limon" mizah dergisinin "12 Kasım 1991" tarihli 297. sayısını görüyorsunuz. Bu "Limon"un "son sayısı" olmuştur. Dün şuradaki forum başlığında da açıklamış olduğum gibi, "Limon" dergisinin tüm yazar/çizer kadrosu, dergiden haklarını alamadıkları gerekçesiyle işlerini bırakmışlar ve 9 gün sonra "LeMan" adında benzer çizgideki bir dergiyi çıkartmaya başlamışlardı. Bir holdinge bağlı olarak çıkan "Limon"un aksine "Leman" bağımsız bir dergiydi ve bu Türk basınındaki bir ilk oluyordu (İleride bu yoldan "Penguen" ve "Uykusuz" gibi dergiler de geçecektir).


"Limon" 1 haftada "LeMan" oldu
Derg_Li_Mo_N_Le_Ma_N_o_LD.jpg

 
Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
62
43
denizci
İlk mizah dergim Gırgır’dı, sanırım 150 kuruştu aldığımda, tabii doğru hatırlıyorsam, ancak Limon çıkınca; benim açımdan Gırgır’ı geçmişti, geriye dönüp baktığımda, hatta şu an için bile, bir numaram; kesin limon (Leman değil) ve ikincisi; eski Gırgır’lar, sağol üstadım :) sonuncu Limon :Z ve çok kıymetli eser bana göre :d
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,194
İlk mizah dergim Gırgır’dı, sanırım 150 kuruştu aldığımda, tabii doğru hatırlıyorsam, ancak Limon çıkınca; benim açımdan Gırgır’ı geçmişti, geriye dönüp baktığımda, hatta şu an için bile, bir numaram; kesin limon (Leman değil) ve ikincisi; eski Gırgır’lar, sağol üstadım :) sonuncu Limon :Z ve çok kıymetli eser bana göre :d

Sevgili "fındıkfındık", demek ki siz "GırGır" almaya benden daha sonra başlamışsınız. Ben ilk sayıdan beri alıyordum, o zaman fiyatı "75 kuruş"tu. Zaten GırGır'ın ilk çıktığı "1972" yılında çizgi romanların tamamına yakını "75 kuruş"tan satılıyordu, hattâ "Teksas-Tommiks"lerin (çizgi romanların bizim dilimizdeki genel adı) tanıtım sloganlarından biri de şöyleydi: "64 sayfa, 75 kuruş" müzikalitesi olan bir dize olduğu için hep akılda kalırdı. Demek "GırGır" da ilk çıktığında piyasadaki çizgi romanların fiyatından satmayı tercih etmiş.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,194

"GırGır"ın "ilk sayısı"nın kapağı buymuş, ama tuhaf, her sayısını satın almış olduğum halde ben bu kapağı hiç hatırlamıyorum. Oysa GırGır'daki bazı esprileri bile ezberlerdik o zamanlar. Bir tanesini bugün bile hatırlıyorum meselâ: "Sahte haber şeklinde bir başlıkta "Ersen Film Teklifi Aldı" yazıyordu. Altında Ersen'in (şarkıcı) bir karikatürü ve sözde haberde şunlar yazıyordu: "Bir beyin cerrahı (veya nöropsikiyatr), Ersen'in el kol hareketlerinin pek hoşuna gitmediğini, hastaneye kadar gelirse onun bir kafa filmini çekmek istediğini söylemiştir". O zaman tek kanallı televizyona sıkça çıkan Ersen, ekranda oldukça sinir bozucu el, kol ve parmak hareketleri yapardı.

Grgr_Say_1_kpk.jpg

 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,987
83,520
Kasımpaşa
Sayın üstadım ben hala bu dergiyi indiremedim. Mega izin vermiyor, başka bir link verilmesi mümkün müdür? Teşekkürlerimle.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,194
Sayın üstadım ben hala bu dergiyi indiremedim. Mega izin vermiyor, başka bir link verilmesi mümkün müdür? Teşekkürlerimle.
Değerli üstadım, bugün önce "dosya.tc"ile denedim, bir problem vardı yükleyemedim. "MediaFire"a ise uzun süredir yükleme yapamıyorum, nedenini çözemedim bir türlü. Bu durumlarda mecburen "Mega"yı kullanıyorum. Şu anda dosyanın bulunduğu bilgisayarda değilim. Yarın "dosya.tc"yi bir kez daha denerim. Bu arada başka bir dostumuz elini çabuk tutup kendi indirdiğinden yükleme yaparsa sevinirim. Çünkü bu tür taramalarda sizin değerlendirmelerinize önem veriyorum. Sanırım tarama stillerimiz ve beğenilerimiz birbirine yakın. Sizin ve benim de dahil olduğumuz bir grup ÇD müdavimi bu tür müdahelesiz/doğal taramaları daha çok seviyor. ÇD'da daha çok doğal tarama görmek umuduyla. Saygılar.​
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,987
83,520
Kasımpaşa
Evet tarama konusunda kendi adıma vardığım nokta ham tarama'nın paylaşılması yönünde. Dergiyi ya da çizgi romanı hatta diğer çizgi roman harici kitapları da göründüğü, okunduğu gibi taramak ve paylaşmak. Diğer tarama türlerinde geriye dönüş mümkün olmamakta. Gri veya siyah beyaz tarama bence ancak bir belge tararken olmalı.

Yükleme konusunda mediafire'da ücretsiz üyelik alıp dosya isimlerinde Türkçe karakter kullanmadan bir deneyiniz. Ben öyle yaptım sanki sorun çözüldü..

Teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,194

Alternatif link eklendi. Önceki linki de kontrol ettim o da şu anda sağlam.
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,364
İlk gırgırın kapağınada bayıldım, hemide 4 yaşından küçüklerin okuması da yasakmış.

Teşekkürler, bu güzelim mizah dergisi için.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,772
4,568


Sayın scanfan ;

Sayın fındıkfındık ile söyleştiğiniz ilk mizah dergisi konusunda ben de GırGır dergisini ilk sayısından itibaren alıp okudum ( şimdi kitaplığımda ne kadarı var bilemiyorum ) ama bu dergi Oğuz Aral ve ekibini çok sevmeme onların siyasi çizgilerini beğenmeme rağmen hep eksik geldi bana. Sanki bir şeyler eksikti. Sonra da bunu buldum. Mizah dergisinde “metin” ( mizah öyküsü vb. ) yazılar çok azdı. Biz böylesine pek alışık değildik. Neden mi ? Çünkü benim ilk mizah dergim Akbaba” idi. 1966-1967’lerde Ceylanpınarı Ortaokulu’ndaki kitaplıkta ( Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kütüphanesini oluşturan ve bize hep ışık olan okul müdürümüz Selim Özel hocamıza buradan selam olsun. ) tanışmıştık. Arkadaş grubu olarak ( Özellikle Sedat Gemici ile ) zevkle okurduk. Eee… Akbaba’yı bilen bilir. Oradaki metin yoğunluğundan GırGır’a gelince bu dergi bu açıdan bize yavan gelmişti. Bu GırGır dergisinin kalitesiz olduğunu göstermez elbet. Üstelik etkin bir mizah dergisiydi GırGır. Hem de dünyada en çok satan mizah dergileri arasına girmişti.

Şimdi gelelim konumuza. Civcivin çıkması için yumurtanın içindeki embriyonun ve yumurtanın dışındaki koşulların uygun olması gerekir. Bu koşullar uygun ise civciv oluşur. Diyalektik felsefede buna “İnkarın inkarı” ( = yadsınmanın yadsınması ) yasası deniyor. Leman ile Limon Dergileri arasındaki ilişki de sanki buna benziyor. Limon’un son sayısı ve Leman’ın birkaç gün sonraki ilk sayısı bana bunları düşündürdü.

Yalnız Sayın fındıkfındık Limon’u Leman’a tercih ediyor ise burada durup düşünmemiz lazım. O diyorsa bu işin içinde bir gerçeklik ve gereklilik vardır. Ben onu tanıdığım kadarı ile o doğruları dile getiren biridir. Bunu da vurgulamak gerek.


Not – 1 : Hem Limon’da hem de Leman’da “Okur Mektupları” bölümü bence çok önemli bölümler. İnsanlar kendini mizaha kaptırıp bu bölümleri es geçmesin lütfen. Bu sayfalar sanki açık kürsü gibi. Ben çok beğendim. Vakti olan buralara da bir göz atsın derim.

Not – 2 : Sayın savok’un indirememe konusu benim de başıma geldi. Hem senin sunduğun bu dergiyi hem de Sayın gandor08’in sunduğu güzelim “Evrenin Çizgi Tarihi” adlı eserin 2. Bölümü’nü ( indirmeyen varsa bu eseri indirmenizi öneriyorum. Beğeneceksiniz. Bana güvenin. ) dün gece ( 21 Haziran 2014 ) gece yarısına dek indirmeye çalıştım her seferinde bir daire içinde siyah noktacıklar döndü durdu bir türlü link vermedi. Ancak gece saat 23.30 civarında onlarca deneme sonunda indirebildim. Bu nedenle yorumu da bu güne kaldı.

Not – 3 : Sayın savok’u kastederek ;
Sizin ve benim de dahil olduğumuz bir grup ÇD müdavimi bu tür müdahelesiz/doğal taramaları daha çok seviyor.” Diye yazmışsınız. Daha önce birçok kere bu konuda yazmıştım. Lütfen o gruba beni de dahil ediniz. Zaten bu konuda sen tarama olarak harikasın.

Sunduğun , sunuşun , sunma şeklin mükemmel !!! Bitmedi indirenlerin katılımı [ çünkü sende bu ortamı buluyorlar ( ben dahil) ] ve de senin aktif olarak konuyu tekrar , tekrar geliştirmen de olağanüstü. Daha fazla yazsam okuyanlar yanlış anlayacak ( ! ) ( Yağcılık yaptığımı , seni pohpohladığımı sanacak )

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,194
...
Not – 3 : Sayın savok’u kastederek ;
Sizin ve benim de dahil olduğumuz bir grup ÇD müdavimi bu tür müdahelesiz/doğal taramaları daha çok seviyor.” Diye yazmışsınız. Daha önce birçok kere bu konuda yazmıştım. Lütfen o gruba beni de dahil ediniz. Zaten bu konuda sen tarama olarak harikasın...

Sayın "dedo11", tabii ki siz de benim gözümde "doğal taramaları, beyazlatılmış ve aşırı müdahelelere maruz bırakılmış, dolayısıyla doğallığından uzaklaşmış taramalara yeğ tutan bir grup ÇD müdavimi"nin içindesiniz. İlk kez üye olduktan sonra geçen yaklaşık 1 yıllık zaman zarfında, benimle aynı zevkleri taşıdığını düşündüğüm ÇD'cı sayısının sandığımdan da fazla olduğunu gözlemledim. Aslında bu bir zevk meselesi ve doğası gereği tartışılmamalı. Gönül isterdi ki sayın "savok"un "Tina" taramalarında bir zamanlar yaptığı gibi (diğer bazı ÇD'cılarda benzerlerini yaptılar) her paylaşım üç farklı düzenlemesiyle birden paylaşılabilsin (ham, beyazlatılmış ve mutedil versiyonlar). Ancak şunu da unutmamalıyız ki dergi tek bir düzenlemeyle sunulacaksa, bu mutlaka ham tarama ("tıpkı çekim") olmalı. Ham bir tarama, istenildiğinde her türlü düzenlemeyle tekrar tekrar işlenebilir. Ancak beyazlatılmış bir versiyonu asla orijinal haline getiremezsiniz. Zira kaybolan pikseller kaybolmuştur ve bir daha geri gelmezler (aşırı bir kontrast ayarı bile birçok pikselin yok olmasına neden olur). Yanlış anlaşma olmasın, ham taramadan (tıpkı çekimden) kasıt hiçbir ayar yapmamak değildir. Tararken aşırıya kaçmamak kaydı ile minimal kontrast, ışık, histogram ve gamma ayarları yapılabilir, keskinlik arttırılabilir, kırpma, eğrilik düzeltme (deskew) uygulanabilir. Bunlar doğaldır, hattâ gerekli de olabilirler. Ama derginin doğallığını okuyucuya hissettirecek, ona gerçek dergiyi elinde tutuyormuş hissi verecek dokuları da kaybetmemek gerekir diye düşünüyorum. Yani derginin kağıdı sararmışsa o da taramaya yansımalı, kağıdın dokusu, varsa üzerindeki buruşukluklar, kırpıklar hattâ çay kahve lekeleri bile olduğu gibi bırakılmalıdır (bu sonuncusu benim kişisel tercihim).

Sayın "dedo11", iltifatlarınıza ayrıca teşekkür ediyorum. Malûm "marifet iltifata tabiymiş" derler. Bu iltifatlar sizin gibi kitapları çok seven ve birikimli bir "beyefendi"den gelince daha da kıymetli oluyor. Beni o kadar şımartmayınız. Çoğunlukla ben kendi taramalarımı eksikli ve mükemmellikten uzak buluyorum. Ben bütün ÇD'cılardan her gün yeni bir şeyler öğreniyorum, onlar sayesinde unuttuklarımı tekrar hatırlıyorum, araştırıyorum, bu arada kendimi de geliştirmeye çalışıyorum. Hatırlayıp toparladığım bilgileri komprime hale getirip yeniden sunuyorum, o kadar. Sizlerin verdiği motivasyonla belki de hiçbir zaman taramıyacağım dergileri istek olduğu için tarıyorum, tararken araştırıp ben de yeni yöntemleri öğreniyorum. Yıllardır çok az bir kısmını kullandığım yazılımların hiç bilmediğim ayrıntılarını öğreniyorum. Bir de "ÇD ailesi" arasındaki sıcak dostlukları gıpta ederek izliyorum.
Sağlıcakla kalın.

 
Son düzenleme:
Üst