Cemal Ragıp Derin üstadımızı saygı ve sevgiyle anıyoruz.

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
11,984
314,886
Yüce Mevla’nın rahmetine kavuşmasının 1. Yılında kendisini saygı ve sevgiyle anıyoruz. Onun yolunda yürümeye devam edeceğiz.



www.youtube.com/watch?v=Y-QI8XRJLM0


Bizler senin attığın bu ilk adımda yürümeye devam ediyoruz. Senin hayallerin olan ülkemizi bir dünya markası yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Mekanın cennet olsun. Seni sevgi ve özlemle anıyoruz.

Hayata elveda deyip ölüme merhaba diyen CEMAL RAGİP e hep birlikte dua edelim, ruhu şad olsun ,mekânı cennet olsun.[/B]
 

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
11,984
314,886
15-03-2009, 20:04 bakunin üstadımızdan alıntıdır.



CEMAL RAGIP DERİN KİMDİR.( Tüm cihan bilsin.)


Ragıp DERİN, (1950- )


10 Ekim 1950 tarihinde Kocaeli'de doğan Ragıp Derin, çok küçük yaştayken babasının görevi dolayısıyla ailesinin İstanbul'a yerleşmesiyle birlikte resim merakını kariyere dönüştürme imkânı yakalamıştır. Derin, 1960'ların sonuna doğru Dünya Gazetesi için Cengiz Noyan başlıklı tarihi bir kahraman yaratmış ve maceralarını çizmiştir.

9QWoSW.jpg


Ragıp Derin, 1972-1973 yıllarında Şenol Kirpikçioğlu'nun sahibi olduğu APS Ajansı'nda çeşitli resim ve çizgiroman çalışmaları gerçekleştirdikten sonra, Hayat dergisine illüstrasyonlar çizmiştir. Hürriyet Gazetesi'nin Kelebek ilavesinde 'soap opera' tarzı aşk öyküleri hazırladıktan sonra Bülent Arabacıoğlu ile bu gazetenin Ponpon adlı mizah ilavesinde pek çok karikatür çizmiş, kapak yapmıştır.


Derin, ilerleyen senelerde önce Çarşaf, ardından da Semih Balcıoğlu ile birlikte Çivi mizah dergilerinde çalışmış ve sayısız karikatürle, televizyonda oynayan dizilerin parodilerini çizgiroman uyarlamıştır. Kandemir Konduk ile Kısmetsiz İsmet adlı mizahi konusu olan bir karakter yaratıp maceralarını çizmiş, akabinde Müjdat Gezen'le beraber Güldürü Üretim Merkezi (GÜM) kadrosunda yer almıştır. Ceylan Yayınları'nın Teksas ve Tommiks serilerine pek çok kapak resmi hazırlamış olan çizer, 1982 yılında faaliyete başlayan Güneş Gazetesi'ne geçmiş ve yeteneğini bu gazetenin sayfalarında sergilemeyi sürdürmüştür. 1984-1985 yıllarında Günaydın Gazetesi'nin kadrosuna dahil olan Derin, burada en popüler çizgiroman kahramanı olan Durakoğlu'nu yaratmış, kısa zamanda ona Doğan Bey başlıklı bir diğer tarihi karakter de katılmıştır. Sabah Gazetesinin kuruluşuyla beraber Rahmi Turan'ın teklifi üzerine bu gazeteye geçen ressam, Durakoğlu'nun maceralarını burada da hazırlamayı sürdürmüş, ayrıca gazete yönetimiyle anlaşamayarak ayrılan Abdullah Turhan'ın ilk 6 sayfasını çizdiği Hilmo başlıklı ses getiren çizgiroman öyküsünü yaklaşık altı ay boyunca çizerek tamamlamıştır.

Y7iQwR.jpg


Güneydoğu bölgesinde görev yapan bir astteğmenin hayatından kesitler sunan Hilmo'nun ardından, 1988 yılında yeniden Günaydın'a geri dönen Derin, Durakoğlu koleksiyonuna yeni maceralar eklemiş, ayrıca Çiğdem adlı karikatürize günlük bir bant çizmiştir. Doğan Bey adlı karakteri bir dönem kendisinden izin alınmadan Kara Murat dergisinde de tefrika edilmiştir.

vJCZlc.jpg


Derin, kendini yağlı boya resim çalışmalarına vermeden önce Son Çağrı Gazetesi'ne tarihi ve dini konulu çalışmalar hazırladıktan sonra, Yeni Şafak Gazetesi'nin altı kurucu üyesinden biri olmuş ve buraya Galatalı Salih başlıklı Kurtuluş Savaşı öncesi işgal yıllarında geçen konusuyla bir kabadayı kahramanın maceralarını çizmiştir.

rwb9qK.jpg
 

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
11,984
314,886
CEMAL RAGİP bir anısı.

2 Mart 2015 ·
Tesadüflere inanmam. Milyon kere başıma geldiği ve şahit olduğum için. planlanmış ilahi senaryoya inanırım. Hastalığımdan dolayı uzun zamandır özlediğim İstanbul gezisine çıktım . Akşam üzeri Galata köprüsünün altından Perşembe pazarına doğru yürürken, yıllar önce o zamanlar Hürriyet'te birlikte çalıştığımız ünlü ressam, hattat Ethem Çalışkan ağabeyim geldi aklıma. Tabii köprünün eski hali ve o an tam bulunduğum yer. Bir akşam değerli karikatürist arkadaşım Bülent Arabacıoğlu' nu ve beni alıp köprü de artık şimdi olmayan balıkçı lokantasına götürmüştü. Bunları düşünürken Ethem ağabey'i Kalender kardeşimin geçen yaz organize ettiği bahar kahvaltısından beri görmediğimi hatırladım. Kendime ; en kısa zamanda üstadı görmem gerektiğini telkin ettim ve Taksime çıktım. Tranvay, kitapçılar, Lebon ,sokak müzizyenleri veeee KARŞIMDA KİM VAR? tabii ki Ethem Çalışkan üstadım. O da şaşırdı ben de. Tahmin edeceğiniz gibi ben az evvel neler yaşadığımı düşünüyorum. Altıncı his, telepati bu olsa gerek. Elimi gezi boyunca hiç bırakmadı. 1954 de akademi de okurken kitaplar aldığı Musevi kitapçıya götürdü. Oradan ben de çok kitap aldım zamanında . Sonra şamatanın ortasından tünele kadar yürüdük, resim çektirdik. Çeken kardeşimizin en iyi çektiği foto bu ama paylaşmak istedim. Tünele binip Karaköy'de kendisinden ayrıdım. Ben vapura, o tranvaya binip geceye karıştık. Ve ben bu planlamayı yapan yüce Allah'a şükrettim üstadın arkasından bakarken. Acı tatlı anılarımız oldu ama onun gibi birirni tanımak benim için büyük bir onur. Allah uzun ömürler versin. Yine karşılaşmak ümidiyle...

MD9xhj.jpg
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,332
hiçbiryerde :)
Değerli sanatçıyı sevgi ve özlemle anıyorum.
Hatırlayan, hatırlatan Murtaza üstadımın da
gönlüne sağlık, bir kaç satır, bir kaç resim de
olsa güzellikler bırakan böyle ustalarla hayat
güzelleşiyor...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Tanıma onuruna eriştiğim beyefendi, nazik kişiliği ile gönlümde her zaman özel yeri olacak saygıdeğer üstad Cemal Ragıp DERİN'e rahmet diliyorum.
Mekanı cennet olsun.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,854
Saygı ve dualarla andığımız değerli usta.
Mekanı cennet olsun.
Diyar olarak unutmayacağımız iyi bir dosttu.
 

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,147
4,510
Gerçekten değerli bir ressamımızdı ve tarihin tozlu sayfalarında yitip gitmediğini bir vesile ile burada anmış olduk.Üstad son zamanlarında benimde bir albümüm olsun diyerek bazı çalışmalarını basılması için bir dosta vermişti.sanki dernek basacaktı diye anımsıyorum...umarım basılır ışıklar içinde uyu üstad...
 
Üst